Θ.Σεμερτζίδης: Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού (19.3.2021)

Για «τις παλιές αγάπες μην μιλάς» το γνωστό τραγούδι των Πυξ Λαξ, θα μπορούσε να έχει ως τίτλο η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, χαρακτηρίζοντας φυσικά στην τραπεζολατρία αρκετών επενδυτών οι οποίοι αφυπνίστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα με την άνοδο των τραπεζικών μετοχών, με τις τέσσερις συστημικές να αποτελούν το 17,33% σε στάθμιση στον γενικό δείκτη, τρέφοντας ελπίδες για τη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ξεχνώντας βέβαια την εμπειρία της τελευταίας και πλέον δεκαετίας.

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, κι αυτό διότι όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς θα υπάρξει ΑΜΚ με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, με τον μικροεπενδυτή να βγαίνει δύο φορές χαμένος, μία από το dilution που θα υποστεί ο ίδιος, και μία από το dilution που θα υποστεί το ΤΧΣ.

Τέλος, το Δ.Σ. της Πειραιώς θα προτείνει στην γενική συνέλευση να το εξουσιοδοτήσει για τη θέσπιση 5ετούς προγράμματος διάθεσης μετοχών, με τη μορφή χορήγησης δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options) σε στελέχη της Διοίκησης και στο προσωπικό του ομίλου!!! 

  • Λες και χάθηκαν οι μετοχές άλλων εταιρειών που έδωσαν τους τελευταίους μήνες ουκ ολίγα κέρδη……

Δεύτερη μέρα απωλειών στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 844,56 μονάδες με πτώση 1,47%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 233,5 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 125,3 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 41 έκλεισαν ανοδικά, 66 πτωτικά, και 63 παρέμειναν αμετάβλητες.

  • Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης, όπου παρά τις εναλλαγές προσήμου τις πρώτες ώρες, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 862,36 μονάδες, η αύξηση των ρευστοποιήσεων κυρίως στις τραπεζικές μετοχές (αδικαιολόγητα) τον υποχρέωσε να κινηθεί σε αρνητικό έδαφος με τις πιέσεις να διευρύνονται στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης, φθάνοντας στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 840,18 μονάδων. Η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 1 προς 1,6.

Μεγαλύτερη άνοδος/Μεγαλύτερη πτώση

  • Πακέτα συνεδρίασης

Υψηλό 52 εβδομάδων

Στα διεθνή χρηματιστήρια, στο ημερήσιο διάγραμμα οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρέμειναν με σήμα strong buy, και ο δείκτης Nasdaq με σήμα buy. Στην Ευρώπη οι δείκτες DAX 30, FTSE 100, και CAC 40 διατήρησαν το σήμα τους σε strong buy, όπως διακρίνουμε στον παρακάτω πίνακα.

Δεύτερη μέρα απωλειών για τον γενικό δείκτη, με την διόρθωση να θεωρείται λίγο έως πολύ αναμενόμενηκαθώς ο δείκτης RSI είχε βρεθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης. Η αντίσταση βρίσκεται στις 873 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 823 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με το σήμα αγοράς να παραμένειΟ όγκος διαμορφώθηκε στα 80,47 εκατ. τεμάχια, έναντι 34,84 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Πιέσεις δέχθηκε και ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διατήρησε με σήμα αγοράς, με τον δείκτη RSI να κλείνει σήμερα κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.094 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.886 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Οριακά κέρδη για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.227 μονάδες (γραμμή ΑΒ) και την στήριξη στις 1.123 μονάδες (γραμμή ΓΔ)με τον δείκτη RSI να κλείνει για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, διατηρώντας το σήμα αγοράς.

Σημαντικές πιέσεις κατέγραψε σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διατήρησε το σήμα αγοράς, με τον δείκτη RSI να κλείνει κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης. Η αντίσταση βρίσκεται στις 578 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 470 μονάδες (γραμμή ΓΔ)Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 61,25 εκατ. τεμάχια, έναντι 25,22 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.