Θα κρατήσουμε την ύφεση του 2020 στο 8-9%. Ε, και; (Του Γιώργου Κράλογλου)

Θα κρατήσουμε την ύφεση του 2020 στο 8-9%. Ε, και; 

Με τα “έτοιμα” του κορβανά βγάζουμε, δεν βγάζουμε…, τις ζημιές από το πρώτο γενικό lockdown. Η χειμωνιάτικη επίθεση από πού και πώς θα πληρωθεί; Ο “ντορβάς” του υπουργείου Οικονομικών έχασε 2,2 δισ. από αυτά που είχε υπολογίσει για τον Σεπτέμβριο. Κανένας στόχος σε φόρους και χρωστούμενα δεν επιβεβαιώθηκε.

Μόνο ο ΕΝΦΙΑ κινήθηκε (και αυτός επειδή προκαλεί τον φόβο να χαθεί και το σπίτι που καθόμαστε), οι στόχοι πλησίασαν τις προβλέψεις, αλλά μέχρι εδώ. Και πολύ κράτησε.

Και να το ερώτημα. Με ποια “έτοιμα” θα κρατήσει ο κρατικός κορβανάς την οικονομία το 2021. Παίζει ρόλο το ποσοστό ύφεσης του 2020 ή η ανυπαρξία παραγωγής εξαγωγών και επενδύσεων;

Πώς θα κερδίσουμε χρόνο για να πάμε παρακάτω, μπας και γυρίσει ο τροχός (μέσα στο 2021) αν ο μόνος τρόπος που έχουμε είναι να σπρώχνουμε την οικονομία μόνο μέσα από τον κρατικό κορβανά;

Από πού θα βγουν τα λεφτά που χρειάζεται ο κρατικός “ντορβάς” για να τα επιστρέψουμε στις επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους και να κρατήσουν τους εργαζόμενους;

Η κατανάλωση είναι απρόβλεπτη πλέον, όχι μόνο σε εμάς αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο. Και όπως όλα δείχνουν, η καταναλωτική συμπεριφορά θα χειροτερέψει.

Συνεπώς έχουμε πρόβλημα και στις ξένες αγορές, αφού πουθενά δεν μπορείς να ποντάρεις διαθέσεις και καταναλωτικές τάσεις.

Και ας αφήσουμε στην άκρη τα γεωπολιτικά, με επίκεντρο την τακτική της Τουρκίας. Τόσο στην αστεία πλευρά τους (που έχει και αυτή τις επιπτώσεις της) όσο και από τη σοβαρή της, λόγω της κλιμάκωσης εκρήξεων στον ισλαμικό χώρο.

Όλα αυτά σε οδηγούν να μην ελπίζεις ή ακόμη και να ξεχάσεις τζίρους από τις συναλλαγές σε ξένες αγορές. Ειδικά από ελληνικές εξαγωγές, που κινούνται στις τελευταίες θέσεις από πλευράς ανταγωνιστικότητας.

Οπότε από πού θα μαζέψει ο κρατικός κορβανάς λεφτά να τα ρίξει στον “ντορβά” του υπουργείου Οικονομικών, να κάνει μοιρασιές για το 2021;

Οι επιχειρήσεις από τώρα ειδοποιούν ότι θα είναι ευτύχημα να πέσει ο τζίρος τους μόνο κατά 50 δισ. (αυτό που φαίνεται ήδη) και να μην πάνε σε ασταμάτητη κατρακύλα.

Ρωτήστε και τις Τράπεζες που περιμένουν τους τζίρους αυτούς, τι προβλέψεις κάνουν. Η απογοήτευση θα πάρει ασύλληπτες διαστάσεις.

Να μη ξεχνάμε δε πως το 2021 είναι ένας ακόμη χρόνος στα όρια της μακράς μεταμνημονιακής εποχής. Η οποία δεν θα μας αφήσει πριν το 2060.

Και όσο “ανεκτικοί” και αν δείχνουν οι δανειστές τίποτε δεν αποκλείει να μας θυμίσουν ότι έχουμε και εκείνα τα ξεχασμένα… υπερπλεονάσματα του 3,5%, (έστω και με το “σκόντο” του 2% μετά το 2023), που θα πάνε ως το 2026.

Άρα, πού βαδίζουμε και πώς θα βαδίσουμε το 2021, έστω και αν η ύφεση του 2020 δεν καβαλήσει διπλό νούμερο και μείνει στο σημερινό 8-9% (όπως ευχάριστα διαπίστωσε -και καλά έκανε- ο υπουργός κ. Θ. Σκυλακάκης σε δημοσιογραφική κουβέντα του στα “Παραπολιτικά”).

Την ύφεση την μετράνε (και έχει σημασία το ποσοστό της) τα κράτη που έχουν υπολογίσιμη παραγωγή. Έχουν οικονομίες και αγορές με πραγματικούς τζίρους. Τρώνε μεγάλα κομμάτια από την πίτα των εξαγωγών. Και, ιδίως, δεν σταματάνε τις επενδύσεις και τον εκσυγχρονισμό.

Εμείς τι δουλειά έχουμε ανάμεσά τους; Εμείς περιμένουμε πώς και πώς να ξεμυτίσει κάποιος επενδυτής στη Νότια Ελλάδα από τον Πειραιά μέχρι την Ελευσίνα ή και την Θήβα ή στη Βόρεια Ελλάδα από την Θεσσαλονίκη μέχρι και τον Εβρο, να βγάλουμε έξω τα παιδάκια με τα κοντάρια και τα σημαιάκια να τον λιανίσουμε. Να τον ταράξουμε στην κλωτσιά.

Μια ματιά στην πραγματικότητα των ημερών αυτών θα μας πείσει.

Η κυβέρνηση, υπολογίζοντας προφανώς ότι τα “έτοιμα” του υπουργείου Οικονομικών (για τη μοιρασιά του 2021), πολύ δύσκολα εξασφαλίζονται από εκεί που προϋπολόγισε, χαίρεται (και καλά κάνει) τις ιδιωτικές επενδύσεις, 41 δισ., που έχει στα συρτάρια της.

  • Και ξεκινάει (έστω και δειλά) μεταρρυθμίσεις για να βάλει στον χορό, όσο γίνεται, και την ιδιωτική οικονομία.

Η δε αντιπολίτευση (σταθερή σε “αξίες” του 1980) απορρίπτει κάθε μεταρρύθμιση, υπόσχεται ανάκληση και κατάργησή τους και οργανώνει περιοδείες ινστρουχτόρων της,(αρχίζοντας από τη Βόρεια Ελλάδα) με στόχο να μη χαλαρώσει ο διωγμός επενδύσεων και επενδυτών. Θαυμάστε μας…

[email protected]