Θ.Σεμερτζίδης: Θέμα χρόνου ήταν το τέλος της διόρθωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο

Θέμα χρόνου ήταν το τέλος της διόρθωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο, η οποία παρατάθηκε λόγω (και) της ανακοίνωσης της Τράπεζας Πειραιώς για την επικείμενη ΑΜΚ, δίνοντας την ευκαιρία για τοποθετήσεις σε αρκετές μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα, μιας και η τάση συνεχίζει να παραμένει ανοδική, καθώς κατά την διάρκεια αυτής εκδηλώθηκαν τακτικές bottom fishing*κυρίως σε μετοχές οι οποίες δέχονταν πιέσεις στο πρώτο μισό της διαπραγμάτευσης περιορίζοντας ή και διαγράφοντας τις απώλειες τους στο τέλος, κάνοντας έτσι έκδηλη την διατήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Στα διεθνή χρηματιστήρια, στο ημερήσιο διάγραμμα ο δείκτης Dow Jones παρέμεινε με σήμα strong buy, ο δείκτης S&P 500 μετέτρεψε το σήμα του από strong buy σε buy, και ο δείκτης Nasdaq άλλαξε το σήμα του από strong buy σε sellΣτην Ευρώπη ο δείκτης DAX 30 διατήρησε το σήμα του σε strong buy, ο δείκτης FTSE 100 άλλαξε το σήμα του από buy σε neutral, και ο δείκτης CAC 40 μετέτρεψε το σήμα του από strong buy σε buyόπως διακρίνουμε στον παρακάτω πίνακα.

Τέλος δόθηκε στο σερί των πέντε αρνητικών συνεδριάσεων για τον γενικό δείκτη, με την διόρθωση να δείχνει να βρίσκεται στο τέλος της, παρά το γεγονός ότι ο χαμηλός όγκος που πραγματοποιήθηκε δεν συναινεί απόλυτα μέχρι στιγμής σε κάτι τέτοιο. Η αντίσταση βρίσκεται στις 873 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 823 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με το σήμα αγοράς να διατηρείταιΟ όγκος διαμορφώθηκε στα 38,48 εκατ. τεμάχια, έναντι 43,11 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος συνεχίζει να διαπραγματεύεται με σήμα αγοράς, ολοκληρώνοντας σήμερα μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.094 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.886 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

  • Συνεχίζει να διατηρεί την ανοδική του τάση ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στο υψηλό ημέρας, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.227 μονάδες (γραμμή ΑΒ) και την στήριξη στις 1.123 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον δείκτη RSI να παραμένει για δεύτερη μέρα πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, και με το σήμα αγοράς να διατηρείται.

Με κέρδη ολοκλήρωσε και ο τραπεζικός δείκτηςμε το σήμα αγοράς να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στις 578 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 470 μονάδες (γραμμή ΓΔ)Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 31,25 εκατ. τεμάχια, έναντι 32,73 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

*Bottom fishing: Αναφέρεται στην επένδυση σε assets που παρουσίασαν πτώση λόγω εσωτερικών ή εξωτερικών παραγόντων και θεωρούνται υποτιμημένα. Η συγκεκριμένη τακτική χρησιμοποιείται είτε με τεχνικές μεθόδους είτε θεμελιώδεις, με την προσδοκία ότι η χαμηλή τιμή ενός asset είναι προσωρινή και θα ανακάμψει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα δίνοντας κέρδη στον επενδυτή από την πώληση του.

Μικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,197με άνοδο 4,52%, και του δεκαετούς στο 0,849με πτώση 2,92%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

follow us on twitter: https://twitter.com/neweconomygr