Tesla: Στον δείκτη S&P500 στις 21 Δεκεμβρίου – Άνω των 117 δισ. δολ. η περιουσία του Μασκ

Και ενώ ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, η βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων του, Tesla Inc. θα ενταχθεί στο δείκτη S&P 500 όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα (Standard & Poor’s 500) –  δείκτης για τις μεγαλύτερες (βάσει αξίας) εισηγμένες αμερικανικές εταιρείες στις αγορές.

Η Tesla Inc., η 17χρονη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Έλον Μασκ, έκανε ένα τεράστιο βήμα προς την παγίωση της αξιοπιστίας της μετοχής της τη Δευτέρα με την ανακοίνωση ότι η εταιρία θα εισέλθει στις 21 Δεκεμβρίου στο δείκτη S&P 500 και ο Μασκ, 49 ετών, είναι έτοιμος να γίνει το τρίτο πλουσιότερο άτομο στον κόσμο, αφήνοντας πίσω του τον Mark Zuckerberg, αφού η καθαρή του αξία φαίνεται πως ξεπερνά πλέον τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Tesla, της οποίας η μετοχή έκλεισε στα 408,09 δολάρια, αυξήθηκε περίπου 14% αμέσως μετά την ανακοίνωση της Δευτέρας ανεβάζοντας την καθαρή αξία του Μασκ στα 117,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaires. Η περιουσία του αυξήθηκε φέτος κατά 90 δισεκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο κέρδος που σημείωσε ποτέ κανείς στην ιστορία όσων συγκαταλέγονται στην κατάταξη των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.

Παρά μια προσωρινή αναποδιά της εταιρείας με τη μετοχή να αποτυγχάνει να περάσει το τεστ για την τριμηνιαία εξισορρόπηση του δείκτη στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ανακοίνωση ότι η Tesla θα εισέλθει στο δείκτη S&P 500, στις 21 Δεκεμβρίου του 2020 έρχεται να επισφραγίσει μήνες υψηλών κερδών για την εταιρεία.

Η Tesla, η πρώτη επιχείρηση που σχετίζεται με τα ηλεκτρικά οχήματα και η μεγαλύτερη εταιρεία που έχει προστεθεί ποτέ στον συγκεκριμένο δείκτη, θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά του, ισάξια των Berkshire Hathaway Inc., Johnson & Johnson και Procter & Gamble Co .

Η εταιρεία θα προστεθεί στον S&P 500 με ισχύ πριν από το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου για να συμπέσει με την τριμηνιαία αξιολόγηση του Δεκεμβρίου. Λόγω του μεγάλου μεγέθους της προσθήκης, η S&P Dow Jones Indices ζητά διαβούλευση με την επενδυτική κοινότητα για να καθορίσει εάν η Tesla πρέπει να προστεθεί ταυτόχρονα την ημερομηνία έναρξης ή σε δύο ξεχωριστές δόσεις. Η Tesla θα αντικαταστήσει μια εταιρεία S&P 500 που θα κατονομαστεί σε ξεχωριστό δελτίο τύπου πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης της εξισορρόπησης.

«Δεν ξαφνιάστηκα τόσο με αυτή την είδηση. Ήταν κάτι που περίμενα», δήλωσε ο Ross Gerber, διευθύνων σύμβουλος της Gerber Kawasaki Inc. «Μετά από την ανάλυση του δείκτη την περασμένη εβδομάδα, δεν μπορούσα να συλλάβω το ότι η Tesla δεν είχε ενταχθεί ακόμη στον S&P» ανέφερε.

Η Tesla έχει παγιωθεί ως η κορυφαία ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως, παρόλο που ο ανταγωνισμός δεν είναι τόσο ισχυρός. Έχει ξεπεράσει αρκετές προκλήσεις όπως ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων σε μια βιομηχανία που κυριαρχούν τα αυτοκίνητα με αέριο. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η Tesla σημείωσε ένα πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο κέρδους, καθησυχάζοντας τους κριτικούς που ανησυχούσαν για την επιτυχία της εταιρείας.

Η συμμετοχή σε έναν από τους πιο αποκλειστικούς συλλόγους του κόσμου αποτελεί επιτυχία για τον Μάσκ και το ανορθόδοξο στυλ διαχείρισης του. Έχει κερδίσει μάχες με αναλυτές κινητών αξιών, καπνίζει μαριχουάνα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης και δεν τον μηνύσει για απάτη σχετικά με χρηματοδότηση που επιχείρησε να εξασφαλίσει για την εταιρεία. Επίσης έχει παραπονεθεί περισσότερες από μία φορές ότι η τιμή της μετοχής της Tesla είναι πολύ υψηλή. Αλλά αυτό δεν απέτρεψε τους επενδυτές.

Η Tesla έχει αξιοποιήσει αυτήν την καλή θέληση των επενδυτών με πολλές δευτερεύουσες προσφορές μετοχών κατά την τελευταία δεκαετία, κερδίζοντας 14 δισεκατομμύρια δολάρια έως τον Φεβρουάριο και άλλα 5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο. Το γεγονός αυτό συνέβαλε στην δημιουργία νέων οχημάτων καθώς επίσης και στην ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας της επιχείρησης.

Παγκόσμιες φιλοδοξίες

Ο Μασκ επιθυμεί να κάνει την  Tesla  έναν παγκόσμιο παίκτη εντάσσοντάς την και σε αγορές όπως της Ασίας και της Ευρώπης. Η αυτοκινητοβιομηχανία άνοιξε πρόσφατα ένα εργοστάσιο στη Σαγκάη και κατασκευάζει ένα ακόμη στο Βερολίνο, το οποίο μάλιστα επισκέφθηκε ο Μασκ  την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο συναντήσεων με τοπικούς αξιωματούχους.

Ακόμη, αναμένεται να εδραιώσει το πλεονέκτημα της στην αγορά των EV καθώς ολόκληρη η αυτοκινητοβιομηχανία μετατοπίζεται επιθυμώντας να αγκαλιάσει ηλεκτρικούς κινητήρες η αποτίμηση της εταιρείας του στις 13 Νοεμβρίου ήταν μεγαλύτερη από τις συνδυασμένες Volkswagen AG, Toyota Motor Corp. και General Motors Co.

Πηγη: Bloomberg