Θ. Σκυλακάκης: «Από εδώ και πέρα η εποχικότητα θα συνοδεύει την τιμή του ρεύματος»

Για την εξέλιξη των τιμών του ρεύματος μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1.

Ερωτηθείς αν φοβάται αύξηση της τιμής του ρεύματος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε: «Το καινούργιο ελεγκτικό σύστημα στο οποίο υπάρχει πολύ μεγαλύτερη παρουσία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οι τιμές είναι πιο ευαίσθητες σε δύο πράγματα. Πρώτον, στη ζήτηση γιατί δεν έχουμε πια μονάδες βάσης με τον κλασικό τρόπο, έχουμε όλο το σύστημα των ΑΠΕ που υπάρχουν μέρες που δουλεύουν φουλ και υπάρχουν μέρες που δουλεύουν πολύ λιγότερο. Όταν δουλεύουν φουλ, οι τιμές πέφτουν πολύ, όταν δουλεύει λιγότερο και έχουμε υψηλή ζήτηση οι τιμές ανεβαίνουν γιατί αυτή την περίοδο έχουμε ταυτόχρονα σχετικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου και δικαιωμάτων ρύπων. Επίσης δεν είχαμε μεγάλες βροχές τον χειμώνα με αποτέλεσμα τα υδροηλεκτρικά μας δεν έχουν υψηλά αποθέματα. Άρα αυτή η εποχικότητα θα συνοδεύει από εδώ και πέρα το ηλεκτρικό σύστημα, θα έχεις δηλαδή υψηλότερες τιμές τα καλοκαίρια, χαμηλότερες το φθινόπωρο και την ανοιξη, και μεσαίες τιμές τον χειμώνα ανάλογα με τον καιρό. Αυτός είναι ο τρόπος που θα λειτουργεί το ηλεκτρικό σύστημα εξαιτίας και των ΑΠΕ αλλά και του τρόπου που έχει διαμορφωθεί η ζήτηση καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία. Το πώς θα πάει η τιμή του ρεύματος το καλοκαίρι δεν μπορώ ακόμα να σας το πω, γιατί δεν έχω ακόμη την εικόνα πώς θα πάει ο καιρός και το αέριο».

Για το ενδεχόμενο μόνιμων αυξήσεων ο υπουργός Περιβάλλοντος επεσήμανε: «Εάν υπάρχουν μόνιμες αυξήσεις, θα παρεμβαίνουμε, εάν οι αυξήσεις είναι προσωρινές και ακολουθεί μετά αποκλιμάκωση και μειωμένες τιμές τότε θα ενθαρρύνουμε τον ανταγωνισμό και τη λειτουργία της αγοράς. Αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει σενάριο μόνιμης αύξησης των τιμών, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι που να μας λεει ότι μονίμως θα έχουμε αυξημένες τιμές, θα έχουμε όμως διακυμάνσεις στις τιμές και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσαρμοστούμε».

Για την αύξηση του Ιουνίου, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε: «Η αύξηση 8% με 10% προήλθε από μια μείωση η οποία ήταν 40%, δεν υπήρχε δηλαδή αύξηση, στην πραγματικότητα είχαμε αυτή την πτώση τη βίαιη που θα έχουμε κάθε άνοιξη και κάθε φθινόπωρο και μετά ξανανέβηκε στα μέσα επίπεδα».

Σε ερώτηση αν στις περιπτώσεις μεγάλης διαφοράς θα υπάρξει παρέμβαση του υπουργείου ή θα θεωρηθεί ελεύθερος ανταγωνισμός, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε: «Το υπουργείο, από τη φύση της ευρωπαϊκής οδηγίας που διέπει την αγορά, δεν μπορεί να παρεμβαίνει. Οι παρεμβάσεις όταν υπάρχει θέμα ανταγωνισμού εναπόκεινται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και όταν υπάρχει κάποιο θέμα δυσλειτουργίας της αγοράς εμείς μπορούμε να παρεμβαίνουμε όπως παρεμβήκαμε για να υπάρχει διαφάνεια στα τιμολόγια».

«Αν δεν είχαμε αυτή τη μεγάλη αύξηση στις ΑΠΕ μέσα στο σύστημα, τώρα θα είχαμε μόνιμες αυξήσεις στο ρεύμα, διότι το φυσικό αέριο είναι σημερα 60%-70% πάνω απ’ ό,τι προ κρίσης και οι ρύποι είναι 2,5-3 φορές πιο πάνω απ’ ό,τι προ κρίσης. Κάθε μέρα που περνάει μπαίνουν παρά τις δυσκολίες πάρα πολλές ανανεώσιμες και αυτή είναι η στρατηγική μας, αλλά βέβαια οι πολλές ανανεώσιμες οδηγούν σε ένα σύστημα με σκαμπανεβάσματα που μπορεί να έχουν πολύ χαμηλές τιμές σε κάποιες περιόδους και πιο υψηλές σε άλλες».

Για τα διαφορετικού χρώματος τιμολόγια, ο υπουργός επεσήμανε: «Προγραμματίζουμε την εισαγωγή του δυναμικού τιμολογίου, του πορτοκαλί, από τις αρχές του φθινοπώρου έτσι ώστε να έχουμε μια πολύ καλύτερη προσαρμογή στη ζήτηση των επιχειρήσεων, καταρχήν που ξοδεύουν λίγο πάνω από το μισό ρεύμα, κάτι που θα μας βοηθήσει σε όλη τη λειτουργία της αγοράς και στις χαμηλότερες τιμές γιατί θα εξομαλύνει αυτές τις μεγάλες διακυμάνσεις».

Αναφορικά με τις ρευματοκλοπές, τέλος, είπε: «Εχει υπάρξει μια πολύ μεγάλη αύξηση των ελέγχων, έχουμε αύξηση των ελέγχων 65% στο πρώτο μέρος του ’24. Αυτή η αύξηση έχει αρχίσει και “δαγκώνει”. Έχουμε ακόμη την αλλαγή η οποία έρχεται στο επόμενο διμηνο-τρίμηνο, της μηνιαίας καταμέτρησης ήδη πάνω από των 50% των παροχών γίνεται μηνιαία θα πάμε στο 85%-90% και αυτό θα έχει ως συνέπεια να γίνει πολύ πιο δύσκολο κάποιος να κάνει ρευματοκλοπή, γιατί θα τον κοιτάμε κάθε μήνα».