Τέτοιο χάλι δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη των 27!- 45 χρόνια άδειασμα ταμείων, διορισμοί και δανεικά.

Ποιος να βάλει δικά του λεφτά και γιατί;

Του Γιώργου Κράλογλου

Μόνο 40.000 από τα 700.000 μικρομάγαζα της βιοτεχνικής και λιανεμπορικής Ελλάδας θα κάνουν κάποια μικροεπένδυση. Οι άλλοι περιμένουν τους σωτήρες… Ποιος τα λέει όλα αυτά. Οι βιοτέχνες και οι έμποροι. Η ΓΣΕΒΕΕ ψάχνοντας στον χώρο της. Τον μεγαλύτερο αν όχι τον μέγιστο χώρο της ελληνικής οικονομίας του 2021.

  • Και εμείς τα εκτιμούμε (ως καθαρή πραγματικότητα) περισσότερο από όσα ακούγονται σε φόρουμ οικονομικής φανφάρας, για μια Ελλάδα που περιγράφεται, (εδώ και 45 χρόνια) αλλά δεν είδαμε ποτέ.

Μια Ελλάδα να “στριμώχνεται” δήθεν για να χωρέσει επενδύσεις και επενδυτές που ποτέ δεν φάνηκαν… Το μόνο ορατό είναι το μαντήλι που κουνάμε… σε εκείνους που την εγκαταλείπουν. Την Πίτσος και τη συνέχεια που έπεται…

  • Παρ’ όλα αυτά η “πλειοδοσία” σε προβλέψεις, για ανάπτυξη το 2021, ξεκίνησε. Το ΔΝΤ μας χαϊδεύει τα αυτιά με ανάπτυξη 3,8% το 2021. Γι’ αυτό και τα στοιχεία των βιοτεχνών και του λιανεμπορίου, (ό,τι μας απέμεινε δηλαδή από την πρώην “ραχοκοκαλιά της οικονομίας”) είναι πιο χρήσιμα, στην αποτύπωση εκείνου που αποκαλούμε σήμερα, οικονομική Ελλάδα.

Την εικόνα, όπως την παρουσιάζει η Γενική Συνομοσπονδία τους, με το 63,1% των επιχειρήσεών της να θεωρεί πως η οικονομική κρίση της πανδημίας θα διαρκέσει για τουλάχιστον 2 χρόνια!!.Οι 4 στις 10 (38,2%) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς τους κατά το επόμενο διάστημα.

Το 53,6% των επιχειρήσεων να περιμένει μείωση του κύκλου εργασιών. Το 52,8% μείωση της ζήτησης, το 54,6% μείωση των παραγγελιών, το 56,7% μείωση της ρευστότητας,Μόλις το 6% των επιχειρήσεων να προτίθεται για κάποιου είδους επένδυση. Το 7,4% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων να εκτιμά πως θα κάνει προσλήψεις το Β’ εξάμηνο του 2021 έναντι του 3,4% που δηλώνει πως θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού και του 84,1% που δήλωσε πως θα το κρατήσει σταθερό.

  • Και τι έχει στα χέρια της η αγορά, περιμένοντας “σωτήρες και σωτηρία;

Χειροπιαστά, το κυβερνητικό σχέδιο ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 που σκοπεύει στα κάπου 57 δισ. ευρώ της Ε.Ε . Πρώτο και ουσιαστικό βήμα του σχεδίου, το νέο πτωχευτικό. Σχέδιο το οποίο απορρίπτει μαζί με το πτωχευτικό ο αντίκρυ “σωτήρας” μας ο ΣΥΡΙΖΑ (!!). Ο οποίος ΣΥΡΙΖΑ απλώνει (αύριο Τρίτη), το δικό του σχέδιο σωτηρίας. Σχέδιο που επίσης στοχεύει στα 57 δισ. της Ε.Ε.!!

  • Και όλα αυτά διανθίζουν μια οικονομική και κοινωνική επικαιρότητα όπως την αποτυπώνει, εκπληκτικά, ο γνωστός σχολιαστής του forum “ιθαγενής” (στο προηγούμενο σημείωμα μας) και με τον οποίο συμφωνούμε, από την πρώτη ως την τελευταία λέξη . Απολαύστε τον όσοι δεν τον προλάβατε.

“Η φιλοσοφία της οικονομίας και της κοινωνίας είναι ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξει η τσέπη μας. Τέτοιο χάλι δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη των 27. 45 χρόνια άδειασμα ταμείων, διορισμοί και δανεικά. Τίποτα στην καβάτζα.

Η γενιά του Πολυτεχνείου έφαγε τον ιδρώτα της γενιάς τον πατεράδων της (1949-1974) και επιπλέον χρέωσε τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά της. Βλέπετε πουθενά αυτά τα δισ. σήμερα;. Πού είναι;. Οικονομία δίχως πάτο, κοινωνία δίχως πάτο, μια ολόκληρη χώρα δίχως πάτο. Σήψη και παρακμή.

  • 

Σε μια εβδομάδα είχαμε τον φριχτό θάνατο μιας μητέρας και του αδερφού της από έναν σαλεμένο, δολοφονία ενός οικογενειάρχη από 72χρονο σαλεμένο, δολοφονία ενός ασθενή από άλλον ασθενή… Έναν ατζέντη που τον φυλάγανε 14 αστυνομικοί να τσεπώνει 200.000 χιλιάρικα, με τον φάκελο να πηγαίνει στον εισαγγελέα 6μήνες μετά… Κοκορομαχίες αμφιλεγόμενων τέως ΠΘων για τα Ελληνοτουρκικά… την περίφημη ΑΜΚ… το Ελλάδα 2.0 και πράσινα άλογα… πιο πριν τους παιδεραστές και τους πεινασμένους σεξουαλικά… Κουφοπείνας… και φυσικά Ερντογάν, Ακάρ, Τσαβούσογλου, Τσελίκ, Μπακτσελί… (τους ξέρω απέξω πλέον όπως όλοι οι Έλληνες… ας είναι καλά το Τουρκικό υπουργείο τύπου…). 

Και καταλήγει ο εξαίρετος “ιθαγενής”:

“Αυτή είναι η επικαιρότητα της Ελλάδας (με μπόλικο Covid και με το ΥΠΟΙΚ να μοιράζει ευρά). Όλα επιτρέπονται. Ένα ατελείωτο μπάχαλο. Μια ατελείωτη βρώμα. Κολομβία των Βαλκανίων. Failed state. Με το χρήμα να κυκλοφορεί με κομπολόγια, μπραβιλίκια, παραγοντιλίκια, λαμογιές, ΕΣΠΑ, ΑΠΕ, ντρόγκες, κυκλώματα, αρπαχτές, επιδοτήσεις κλπ κλπ. Και το 2030 το επόμενο πακέτο θα περιμένουμε να είστε σίγουροι. Όσοι θα είμαστε τότε 9 εκατ., 8,5 εκατ. Τα ίδια άρθρα θα γράφουν στο Capital για χαμένα τρένα, χαμένα όνειρα, Ελλάδες 4.0.. 5.0..”

george.kraloglou@capital.gr