Θ. Πλεύρης: «Υβριδικός πόλεμος» από την πλευρά της Τουρκίας οι αυξημένες ροές μεταναστών στον Έβρο

Για «υβριδικό πόλεμο» από την πλευρά της Τουρκίας έκανε λόγο ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για τις αυξημένες ροές μεταναστών στον Έβρο τα τελευταία 24ωρα.

«Εμείς έχουμε μια σαφή θέση ότι η τουρκική πολιτική δεν αλλάζει. Κλιμακώνεται και αποκλιμακώνεται ανάλογα με τις συνθήκες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης, συμπληρώνοντας: «Ακόμα και την περίοδο των σεισμών, που υπήρξε μια αποκλιμάκωση, είχαμε αντίληψη ότι αυτό δεν λύνει τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία. Η Τουρκία έχει μια επεκτατική, επιθετική, προκλητική συμπεριφορά και γι΄ αυτόν τον λόγο, στο κομμάτι τουλάχιστον που αφορά τον Έβρο και το μεταναστευτικό έχουμε μια σαφή θέση ότι τα σύνορα φυλάσσονται, ότι και το τείχος και ο φράχτης είναι ένα σκέλος αποτρεπτικό, υπό την έννοια ότι δείχνει ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε καμία περίπτωση στο παιχνίδι της Τουρκίας που εργαλειοποιεί τους μετανάστες κάνοντας έναν ουσιαστικά υβριδικό πόλεμο».

«Δεν ξέρω τώρα αν είναι απλά ένα συμβάν το οποίο πήρε μια έκταση μεγαλύτερη ως προς τον έλεγχο των τουρκικών Αρχών ή αν είναι και πλήρως σχεδιασμένο. Από το βίντεο όμως που βλέπουμε, γιατί έχουν διαρρεύσει, δείχνει ότι η καθοδήγηση των μεταναστών σε συγκεκριμένα σημεία δεν γίνεται αυτόβουλα από τους ίδιους, γίνεται ξεκάθαρα με κατεύθυνση των τουρκικών Αρχών. Άρα υπό αυτή την έννοια είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος νεύρων. Αν αυτό μεταφέρεται και σε επίπεδο ακόμα μεγαλύτερης κλίμακας, είναι κάτι που το περιμένουμε» συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.

«Το τουρκικό προξενείο έχει συγκεκριμένο ρόλο»

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τον υποψήφιο βουλευτή του δεύτερου στη Ροδόπη, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε: «Υπάρχει απόλυτος σεβασμός των Ελλήνων της μουσουλμανικής μειονότητας σε όλα τα μέρη της πατρίδας μας και αυτοί οι άνθρωποι συμμετέχουν στις κοινές δράσεις για την πατρίδα… Αλλά από εκεί και πέρα, είναι γεγονός ότι και το τουρκικό προξενείο έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο και, αν σε αυτόν τον συγκεκριμένο ρόλο υπάρχει κατεύθυνση προς συγκεκριμένους υποψηφίους, οι οποίοι έχουν δείξει και μία στάση με τις θέσεις, τις αντιλήψεις και τις κινήσεις τους ότι περισσότερο εξυπηρετούν μία τέτοια τουρκική προπαγάνδα και δεν υπηρετούν τα οφέλη της ελληνικής μας μουσουλμανικής μειονότητας, τότε αντιλαμβάνεστε ότι μπαίνουν αυτές οι σκέψεις και οποιοδήποτε κόμμα θεωρεί ότι με τον άλφα βήτα τρόπο μπορεί να εκμεταλλεύεται μια επιρροή που έχει το τουρκικό προξενείο, τότε αυτό είναι υπόλογο» προσέθεσε ο κ. Πλεύρης.

«Τα κόμματα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση για μικροκομματική αντίληψη να ανέχονται και να παίζουν με αυτές τις συμπεριφορές. Αυτή είναι μια απολύτως υπεύθυνη θέση από ένα κόμμα, το οποίο λέει “δεν θα πάω να εκμεταλλευτώ την οποιαδήποτε επιρροή υπάρχει, γιατί αν εκμεταλλευτώ αυτή την επιρροή και δώσω αυτό το βήμα, στην πραγματικότητα την ενισχύω την επιρροή”. Άρα άμα θέλουμε να ξεκινήσουμε από κάπου, από εκεί που ξεκινάμε είναι ότι με εντιμότητα, τα κόμματα δεν πάνε να παίξουν με βάση τι θα φέρει ενδεχομένως περισσότερες ψήφους λόγω των επιρροών, αλλά με έναν ξεκάθαρο τρόπο έρχεται και ζητά από τους Έλληνες πολίτες, όπως έχουν όλα τα δικαιώματα να σέβονται και τις υποχρεώσεις» κατέληξε.