Θ. Πλεύρης: «Έως δυόμισι μέρες ο μέσος χρόνος αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ»

Kατηγορηματικά διέψευσε ότι γίνεται προτεραιοποίηση με βάση την ηλικία ή τις γνωριμίες ενός ασθενούς για την εισαγωγή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε: «Ο μέσος όρος αναμονής εκτός ΜΕΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είναι από μερικές ώρες μέχρι δυόμισι μέρες». Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, τα κριτήρια είναι η βαρύτητα της κατάστασης του ασθενούς, δηλαδή το πόσο βαριά νοσεί, ο ρυθμός αποκατάστασης, η δυσλειτουργία των οργάνων ή το μικρό προσδόκιμο ζωής. Ο υπουργός Υγείας χαρακτηρισε χυδαία ψεύδη όσα λέγονται για επιλεκτική διακομιδή ασθενών στις ΜΕΘ ή για κλειστές ΜΕΘ που δεν λειτουργούν προκειμένου να γίνει διαχείριση περιστατικών.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για παραβίαση των κόκκινων γραμμών και καταφανή ανεπάρκεια του συστήματος. «Υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς δεκάδες εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, υποτίθεται ότι αυτή ήταν η κόκκινη γραμμή στη διαχείριση, αυτή η κόκκινη γραμμή έχει παραβιαστεί εδώ και πάρα πολύ» ανέφερε και σημείωσε ότι υπάρχουν σημαντικές σκιές στη διαχειρίση της κατάστασης που αποδομούν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, με περιπτώσεις συγκεκριμένων επωνύμων που βρέθηκαν με πολύ εύκολο τρόπο σε ένα κρεβάτι Εντατικής.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει καμία μελέτη, όπως και στο υπουργείο Υγείας, ωστόσο τα συμπεράσματα της μελέτης η κυβέρνηση τα αντιμετώπισε με τα μέτρα που έλαβε. «Η μελέτη λέει ότι, αν είναι πάνω από 400 διασωληνωμένοι, όσες ΜΕΘ και να έχεις η διαχείριση των περιστατικών είναι δύσκολη» επεσήμανε ο Θάνος Πλεύρης.