Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022- Χ.Α + Markets (123): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα

 • SPREADS
ΧΩΡΑΑΠΟΔΟΣΗ %Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ3,80+2,50
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ2,50+1,20
ΙΣΠΑΝΙΑ2,40+1,10
ΙΤΑΛΙΑ3,43+2,13

***

ΘETE ή δεν θέτε:

 1. ΔΕΝ ΘΕΤΕ να βγάζουν άσχημα αποτελέσματα οι εταιρείες, απόλυτα λογικό κάτι τέτοιο.
 2. ΔΕΝ ΘΕΤΕ να βγάζουν όμως και καλά αποτελέσματα αφού μετά γκρινιάζετε γιατί δεν ήταν καλύτερα.
 3. ΔΕΝ ΘΕΤΕ να αργούν να τα δημοσιεύουν οι εταιρείες, σωστό αυτό.
 4. ΔΕΝ ΘΕΤΕ όμως και να τα δημοσιεύουν έγκαιρα, γιατί κάποιο λάκκο έχει η φάβα…
 5. ΤΙ ΘΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;

ΤΟΠ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

AUTOHELLAS: Γιατί ο τουρισμός εφέτος θα σαρώσει…

ALPHA BANK: Κάποιοι πολύ μεγάλοι την έχουν βάλει στο… μάτι. Θα την ξανακάνουν ελληνική… Δεν θα γίνει φυσικά αύριο – μεθαύριο κάτι τέτοιο, αλλά…


***

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ για τους φίλους μικροεπενδυτές: Οταν βλέπετε πιέσεις σε μετοχές όπως αυτές της γνωστής σας πλέον 5άδας (ΕΞΑΛΚΟ, ΓΕΒκΑ, ΜΕΒΑΚΟ, ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ, ΜΑΘΙΟΣ) αλλά και σε ΣΙΔΜΑ, ΔΟΜΙΚΗ, ΕΚΤΕΡ, UNIBIOS κι αρκετές άλλες (γνωστές και μη εξαιρετέες από συνεχείς αναφορές) να το εκμεταλλεύεστε κατά το δυνατόν και με την γνωστή σύνεση+εγκράτεια.

****

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ: Το ΑΕΠ σε όρους όγκου ανήλθε σε 181 δισ. ευρώ έναντι 167,1 δισ. ευρώ το 2020, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 8,3%.

 • Σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ καθορίστηκε σε 182,8 δισ. ευρώ έναντι 165,3 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας άνοδο κατά 10,6%.
 • Αν όμως προσθέσει κανείς και την ΜΑΥΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ στο ΑΕΠ κατά προσέγγιση, τότε το νούμερο ανεβαίνει σε εντελώς διαφορετική διάσταση.
 • Δεν μπορεί κανείς να το προσδιορίσει, δεν λύνεται με τίποτα αυτή η… εξίσωση.
 • Απλά, βάλτε την φαντασία σας να οργιάσει.

****

Χ.Α: Ένας από τους σημαντικότερους λόγους της απαξίωσης του ήταν το φαινόμενο της ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ και η παρουσία Αδίστακτων διαχειριστών οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις οικονομίες απλών ανθρώπων, γιατί υποτίθεται ότι είχαν μια πληροφορία για κάποια μετοχή που θα ανέβει πολύ ψηλά κλπ κλπ. Και οι οποίοι ουδέποτε ασχολήθηκαν στο να εκπαιδεύσουν τους απαίδευτους, αλλά καλόπιστους ιδιώτες.

Το να γίνει κανείς επιτυχημένος επενδυτής ή ακόμη και trader επαναλαμβάνουμε ότι πρωτίστως απαιτείται η πλήρη αφοσίωση και ενδελεχή έρευνα του με το αντικείμενο. Ελάχιστοι σοβαροί traders έχουν διακριθεί στη δουλειά τους τζογάροντας σε μετοχές. Για να διακριθεί και να ξεχωρίσει ο επενδυτής πρέπει να διαθέτει προσήλωση στην εκμάθηση, εκπαίδευση, συνεχή τριβή και καθημερινή ενημέρωση – παρακολούθηση – μελέτη και ανάλυση των όσων συμβαίνουν σε μία Αγορά.

Φίλοι μας, πρέπει πάντα να θυμάστε ότι οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων παίζουν άλλων ανθρώπων τα λεφτά και όχι τα δικά τους. Απλοί υπάλληλοι είναι. Αν ήταν τόσο μάγκες ως ευαγγελίζονται ότι λένε ότι είναι, θα έπαιζαν τα δικά τους τα λεφτά. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αμοιβαία κεφάλαια χρεώνουν έξοδα διαχείρισης, έξοδα εξαγοράς και μερικά ποσοστά επί των κερδών αν υπεραποδόσουν σε κάποιο δείκτη αναφοράς.

ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΝ ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 

ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΑΓΙΝΕ λοιπόν η… ΚΟΡΟΙΔΙΑ με την εικόνα της στο ταμπλό, σημειώστε τα εξής…

 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 8,3600 ευρώ
 • ΧΑΜΗΛΑ – ΥΨΗΛΑ 6ΜΗΝΟΥ: 8,3000 – 10,4600 ευρώ
 • P/E (ιστορικό): 7,7 και εκτιμώμενο ίσως και κάτω του 5!!! για φέτος – πρωτοφανές παγκοσμίως για τον κλάδο.
 • EV/EBITDA: Εκτιμώμενο (σχεδόν 100%) κάτω του 4(!!!) ίσως και κάτω του 3,5!!!
 • ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 402 εκατ. ευρώ
 • ΤΙΜΗ ΣΤΟΧΟΣ ΑΝΑΛΥΤΩΝ: 14,6000 ευρώ
 • ΣΣ μ/μ: Μας αρκούν και τα 12,0000 ευρώ… Δεν είναι άσχημο, καθόλου μάλιστα ένα +40plus%.

Η πολύ καλή εκκίνηση που έκανε η οικονομία το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, με την οικονομική μεγέθυνση να φτάνει το 7%, μαζί με τις προοπτικές που υπάρχουν και έχουν αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2022, έχουν εξασφαλίσει από τώρα, ανάπτυξη πάνω από 3% για τον χρόνο. Το πόσο παραπάνω θα φτάσει, θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την διεθνή συγκυρία.


ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΖΟΣ@capital.gr: Μεγάλη και ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη ανέμενε όλους όσοι ασχολούμαστε με την ελληνική οικονομία εχθές, όταν η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα προκαταρκτικά στοιχεία των μεγεθών του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η αύξηση έφτασε το 2,3% σε τριμηνιαία βάση ενώ στην ετήσια μέτρηση έφτασε το 7%! Όλα σε πραγματικές τιμές, δηλαδή τιμές καθαρές που δεν επηρεάζονται μαθηματικά και έχουν προσαρμοστεί στα εποχιακά φαινόμενα  και τον πληθωρισμό.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική οικονομία παρουσιάζεται σε καλή κατάσταση αλλά βρίσκεται πολύ μακρυά από το οικονομικό εκείνο επίπεδο που θα της επέτρεπε να μην ανησυχεί ιδιαίτερα.

Από το σημείο αυτό όμως μέχρι εκείνο όπου έχουν φτάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία μιλούν για “κατεστραμμένη οικονομία”, “κοινωνία που διαλύεται” και “κόσμο που πεινάει”, υπάρχει τεράστια διαφορά. Πάλι καλά που δεν κήρυξαν ακόμη καμιά “ανθρωπιστική κρίση”!

Θα πρέπει να βρουν άλλο τρόπο αντιπολίτευσης, θα πρέπει να σταματήσουν. Όλα αυτά τα καραγκιοζιλίκια και οι “αυταπάτες” δεν ωφελούν κανέναν. Ούτε τους ίδιους όπως φαίνεται ξεκάθαρα στις μετρήσεις, ούτε την χώρα, η οποία έτσι διατηρεί αναλλοίωτη την φήμη της κακομοιριάς, της διπροσωπίας και της απατεωνιάς!

Κρίμα να γίνονται τόσα πολλά και να προσπαθούμε να τα μειώσουμε μόνοι μας, πυροβολώντας τα πόδια μας! Μεγάλο κρίμα! Για όλους!


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: “Κόκαλα” πρέπει να έχει η περιοχή των 900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη αλλιώς δεν εξηγείται πως επί επτά συνεδριάσεις δεν μπορεί να την περάσει ανοδικά και να κινηθεί προς το επόμενο σκαλοπάτι αντίστασης των 920 μονάδων. Τώρα θα μου πείτε ο δείκτης δεν μπορεί ή κάνει πως δεν μπορεί και θα τον δούμε μια μέρα να αποτυπώνει ένα έντονο ανοδικό candlestick της τάξεως του +3% με +4%. Το πώς και το γιατί μένει να το δούμε.

 • Η άρνηση βέβαια αυτή έχει μαζέψει και αρκετούς πελάτες πωλητές οι οποίοι προσπαθούν με κάθε εγγραφή των 900 μονάδων να αδειάζουν μερικώς ή όλο το χαρτοφυλάκιό τους με τη σκέψη μιας πιθανής καθοδικής κατολίσθησης κάτω από την περιοχή στήριξης των 880 με 875  μονάδων. Διαγραμματικά όμως η πλάγια αυτή κίνηση μπορεί να τους διαψεύσει καθώς  μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει έντονα καθοδικά στίγματα παρά τα γνωστά τινάγματα που κάνει συνήθως η αγορά λίγο πριν πάρει φόρα για μια  νέα έντονη ανοδική κίνηση διαφυγής.

Μάλιστα από τις δεικτοβαρείς μετοχές  αν εξαιρέσουμε το επενδυτικό “μάγκωμα” της ΔΕΗ και τη σταθεροποιητική κίνηση της Coca Cola HBC οι υπόλοιπες δεν είναι μόνο ανοδικά αψεγάδιαστες αλλά δείχνουν και στα ημερήσια διαγραμματά τους  σημάδια πιθανής έντονης ανοδικής συνέχειας.

 • Μιλάμε για τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, την  Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank και τον Μυτιληναίο ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν πλασαριστεί με ιδιαίτερη δυναμική  η Motor Oil και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Άξιο λόγου είναι και το γεγονός ότι αρκετές από τις προαναφερθείσες μετοχές συναλλάσσονται στα ιστορικά υψηλά τους ή στα υψηλά δεκαετίας και με τιμή Γενικού Δείκτη άνω των 1000 μονάδων. Γεγονός,  που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται στην τωρινή ύπαρξη του δείκτη.

Ίσως, όπως αναφέρει και ένα αρκετά γνωστό στέλεχος της αγοράς, χρειαστεί ένας γενικός “ξεσηκωμός” σε όλο το ταμπλό και όχι σε κάποια επιλεγμένα χαρτιά που αποτελούν την αφρόκρεμα των θεσμικών επενδυτών για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να πάει στα επίπεδα που πρέπει να είναι. Ξέρετε εσείς…

Ναι, ομολογουμένως τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται  δυσκολεύοντας την ανοδική πορεία  αλλά είναι επίσης πολύ πιθανό η αγορά να έχει επεξεργαστεί εδώ και εβδομάδες ένα μεγάλο μέρος από αυτά, προεξοφλώντας αρνητικά ίσως παραπάνω από αυτό που πρέπει.

 • Μάλιστα η επίσκεψη που έκανε ο Γενικός Δείκτης στην περιοχή των 850 με 840 μονάδων τον περασμένο Μάιο και η σθεναρή άρνησή του να πάρει τον κατηφορικό δρόμο προς τις 825 με 800 μονάδες φανέρωσε κατά ένα μεγάλο ποσοστό τις διαθέσεις των ισχυρών αγοραστών.

Επίσης το πρώτο τρίμηνο σε αρκετές εισηγμένες παρουσιάστηκε αρκετά ικανοποιητικό δίνοντας σημαντικές προοπτικές για τη συνέχεια του 2022 ενώ ας μη ξεχνάμε ότι o πακτωλός των δισεκατομμυρίων ευρώ από το  μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που αποτελεί το κύριο εργαλείο του NextGenerationEU είναι εμπρός και όχι πίσω.

 • Τέλος εύκολο είναι κάποιος να καταλάβει ότι με την πρώτη αχτίδα φωτός από τα υπάρχοντα προβλήματα η αγορά θα φύγει έντονα μπροστά προεξοφλώντας  τη θετική λείανση.

πιν


Γ.ΚΟΖ: Η νέα επένδυση στο εργοστάσιο της Λάρισας που εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό νόμο αφορά την επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας βαφής προϊόντων αλουμινίου και φτάνει τα 3 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη επένδυση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επενδύσεων ύψους 25 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η Exalco. (Ειδικό ψαλίδι κοπής….για φύλλα αλουμινίου …. προσαρμομένα για χρήση στον ναυπηγικό τομέα.)
**
Γ.ΚΟΖ: Ο υπουργός ανάπτυξης θα ρίξει πλέον όλο το βάρος στην ανασύσταση του κλωστουφαντουργικού κλάδου. Η πληροφορία -άμεση- από το γραφείο του κ. Γεωργιάδη.
**
Γ.ΚΟΖ – 2021: Η Βιοκαρπέτ για φωτοβολταϊκό 5MW στη Λάρισα, η βιομηχανία αλουμινίου ΕΞΑΛΚΟ για 2 φωτοβολταϊκά ισχύος 60MW στη Θεσσαλία.
**
Γ.ΚΟΖ – 2020: Στην δημιουργία δύο ακόμη  νέων φωτοβολταϊκών σταθμών στο νομό Λάρισας θα προχωρήσει ο όμιλος Βιοκαρπέτ-EXALCO.
 • Σύμφωνα με άδειες τις οποίες εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αφορούν τη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 10 MW στη δημοτική ενότητα Κοιλάδας για την Βιοκαρπέτ και ενός ακόμη ισχύος 10 MW στη δημοτική ενότητα Γόννων για την Exalco.

Υπενθυμίζουμε ότι ο όμιλος έχει ακόμη ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στον οικοπεδικό χώρο του εργοσασίου ανάμεσα σε Κουλούρι και Γυρτώνη ισχύος επίσης 10 MW. αλλά και μία μονάδα βιοαερίου στους Γόννους.

****

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ- Γιώργος Φιντικάκης@liberal.gr: Ελλείψει ηλεκτρικού χώρου, αντιμέτωποι με αντιδράσεις περιφερειαρχών, δημάρχων, συλλόγων, ακόμα και βουλευτών και καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν απέναντι σε μια περίπλοκη και μακρά διαδικασία αδειοδότησης, που μπορεί να ξεπερνάει και τα 10 χρόνια στις περιπτώσεις δικαστικών προσφυγών, οι επενδυτές επιλέγουν τον σίγουρο δρόμο των εξαγορών.

 • Η ζήτηση για ώριμα έργα ΑΠΕ πολύ μεγάλη, τόσο στην Ελλάδα όσο και ευρύτερα στην ευρωπαϊκή αγορά, με πρωταγωνιστές πετρελαϊκούς ομίλους που πασχίζουν να επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση και μεγάλα επενδυτικά funds που ψάχνουν για ικανοποιητικές αποδόσεις στα «πράσινα» projects.

**

ALERT: Πρόσω ολοταχώς για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και στην τελευταία στέγη και στην τελευταία ταράτσα.

 • Τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, αρχίζουν να ξεδιπλώνουν το σχέδιο παροχής κινήτρων για να επιταχυνθεί η αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είτε από επιχειρήσεις -κατά κύριο λόγο μικρομεσαίες- είτε ακόμη και από νοικοκυριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το … https://www.liberal.gr/news/mparaz-kinitron-kai-epidotiseon-gia-fotoboltaika-stis-steges/453567

**

Γ.ΚΟΖ: Γενική Εμπορίου, Μεβάκο και Μαθιός… πρώτο τραπέζι πίστα!

**

Γ.ΚΟΖ: Mόλις τώρα, μου ήρθε η πληροφορία για πιθανή πρόταση επιστροφής κεφαλαίου στην επόμενη γενική συνέλευση. Δέχεται πιέσεις ο Γ. Καντώνιας απο τους μετόχους. Η αλήθεια είναι, πως και εγώ του έστειλα καμμιά 5αριά mails γι αυτό. Εν αναμονή της απάντησης του…

**

Γ.ΚΟΖ: Τα έργα στον Βοτανικό ξεκινούν …καθώς και η ανάπλαση Ελαιώνα…με κατασκευή του νέου ΚΤΕΛ. Εκεί υπάρχει και εξαιρετικό ακίνητο της EXALCO… Και να μην ξεχάσουμε το πολύ βασικό. Τα ακίνητα στους ισολογισμούς των εισηγμένων είναι εμφανώς υποτιμημένα.

 • To πολύ, πολύ δυνατό τρίμηνο της ΕΞΑΛΚΟ (… Βιοκά) θα είναι το τέταρτο τρίμηνο του 2022….Μακράν καλύτερο του Α΄ΤΡΙΜΗΝΟΥ. Τον Σεπτέμβρη θα αρχίσει και το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων του δημοσίου.
Η Κομισιόν θα δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα σε αυτόν τον τομέα. Μέσα στο 2023! Πανευρωπικά, το 70% των αντίστοιχων κτηρίων χρειάζονται άμεση αναβάθμιση. Χωρίς αυτού του είδους την παρέμβαση, καμμία προσπάθεια εξοικονόμισης ενέργειας δεν μπορεί να πετύχει.

***

Bloomberg: Οι τρεις βασικοί παράγοντες που οδηγούν τα σημερινά παγκόσμια επίπεδα πληθωρισμού φαίνεται ότι βάζουν νερό πλέον στο κρασί τους.

 1. Η τιμή των ημιαγωγών -ένα βαρόμετρο κόστους τελικών ηλεκτρονικών προϊόντων τόσο διαφορετικών όπως φορητοί υπολογιστές, πλυντήρια πιάτων, λαμπτήρες LED και ιατρικές συσκευές που παραδίδονται παγκοσμίως- είναι τώρα στο ήμισυ από το peak του Ιουλίου 2018 και μειωμένη κατά 14% από τα μέσα της περασμένης χρονιάς.
 2. Η τιμή spot για εμπορευματοκιβώτια -που μας λέει περισσότερα για τα έξοδα που μπορούμε να περιμένουμε αργότερα όσον αφορά π.χ. ρούχα, είδη πολυτελείας ή έπιπλα, επίσης παγκοσμίως- μειώθηκε κατά 26% από το ιστορικό υψηλό που είχε φτάσει τον Σεπτέμβριο του 2021.
 3. Οι τιμές των λιπασμάτων της Βόρειας Αμερικής -ένας δείκτης για το πού πηγαίνει ο παγκόσμιος πληθωρισμός των τροφίμων- είναι 24% κάτω από το υψηλό ρεκόρ του Μαρτίου.
***
ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ που σέβονται το προσωπικό τους, τις σχέσεις τους με τους προμηθευτές, δεν χρωστάνε της Μιχαλούς, εξυπηρετούν τον δανεισμό τους με άνεση, δεν πλασσάρουν και δεν προμοτάρουν την μετοχή τους, δεν κάνουν παιχνίδια με αυτή, βελτιώνουν σημαντικά τα μεγέθη τους, έχουν αποκτήσει εξαιρετικά ελκυστικούς -αν μη τι άλλο- χρηματοοικονομικούς δείκτες αλλά σνομπάρονται στο ταμπλό στην στιγμή που διαπρέπει σε αυτό ο κάθε πικραμένος. Η αναφορά γίνεται για τις MODA BAGNO και FIERATEX που έχουν καταγράψει σημαντικότατη πρόοδο σε μεγέθη και δείκτες που δύσκολα συναντάς στο ελληνικό ταμπλό.

TO AΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

 • Η ΕΚΤ φοβάται κρίση χρέους και ψάχνει μέτρα

Η νευρικότητα επέστρεψε στις αγορές και αναμένεται να κορυφωθεί εν αναμονή των κρίσιμων νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Στις ΗΠΑ τόσο τα συμπεράσματα για τις πωλήσεις μεγάλων ονομάτων της λιανικής, όσο και κάποιες μακροοικονομικές ανακοινώσεις συνεχίζουν να απογοητεύουν, με αποτέλεσμα η ευαίσθητη αγορά των ομολόγων να καταγράφει απώλειες και η απόδοση του 10ετούς να φλερτάρει ολοένα και συχνότερα με τιμές πάνω από το 3%.

Το γεγονός ότι η Fed είναι έτοιμη να συνεχίσει την επιθετική νομισματική πολιτική της πιέζει τις αποδόσεις των ομολόγων, με τον αντίκτυπο να επιβαρύνει τις αγορές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών.

Δυστυχώς δεν προσφέρουν -τουλάχιστον προς το παρόν- μια χείρα βοηθείας και τα μακροοικονομικά στοιχεία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αντίθετα, λειτουργούν σαν extra βαρίδι, όπως για παράδειγμα τα στοιχεία μεταποίησης στη Γερμανία.

Οι παραγγελίες στη μεταποίηση σημείωσαν πτώση τον Απρίλιο 2,7% σε μηνιαία βάση, ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν άνοδο 0,5%.

Αν και η εξομάλυνση στην αγορά των ημιαγωγών δημιουργεί κάποιες ελπίδες βελτίωσης του εν λόγω δείκτη τους αμέσως επόμενους μήνες, εντούτοις προς το παρόν οι διεθνείς παραγγελίες τον Απρίλιο έπεσαν 4% σε μηνιαία βάση, οι νέες παραγγελίες από την ευρωζώνη διολίσθησαν 5,6% και οι νέες παραγγελίες από άλλες χώρες έπεσαν 3%. Οι εγχώριες παραγγελίες μειώθηκαν 0,9%, ενώ αν θέλουμε να δούμε τα νούμερα σε ετήσια βάση τότε οι παραγγελίες του μεταποιητικού τομέα στη Γερμανία έπεσαν 6,2% τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία αυτά είναι εξαιρετικά «δύσπεπτα» για την αγορά των ομολόγων. Τα συν πλην από μέρα σε μέρα δεν αλλάζουν την ευρύτερη και ουσιαστική εικόνα: To κόστος χρήματος τραβά την ανηφόρα.

Το γερμανικό δεκαετές κινείται πλέον πέριξ της ζώνης 1,2750 και 1,343, ήτοι επίπεδα που παρατηρούσαμε στα μέσα του 2014. Η απόδοση δε του γερμανικού διετούς είναι πέριξ του 0,67% ενώ γίνεται κατανοητό ότι όσο κατεβαίνουμε νότια οι αποδόσεις μεγαλώνουν.

Η απόδοση του ελληνικού κρατικού 10ετούς ομολόγου είναι πέριξ του 3,80 με 3,87%, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Μάρτιο του 2020 την περασμένη εβδομάδα, για να προσγειωθούν σχετικά πέριξ του 3,34-3,4% αυτή την εβδομάδα.

Υπόψιν ότι η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ιταλικών και γερμανικών ομολόγων την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε στο ανώτατο όριο δύο ετών, ήτοι στα 230 bps ενώ αυτή την εβδομάδα πήρε μια ανάσα με κέντρο βάρους στα 207 bps.

Καθώς διευρύνονται οι προσδοκίες για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ είναι λογικό τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας να ταλαιπωρούνται. Και ενδεχομένως να ήταν πολύ χειρότερη η εικόνα τους αυτή την εβδομάδα αν ένα άρθρο των Financial Times δεν είχε αναλάβει «πυροσβεστικό ρόλο».

Στο Άμστερνταμ θα χτυπήσει για δύο μέρες η καρδιά της ΕΚΤ

H EKT κάθε άλλο παρά αδιαφορεί για τα μηνύματα της αγοράς των ομολόγων. Άλλωστε το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε στις παρούσες συνθήκες του υψηλού πληθωρισμού και της μείωσης των ρυθμών της ανάπτυξης είναι μια νέα κρίση χρέους για τις οικονομίες του νότου.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις όσον αφορά την επιτοκιακή πολιτική.

Πλέον σχεδόν όλα τα μέλη του συμβουλίου έχουν αποδεχθεί ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική της τελευταίας δεκαετίας πρέπει να τελειώσει. Ως εκ τούτου, η άνοδος των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης είναι βέβαιο ότι θα συμβεί στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου.

Όμως η διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Γερμανίας και της απόδοσης του δεκαετούς της Ιταλίας που αντιπροσωπεύει τη χώρα με το μεγαλύτερο χρέος της Ευρωζώνης αποτελεί παραδοσιακά ένα κριτήριο οικονομικής πίεσης που παρακολουθείται προσεκτικά από την ΕΚΤ.

Επειδή ακριβώς η Ευρώπη έχει αρχίσει και μαθαίνει μέσα από τα λάθη της, αυτή τη φορά οι πιέσεις των ομολόγων του νότου την περασμένη εβδομάδα και το γεγονός ότι το επιτόκιο του ιταλικού δεκαετούς κινείται πλέον σε μια ζώνη κατά πέντε φορές υψηλότερη σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, σήμαναν συναγερμό.

Σύμφωνα λοιπόν με ρεπορτάζ των Financial Times η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται αυτή την εβδομάδα να εξετάσει λύσεις όσον αφορά την ενίσχυση των αγορών χρέους των ευάλωτων χωρών της Ευρωζώνης στην περίπτωση πoυ οι πιέσεις στις αγορές των ομολόγων προσεγγίσουν τα επίπεδα ενός sell off.

Όπως γράφουν οι Financial Times, τα περισσότερα από τα 25 μέλη του διοικητικού συμβουλίου αναμένεται κατά τη συνάντηση τους στο Άμστερνταμ σήμερα και αύριο να υποστηρίξουν την πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων με στόχο να επανέλθει υπό έλεγχο το κόστος δανεισμού σε περίπτωση που ξεφύγει για κάποιες ευάλωτες χώρες.

Στο σημείο αυτό οι FT υπενθυμίζουν ότι ακόμη και χωρίς ένα νέο πρόγραμμα, η ΕΚΤ στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος αγοράς ομολόγων έχει ήδη επιπλέον 200 δισεκατομμύρια ευρώ να δαπανήσει για την αγορά χρέους που υφίσταται πίεση. Αυτά τα 200 δισ. ευρώ προέρχονται από την επίσπευση επανεπενδύσεων περιουσιακών στοιχείων που λήγουν έως και σε ένα έτος.

Το γεγονός όμως ότι παρά τη δυνατότητα αυτή, τα στελέχη της ΕΚΤ επιθυμούν να έχουν επιπλέον αντανακλαστικά σε περίπτωση που πληθύνουν τα σύννεφα πάνω από τις αγορές χρέους της Ευρωζώνης, λέει πολλά. Και πρώτα από όλα ότι η Ευρώπη ωριμάζει, προνοεί και βρίσκεται στο πλευρό όλων των μελών της.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό άλλωστε έχει παγώσει και τους δημοσιονομικούς κανόνες από την αρχή της πανδημίας, προκειμένου να δοθεί στις κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων να ανταποκριθούν στην οικονομική κρίση και τις νέες ανάγκες που γέννησε η Covid 19.

Οι κανόνες αυτοί σχεδιάζεται να τεθούν ξανά σε ισχύ το 2023, όμως ήδη έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να προσαρμοστούν στη νέα οικονομική πραγματικότητα.

Βλέπετε τα μεγαλύτερα χρέη είναι ο απότοκος της πανδημίας και σαφέστατα οι χώρες μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν δημοσιονομικά μαξιλάρια ώστε να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις επόμενες κρίσεις.

Μάλιστα με κοινή πρόταση η Ισπανία και η Ολλανδία υποστηρίζουν τη λύση να αντικατασταθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι των διαρθρωτικά ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και ο κανόνας για τις δαπάνες, συμπληρωματικός αυτή τη στιγμή στο μεσοπρόθεσμο στόχο για διαρθρωτικό ισοσκελισμό, να προβλέπει ότι οι κυβερνητικές δαπάνες θα πρέπει να ισοδυναμούν με το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης μίας χώρας και όχι με τον υφιστάμενο ρυθμό ανάπτυξης.

Όπως και να έχει, εφεξής οι συναντήσεις των μελών της ΕΚΤ θα έχουν αυξημένη βαρύτητα και ενδιαφέρον για όλους μας.

MAIΡH ΒΕΝΕΤΗ
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.