Θ.Σεμερτζίδης- Ftse25: Ο ευχάριστος «πονοκέφαλος» και οι τεχνικές προσεγγίσεις για τις μετοχές του

Ο ευχάριστος «πονοκέφαλος» για τον δείκτη FTSE-25

  • Οι εισροές των ξένων Θεσμικών επενδυτών τον προηγούμενο μήνα στις ελληνικές μετοχές, έπειτα από αρκετό καιρό, δημιουργούν έναν νέο «αέρα» στο ελληνικό χρηματιστήριο.
  • Η κατάκτηση των 650 μονάδων από τον γενικό δείκτη, και η σχετικά εύκολη διατήρηση πάνω από αυτές, δίνουν την αίσθηση για υψηλότερα επίπεδα.
  • Εξάλλου, και η εικόνα των μετοχών συγκλίνει προς αλλαγή της τάσης που είχε διαμορφωθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο το προηγούμενο έτος.

Η στατιστική εικόνα της εβδομάδας που πέρασε

Η εβδομάδα που μας πέρασε, μας επεφύλασσε το εξής παράδοξο: για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, το ποσοστό των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που ολοκλήρωσαν με σήμα αγοράς ανήλθε στο 76%. Μόλις έξι μετοχές ολοκλήρωσαν την Παρασκευή με σήμα πώλησης (ΔΕΗ, ΕΕΕ, Motor Oil, ΟΤΕ, Σαράντης, και Τιτάνας), ενώ και οι τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών ολοκλήρωσαν με σήμα αγοράς. Στην υπεραγορασμένη ζώνη βρέθηκαν οι μετοχές των Γεκ Τέρνα, Ελλάκτωρα, ΟΛΠ, και Τέρνα Ενεργειακής, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια μικρή διόρθωση στις επόμενες συνεδριάσεις.

Η τεχνική εικόνα του FTSE-25

Ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης διατήρησε και αυτή την εβδομάδα την ανοδική του τάση, καθώς ολοκλήρωσε για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα με θετικό πρόσημο. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω εβδομαδιαίο γράφημα, η διατήρηση του σήματος αγοράς, καθώς και η παραμονή του πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, τον οδηγούν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα στην δοκιμασία διάσπασης του κινητού μέσου όρου των πενήντα ημερών, όπου θα αποτελέσει και την αντίσταση του, στις 1.810 μονάδες.

http://new-economy.gr/

Tips για τις μετοχές του FTSE-25

ΑΔΜΗΕ: Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα βρίσκεται η μετοχή, καθώς εμφανίζει στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις αδυναμία ανοδικής διάσπασης του κινητού μέσου όρου των διακοσίων ημερών, όπου αποτελεί και την αντίσταση, στα 1,6636 ευρώ. Ο δείκτης RSI απομακρύνθηκε ελάχιστα από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να παίρνει στις τελευταίες συνεδριάσεις μία ελαφριά κλίση, αποτυπώνοντας τις μικρές ρευστοποιήσεις στην μετοχή.

Alpha BankΣε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα παραμένει και η μετοχή της τράπεζας, καθώς εμφανίζει δυσκολία ανοδικής διάσπασης του κινητού μέσου όρου των πενήντα ημερών, ο οποίος αποτελεί και την αντίσταση, στα 1,0464 ευρώ.

AegeanΣημαντική αύξηση του όγκου στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, με τον μέσο όρο των τελευταίων τριάντα ημερών να διαμορφώνεται στις 33.773 τεμάχια. Η μετοχή διατηρεί το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 8,2882 ευρώ, και η στήριξη στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, στα 7,7145 ευρώ.

Βιοχάλκο: Φλερτ της μετοχής το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, συνεχίζοντας να διαπραγματεύεται πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας με «άνεση» το σήμα αγοράς. Προβληματισμό δημιουργεί ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής, καθώς διατηρεί ελαφριά αρνητική κλίση, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,1456 ευρώ, και η στήριξη στα 2,8022 ευρώ.

Γεκ Τέρνα: Στο όριο της υπεραγορασμένης ζώνης ολοκλήρωσε η μετοχή την Παρασκευή, με τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών να συνεχίζει να συγκλίνει προς αυτόν των διακοσίων, με στόχο την δημιουργία «χρυσού σταυρού». Η αντίσταση βρίσκεται στα 5,3946 ευρώ, και η στήριξη στα 4,8661 ευρώ.

Grivalia PropertiesΠροβληματισμός επικρατεί για την μετοχή το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά και την πραγματοποίηση split, καθώς δεν κατάφερε να κινηθεί προς το πρόσφατο υψηλό των 8,9757 ευρώ που πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 2018. Το σήμα αγοράς βρίσκεται κοντά στην ακύρωση του, με την μετοχή όμως να διατηρεί τον «χρυσό σταυρό». Η αντίσταση βρίσκεται στα 8,548 ευρώ, και η στήριξη 8,2552 ευρώ.

ΔΕΗ: Συνεχίζεται η πλευρική κίνηση της μετοχής, εμφανίζοντας αδυναμία να διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, διατηρώντας το σήμα πώλησης. Οποιαδήποτε ειδησεογραφία σχετικά με την εταιρεία, θα επηρεάσει και την μετοχή είτε θετικά, είτε αρνητικά, με την αντίσταση να βρίσκεται στον ΚΜΟ50 ημερών, στα 1,3364 ευρώ, και η στήριξη στα 1,292 ευρώ.

ΕΕΕ: Σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή την προτελευταία μέρα της εβδομάδας, με τους όγκους όμως να εμφανίζονται αυξημένοι τις τελευταίες τρεις μέρες, και πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (40.575 τεμάχια). Η μετοχή ακύρωση την Πέμπτη το σήμα αγοράς, δείχνοντας να βρίσκει στήριξη λίγο πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στα 28,5803 ευρώ, με την αντίσταση να βρίσκεται 30,4715 ευρώ. Στα θετικά, η διατήρηση της θετικής κλίσης του δείκτη συσσώρευσης/διανομής.

Ελλάκτωρ: Πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης ολοκλήρωσε την Παρασκευή η μετοχή, η οποία κατάφερε να διατηρηθεί για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, υποδηλώνοντας την πρόθεση της να διατηρήσει την ανοδική της τάση. Η αντίσταση βρίσκεται στα 1,6351 ευρώ, και η στήριξη στα στον ΚΜΟ200 ημερών, στα 1,4729 ευρώ.

ΕΛΠΕ: Σε κατάσταση συσσώρευσης παραμένει η μετοχή από τις αρχές του μήνα, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να διατηρεί την ανοδική του κλίση. Η αντίσταση βρίσκεται στα 7,881 ευρώ, και η στήριξη στα 7,7843 ευρώ.

ΕΤΕ: Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα βρίσκεται η μετοχή της τράπεζας, καθώς την Παρασκευή κατάφερε να διασπάσει τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση πάνω από αυτόν, διατηρώντας το σήμα αγοράς. Η αντίσταση βρίσκεται στα 1,1764 ευρώ, και η στήριξη στα 0,9921 ευρώ.

EurobankΑδυναμία εμφανίζει η μετοχή της τράπεζας να κινηθεί πάνω από το προηγούμενο υψηλό των 0,575 ευρώ (4/2), παραμένοντας όμως με σχετική ευκολία πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, διατηρώντας το σήμα αγοράς. Η αντίσταση βρίσκεται στα 0,5842 ευρώ, και η στήριξη στα στον ΚΜΟ50 ημερών, στα 0,5318 ευρώ.

ΕΧΑΕ: Πλευρική κίνηση ακολουθεί η μετοχή τις τελευταίες συνεδριάσεις, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να παραμένει αρνητικός, διατηρώντας όμως το σήμα αγοράς. Στα θετικά παραμένει, η διατήρηση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, ο οποίος αποτελεί και την στήριξη, στα 3,7509 ευρώ, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,8421 ευρώ.

LAMDA DevelopmentΠλευρική κίνηση και για την μετοχή της ΛΑΜΔΑ, η οποία όμως διατηρεί το σήμα αγοράς, παραμένοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να διατηρείται αρνητικός. Η αντίσταση βρίσκεται στα 6,2941 ευρώ, με την στήριξη στον ΚΜΟ200 ημερών, στα 6,1281 ευρώ.

Motor OilΈντονος προβληματισμός επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για την μετοχή, η οποία δεν καταφέρνει να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα που διατηρείται από τις αρχές του έτους στο ελληνικό χρηματιστήριο, παραμένοντας με σήμα πώλησης. Η μετοχή παρέμεινε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση την Παρασκευή κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με την συνεδρίαση της Δευτέρας να είναι κρίσιμη από τεχνικής πλευράς (φίλτρο τρία). Η αντίσταση βρίσκεται πλέον στον ΚΜΟ50 ημερών, στα 21,1865 ευρώ, και η στήριξη στον ΚΜΟ200 ημερών, στα 20,3257 ευρώ.

ΜΠΕΛΑ: Σε ανοδική πορεία παραμένει η μετοχή, η οποία στις αρχές του μήνα δημιούργησε «χρυσό σταυρό», συνεχίζοντας να διαπραγματεύεται πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στα 15,3888 ευρώ, και η στήριξη στα 14,485 ευρώ.

Μυτιληναίος: Αδυναμία να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, εμφανίζει η μετοχή στις τελευταίες συνεδριάσεις, η οποία βρίσκεται κοντά στην δημιουργία «χρυσού σταυρού», διατηρώντας το σήμα αγοράς, και παραμένοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής βρίσκεται σε αρνητική κλίση, με την αντίσταση στα 8,88 ευρώ, και την στήριξη στα 8,3798 ευρώ.

ΟΛΠ: Σε υπεραγορασμένα επίπεδα βρίσκεται στις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή, η οποία για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση διατηρήθηκε πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να παραμένει αρνητικός. Η αντίσταση βρίσκεται στα 16,6868 ευρώ, και η στήριξη στα 15,988 ευρώ.

ΟΠΑΠ: Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα εισήλθε η μετοχή, καθώς την Παρασκευή παρέμεινε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, διατηρώντας το σήμα αγοράς. Η αντίσταση βρίσκεται στα 9,1133 ευρώ, και η στήριξη στον ΚΜΟ200 ημερών, στα 8,8153 ευρώ.

ΟΤΕ: Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται η μετοχή, καθώς εμφανίζει δυσκολία στις τελευταίες συνεδριάσεις να διασπάσει ανοδικά τους κινητούς μέσους όρους των πενήντα και διακοσίων ημερών, διατηρώντας όμως από τις 30 Ιανουαρίου τον «χρυσό σταυρό», καθώς και το σήμα πώλησης από τις 4 Φεβρουαρίου. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής παραμένει αρνητικός, με την αντίσταση να βρίσκεται στον ΚΜΟ200 ημερών, στα 10,5712 ευρώ, και η στήριξη στα 10,4333 ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς: Εμφανής είναι πλέον η αδυναμία της μετοχής να κινηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, ο οποίος αποτελεί και την αντίσταση, στα 0,784 ευρώ. Η μετοχή διατηρεί το σήμα αγοράς, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να παραμένει αρνητικός, και με την στήριξη να βρίσκεται στα 0,6129 ευρώ.

Σαράντης: Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα συνεχίζει να διαπραγματεύεται η μετοχή, καθώς δεν καταφέρνει στις τελευταίες συνεδριάσεις να σταθεροποιηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, ο οποίος αποτελεί και την αντίσταση, στα 7,0619 ευρώ. Η μετοχή παραμένει με σήμα πώλησης, διατηρώντας όμως τον «χρυσό σταυρό», με την στήριξη να βρίσκεται στα 6,6926 ευρώ, και με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να παραμένει αρνητικός.

Τέρνα Ενεργειακή: Διατηρεί την ανοδική της τάση η μετοχή, η οποία συνεχίζει να παραμένει σε υπεραγορασμένα επίπεδα, και πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στα 6,5978 ευρώ, και η στήριξη στον ΚΜΟ5 ημερών, στα 6,3523 ευρώ.

Τιτάνας: Προσπάθεια να αντιστρέψει την καθοδική της πορεία, επιχείρησε η μετοχή, η οποία παραμένει κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας το σήμα πώλησης. Η αντίσταση βρίσκεται στον ΚΜΟ5 ημερών, στα 19,2136 ευρώ, και η στήριξη στα 18,9807 ευρώ.

Φουρλής: Διατηρείται η ανοδική τάση για την μετοχή, η οποία όμως στις τελευταίες συνεδριάσεις εμφανίζει αδυναμία να κινηθεί προς τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, και να επιχειρήσει να τον διασπάσει. Η αύξηση του όγκου συναλλαγών στις τελευταίες συνεδριάσεις, σε συνδυασμό με την πτώση του δείκτη RSI, προμηνύουν διόρθωση στις επόμενες συνεδριάσεις, με την αντίσταση να βρίσκεται στον ΚΜΟ200 ημερών, στα 4,8562 ευρώ, και η στήριξη στον ΚΜΟ5 ημερών, στα 4,6771 ευρώ.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

http://new-economy.gr/

Print Friendly, PDF & Email