Θ. Πλεύρης: Αγωγή κατά της Novartis για βλάβη του ελληνικού Δημοσίου

Τη διεκδίκηση αποζημίωσης από τη φαρμακοβιομηχανία Novartis για αθέμιτες πρακτικές που διερευνώνται από την Ελληνική Δικαιοσύνη, αρχίζουν η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας, που ήταν μέλος και της προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, συνεπώς γνωρίζει την υπόθεση, κινεί ήδη τις  διαδικασίες και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr, έχουν γίνει τρεις κινήσεις.

  1. Εχει ήδη έχει συνταχθεί η αγωγή κατά την εταιρείας Novartis και αναμένεται να κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Η συγκεκριμένη αγωγή θα αφορά την προσβολή που έχει υποστεί το ελληνικό Δημόσιο, διατηρώντας επιφύλαξη για τυχόν ζημία που θα προκύψει από την έρευνα που γίνεται από τα ποινικά δικαστήρια, την επιτροπή συμβιβασμού και τον έλεγχο στις ΗΠΑ. Επομένως η αγωγή θα αφορά μόνο τη λεγόμενη ηθική βλάβη και θα επιφυλάσσεται για επιπλέον ποσά, όταν υπάρξει προσδιορισμός τυχόν ζημίας. Η εκτίμηση είναι ότι θα ποσά που θα ζητούνται θα φτάνουν τουλάχιστον στα επίπεδα των χρημάτων που έχει πληρώσει η Novartis στις ΗΠΑ και που ξεπερνούσαν τα 200 εκατ. ευρώ.
  2. Έχει ήδη συσταθεί από τον κ. Πλεύρη επιτροπή για να προβεί σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρεία Novartis.
  3. Έχει ήδη υπογράψει απόφαση για τον ορισμό δικηγορικής εταιρείας στις ΗΠΑ, προκειμένου να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία από την εκεί εκδίκαση της υπόθεσης, ώστε να ενδυναμώσει τη θέση του Δημοσίου.Το ζήτημα εν προκειμένω είναι ότι η υπόθεση εκεί έχει «σφραγιστεί» μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και την καταβολή αποζημίωσης. Κρίθηκε, όμως, κατά τις ίδιες πληροφορίες πως πρέπει να εξαντληθούν όλα τα νόμιμα περιθώρια αναζήτησης στοιχείων για να στοιχειοθετηθεί επαρκώς η διεκδίκηση.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις του υπουργού Υγείας είναι σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, και ουσιαστικά υλοποιούν τις υποδείξεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Το Συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει ομόφωνα ώστε να προχωρήσουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου συγκεκριμένες δικαστικές και εξώδικες ενέργειες για την αποκατάσταση της όποιας ζημίας και ηθικής βλάβης προήλθαν από τη μη νόμιμη δράση της Novartis.

«Η κυβέρνηση, ενεργώντας θεσμικά και με πλήρη διαφάνεια, με γνώμονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και των λοιπών θιγομένων δημοσίων νομικών προσώπων από ενέργειες της εταιρείας NOVARTIS Hellas ΑΕΒΕ, ζήτησε διά των συναρμοδίων υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Δικαιοσύνης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), ως κατ’ εξοχήν, βάσει του Συντάγματος, νομικού συμπαραστάτη του Δημοσίου, την υπόδειξη των ενδεικνυόμενων δικαστικών και εξωδίκων ενεργειών για την αποκατάσταση της όποιας ζημίας και ηθικής βλάβης έχουν υποστεί οι ως άνω φορείς από μη νόμιμες ενέργειες της ανωτέρω εταιρείας».

Ο κ. Πλεύρης, που έχει πλήρη εικόνα της υπόθεσης από τη συμμετοχή του στην προκαταρκτική επιτροπή, καλείται να υλοποιήσει την κυβερνητική εντολή, ότι θα πρέπει το Δημόσιο να διεκδικήσει τα χρήματα για τα οποία υπέστη ζημία από παράνομες πρακτικές της εταιρείας, σύμφωνα και με την απόφαση στις ΗΠΑ.