Θ.Σκυλακάκης: Μύδροι κατά ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό της πανδημίας

  • Ανοικτή αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

“Συριζα-nomics” χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης τα στοιχεία που επικαλούνται κατ’ επανάληψη κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό που ξεκίνησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο “καβγάς” που έρχεται και ξαναέρχεται αφορά τις δαπάνες για τον κορονοϊό με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνο Σκουρλέτη να θεωρεί χαμηλές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να αμφισβητεί το πακέτο μέτρων ύψους 24 δις που έχει δοθεί το 2020.

Η απάλειψη από αυτές των δημοσιονομικών μέτρων προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Σκυλακάκη ο οποίος κατέθεσε εκ νέου στοιχεία της ΕΕ λέγοντας: “Αυτά είναι τα στοιχεία, η ΕΕ τα καταγράφει. Και στα Συριζα-nomicks μπορεί να μην θεωρούνται δημοσιονομική παρέμβαση, αλλά στην πραγματική πραγματικότητα είναι”.

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε για την επιστρεπτέα προκαταβολή ότι υπάρχει ένας βαθμός επικινδυνότητας στο εάν θα επιστραφεί, τόνισε δε πως “ένα κομμάτι το δίνουμε ούτωβς η άλλως για να μην επιστραφεί”, ενώ για τα περίφημα στοιχεία του ΟΟΣΑ στα οποία αναφέρθηκαν και η κ. Εφη Αχτσιόγλου , όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε:

  • “Για τον ΟΟΣΑ όμως, που λέτε συνέχεια ότι είμαστε 6οι από το τέλος μας φέρατε έναν πίνακα που δεν μιλάει για δαπάνες, αλλά για δεσμεύσεις (commitments). Πίνακα που οι χώρες ανακοίνωσαν τι επιπλέον θα δώσουν για το σύστημα υγείας τους.
  • Στον ίδιο πίνακα μάλιστα υπάρχει υποσημείωση ότι είναι όχι οι 36 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ αλλά βάζουν μόνο τις 24 χώρες με σημαντικές δεσμεύσεις δαπανών. Τον επικαιροποιημένο πίνακα του ΟΟΣΑ σας τον έφερε ο υπουργός Οικονομικών χθες”.

Αναφέρθηκε και στην φυγή των νέων επιστημόνων από την χώρα τονίζοντας προς τον κ. Σκουρλέτη: “κάνατε ότι μπορούσατε με την υπερφορολόγηση για να διώξετε τους νέους επιστήμονες, τώρα νομίζετε ότι 300.000 θα γυρίσουν επειδή θα κάνετε μερικές προσλήψεις στο δημόσιο; Προσλήψεις στο δημόσιο να γίνουν συντεταγμένα με βάση τις ανάγκες, όχι τις δικές σας ανάγκες στην επικοινωνία”.