Τέταρτη μέρα χωρίς ρεύμα για χιλιάδες νοικοκυριά – «Μπαλάκι» η ευθύνη για τις διακοπές

Συνεχίστηκαν και χθες στη διάρκεια της νύχτας οι προσπάθειες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ να αποκαταστήσουν τις βλάβες που προκλήθηκαν από τη «Μήδεια» και άφησαν χωρίς ρεύμα χιλιάδες ανθρώπους στο Λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και της Εύβοιας.

Περίπου 10.000 νοικοκυριά στην Αττική παρέμειναν χωρίς ρεύμα, θέρμανση και σύνδεση Internet για ακόμη ένα βράδυ εξαιτίας των επιπτώσεων της «Μήδειας» και άλλα 3.000 στην Εύβοια.
Εργασίες γίνονταν όλη τη νύχτα για την επανηλεκτροδότηση πέντε γραμμών μέσης τάσης, σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Γλυκά Νερά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία, ενώ από χθες το βράδυ σημειώνονται εκ νέου προβλήματα και σε περιοχές της Αγίας Παρασκευής.

Σύμφωνα με ανακοίνωηση του ΔΕΔΔΗΕ, έως αργά χθες το βράδυ είχαν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 60.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ χθες το πρωί το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης ήταν 70.000.

Σήμερα το πρωί, το συνολικό δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Αττικής, που ανέρχεται σε περίπου440 άτομα, θα ενισχυθεί με επιπλέον25 συνεργεία από την Περιφέρεια της Πελοποννήσου, Ηπείρου και της Κεντρικής Ελλάδος, καθώς οι ζημιές από τη «Μήδεια» έχουν αποκατασταθεί σε αυτές τις περιοχές.

Στη Βόρεια Εύβοια, που δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από την κακοκαιρία και θρηνεί δύο νεκρούς, μέσα στις επόμενες ώρες ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο δίκτυο και στους τελευταίους τέσσερις οικισμούς. Και στην Κρήτη, τα εκχιονιστικά προσπαθούν να ανοίξουν τους δρόμους, για να απεγκλωβίσουν χωριά στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει και εκεί η έλλειψη ρεύματος, αλλά και νερού.

Αντιπαράθεση για τα άκοπα δέντρα

Μεγάλη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για το θέμα των δέντρων που έκοψαν καλώδια του ρεύματος και για το ποιος έχει την ευθύνη για την κοπή ή κλάδεμα το κλάδεμά τους.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του χθες το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ, που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της συντήρησης του δικτύου, θα έπρεπε να είχε δράσει προληπτικά, ώστε να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα, ωστόσο υπογράμμισε ότι ήταν μια πρωτοφανής κακοκαιρία που είχε να συμβεί στην Ελλάδα από το 2003. «Η ευθύνη βρίσκεται πρωτίστως και κυρίως σε αυτόν που έχει τη συντήρηση του δικτύου. Έπρεπε λοιπόν ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει ενεργήσει έτσι ώστε να κόψει τα δέντρα και τα κλαδιά που έπρεπε για να προφτάσει μια κακοκαιρία που συμβαίνει μια φορά στα 18 χρόνια. Αν αυτό είναι που καταλογίζουμε στον ΔΕΔΔΗΕ που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της συντήρησης του δικτύου, τότε πράγματι αυτό να του το καταλογίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Απάντηση στην κριτική που δέχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση για το κατά πόσο θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει για την κοπή ή το κλάδεμα δέντρων έδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι αρμοδιότητα των δήμων. Συγκεκριμένα σε έγγραφό του προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου επισημαίνεται: «Οι Δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, όπως προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ. 281. Προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους».

Ακόμη, η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι «σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η διάγνωση της προβληματικής στατικότητας των δέντρων, δεν είναι ούτε τόσο εύκολη ούτε τόσο προφανής, όπως και η ύπαρξη ασθενειών του ριζικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλά από τα δέντρα που έπεσαν, δεν έσπασαν αλλά ξεριζώθηκαν. Ακόμη πάντως κι αν ένας Δήμος κρίνει ότι κάποιο δέντρο πρέπει να κοπεί, αυτό δεν είναι εύκολο».

Σημειώνει, δε, ότι ακόμη κι έτσι χρειάζεται άδεια του Δασαρχείου για τη διάθεση της ξυλείας.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ που αποκαλύπτει το Newsbomb.gr, όλοι οι δήμοι των βορείων προαστίων της Αττικής και τα Δασαρχεία είχαν ενημερωθεί για το αίτημα κοπής δέντρων.

Συγκεκριμένα, ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά σχετική άδεια από το δασαρχείο και από τους Δήμους να παραχωρήσουν προσωπικό και τη σχετική βοήθεια για να γίνουν οι εργασίες κλαδέματος των δέντρων.

ΕΜΥ: Ρεκόρ 40 ετών οι χιονοπτώσεις στην Αττική

Όπως προκύπτει από τα ιστορικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η χιονόπτωση που έπληξε τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες κατατάσσεται σε μία από τις εντονότερες των τελευταίων 40 ετών.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η συνολική διάρκεια των χιονοπτώσεων ήταν οι 36 ώρες στην Αττική, με τις μεγάλες εντάσεις να καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας επί 24 ώρες και να συνοδεύονται από ύψος χιονιού περίπου 20-25 εκατοστά. Οι χιονοπτώσεις ήταν πυκνές καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης, 16 Φεβρουαρίου μεπολύ μεγάλες εντάσεις σε όλον τον νομό Αττικής, ενώ επηρέασαν το κέντρο της πόλης της Αθήνας για 24 ώρες.