Θ. Πλεύρης: Προβληματισμός για τα κρούσματα ηπατίτιδας στο εξωτερικό – Δεν υπάρχει στην Ελλάδα

Τον προβληματισμό του για την έξαρση κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία εξέφρασε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εξηγώντας ότι σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις στο εξωτερικό χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5 ετών. Στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα, ωστόσο είμαστε σε αυξημένη επιφυλακή.

Αναφορικά με την πανδημία ο υπουργός τόνισε ότι η πορεία της θα καθορίσει τις όποιες αποφάσεις για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ενώ φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να δίνει παραπάνω ελπίδες και πως αυτή τη στιγμή αυτό που έχει νομοθετηθεί είναι ότι παραμένουν σε αναστολή έως 31/12/2022.

«Αν τα δεδομένα της πανδημίας μπορούν να το επιτρέψουν, μπορούν να παρθούν αποφάσεις, αλλά αυτή τη στιγμή, αποτυπωμένη βούληση είναι ότι έως 31/12 θα είναι εκτός συστήματος και σε αυτό νομίζω η Πολιτεία έχει τοποθετηθεί με την ψήφιση του αντίστοιχου νόμου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πλεύρης συμπλήρωσε ότι η απόφαση των εν λόγω υγειονομικών να παραμένουν ανεμβολίαστοι έναντι του κορωνοϊού είναι μια επιλογή λανθασμένη που δεν συνάδει καθόλου με άτομο που θέλει να υπηρετεί την υγεία.

Σχετικά με τις πρωτοφανείς εικόνες από το lockdown στη Σαγκάη, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό από τη μετάλλαξη Όμικρον, «απλά η Κίνα θέλει να ακολουθεί μια πολιτική “μηδενικού Covid”». «Από εκεί και πέρα, πάντα είμαστε επιφυλακτικοί στα στοιχεία τα οποία δίνονται από τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά δεν έχουμε κάποια ένδειξη για να μας ανησυχεί συγκριτικά με την υπάρχουσα μετάλλαξη της όμικρον» έσπευσε να διευκρινίσει.

Για το Πάσχα τόνισε ότι ακόμη και εάν υπάρξει μια αύξηση των δεικτών λόγω συγχρωτισμού, δεν είναι κάτι που ανησυχεί την κυβέρνηση, ενώ απέρριψε τις επικρίσεις ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων οφείλεται σε οικονομικούς λόγους, λέγοντας ότι αποτελεί πολιτική πρακτική σε ολόκληρη την Ευρώπη.