Terrapapers: Η ιστορία του Μπρέτον Γουντς και το «Σοκ του Νίξον»

Ένα από τα βασικά γεγονότα στην ιστορία του Μπρέτον Γουντς ήταν το λεγόμενο «Σοκ του Νίξον» στις 15 Αυγούστου 1971. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή την ημέρα το διεθνές νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα που ονομάζουμε ‘Σύστημα Μπρέτον Γουντς’ (BWS ) έπαψε να υπάρχει. Και η Διάσκεψη της Τζαμάικα τον Ιανουάριο του 1976 απλώς επισημοποίησε νόμιμα τον θάνατό του.

Οι πρώτες ρωγμές στο σύστημα Bretton-Woods εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 50-60. Στη δεκαετία του 1960, λήφθηκαν μέτρα για την εξάλειψη αυτών των ρωγμών ή τουλάχιστον την αποτροπή της δημιουργίας νέων. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960. Η κρίση του BVS έχει ήδη εμφανιστεί ξεκάθαρα. Οι μορφές της εκδήλωσής του ήταν πολύ διαφορετικές:

– Μαζικές ανατιμήσεις και υποτιμήσεις των νομισμάτων.

– Πανικός στα χρηματιστήρια που προκαλείται από τις προσδοκίες για αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

– Αυξανόμενη έλλειψη ρευστότητας διεθνούς συναλλάγματος·

– Την υιοθέτηση, το 1969, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απόφασης για την έναρξη έκδοσης μιας νέας νομισματικής μονάδας, των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR), για να ξεπεραστεί η έλλειψη ρευστότητας διεθνούς νομίσματος.

– «Χρυσές ορμές» (έντονες διακυμάνσεις στις τιμές του χρυσού, μια μακροπρόθεσμη τάση για άνοδο των τιμών πολύ πάνω από την επίσημη τιμή του χρυσού).

– Εμφάνιση μιας διπλής αγοράς χρυσού (από το 1968).

– «Συναλλαγματικοί Πυρετοί» (πράξεις κερδοσκόπων εν αναμονή υποτιμήσεων και ανατιμήσεων των νομισμάτων· εντατικοποίηση των διασυνοριακών ροών κεφαλαίων των κερδοσκοπικών νομισμάτων).

– Εντατικοποίηση της ρύθμισης του εθνικού νομίσματος (μερικές φορές λήψη μέτρων που αντίκεινται στον Καταστατικό Χάρτη του ΔΝΤ και τις αρχές του BVS).

– Απότομη αύξηση της ζήτησης για δάνεια του ΔΝΤ (και αδυναμία του Ταμείου να ανταποκριθεί σε αυτή τη ζήτηση).

– Αύξηση της συχνότητας και του όγκου των παρεμβάσεων σε συνάλλαγμα που πραγματοποιούνται από τις νομισματικές αρχές.

– Εξάντληση των αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος κ.λπ.

Η δημιουργία του Gold Pool με την συμμετοχή οκτώ κορυφαίων δυτικών χωρών το 1961 ήταν ένα από τα μέτρα για την διάσωση του BVS. Αποδείχθηκε αναποτελεσματικό, κάτι που αντικατοπτρίστηκε στη διακοπή του Gold Pool το 1968. Μετά την υποτίμηση της βρετανικής λίρας τον Νοέμβριο του 1967, οι δυτικές προσπάθειες μετατοπίστηκαν από την προσπάθεια να σώσουν το Bretton Woods στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στο σύστημα ή τρόπων ριζικής μεταρρύθμισής του.

Το Παρίσι, ειδικότερα, πρότεινε την απότομη αύξηση της τιμής του χρυσού (2 ή και 3 φορές σε σύγκριση με την επίσημη τιμή των 35 δολαρίων ανά ουγγιά τροίας). Προτάθηκε επίσης να υπενθυμιστεί η πρόταση του Άγγλου οικονομολόγου John Keynes στο συνέδριο του Bretton Woods για την δημιουργία ενός υπερεθνικού νομίσματος. Την 1η Ιανουαρίου 1970, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέδωσε ένα νόμισμα που ονομάζεται Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα. Είναι αλήθεια ότι ο όγκος των εκπομπών ήταν μικρός.

Όλα έμοιαζαν με πείραμα.

Όπως ήταν φυσικό, η Ουάσιγκτον έπαιξε τον κύριο ρόλο στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων και τρόπων μεταρρύθμισης του συστήματος του Μπρέτον Γουντς. Οικονομική κατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1971, η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε στο μεταπολεμικό υψηλό ρεκόρ του 6,2%. Ο πληθωρισμός ήταν αχαλίνωτος (αν και τυπικά η δέσμευση του χρυσού με το δολάριο διατηρήθηκε, το ποσοστό της έκδοσης χρήματος που καλύπτονταν από τα αποθέματα χρυσού μειώνονταν συνεχώς).

Η Ουάσιγκτον προσπάθησε, ειδικότερα, να πείσει άλλες χώρες να αυξήσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Για να ξεπεραστεί με αυτόν τον τρόπο το εμπορικό έλλειμμα και να περιοριστεί η εκροή δολαρίων στο εξωτερικό. Αλλά οι εταίροι της Ουάσιγκτον δεν συμφώνησαν σε αυτό. Χρειάστηκαν πολύς χρόνος για να αποκαταστήσουν τις οικονομίες τους, αποδυναμωμένες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και κατάφεραν να ενισχύσουν τις θέσεις τους στις ξένες αγορές.

Μέχρι το 1966, οι ξένες κεντρικές τράπεζες κρατούσαν 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε κράτηση. Το απόθεμα χρυσού των ΗΠΑ εκτιμήθηκε σε 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια και 10 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονταν για την στήριξη της εκπομπής δολαρίων της Fed Μόνο 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια απομένουν για την κάλυψη των υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για μετατροπή δολαρίων σε χρυσό σε σταθερή τιμή ακόμη και για το ένα τέταρτο των συνολικών αποθεμάτων σε ξένο δολάριο (IMF. System in Crisis: 1959-1971).

Και οι εταίροι και σύμμαχοι της Ουάσιγκτον συνέχισαν να αποδεικνύουν ότι εμπιστεύονται τον χρυσό περισσότερο από την «πράσινη βίβλο» που βγαίνει από το «τυπογραφείο» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ πέτυχε την ανταλλαγή περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αμερικανικό χρυσό το 1965. Αλλά άλλοι σύμμαχοι συνέχισαν να πιέζουν για την ίδια μεταστροφή.

Στις αρχές του 1971, ακόμη και η Γερμανία, την οποία η Ουάσιγκτον θεωρούσε ευρωπαϊκή αποικία της, πέτυχε την ανταλλαγή πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων με χρυσό. Είναι αλήθεια ότι η Ουάσιγκτον κατάφερε στην συνέχεια να πείσει την Βόννη ότι ο χρυσός από την Αμερική δεν χρειαζόταν να μεταφερθεί στην Γερμανία. Ο γερμανικός χρυσός παρέμεινε σε αποθήκες στο εξωτερικό. Μόλις την τελευταία δεκαετία η Γερμανία άρχισε να πιέζει για την μεταφορά του χρυσού της στο έδαφός της.

Το τελευταίο ποτήρι που κατέκλυσε την υπομονή της Ουάσιγκτον ήταν η αντιμετώπιση του στενότερου συμμάχου της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου, με την ίδια μεταχείριση που αντιμετώπισε ο Ντε Γκωλ το 1965. Ο διάσημος Αμερικανός ιστορικός και ειδικός στον χρυσό Peter Bernstein (1919-2009) αναφέρει ότι στις 9 Αυγούστου 1971, ο Βρετανός οικονομικός εκπρόσωπος στην Ουάσιγκτον εμφανίστηκε προσωπικά στο Υπουργείο Οικονομικών και υπέβαλε αίτημα για μετατροπή 3 δις δολαρίων σε χρυσό.

Ορισμένες αποφάσεις σχετικά με το Bretton Woods ελήφθησαν από την Ουάσιγκτον το 1971 μονομερώς, χωρίς συμφωνία με άλλους συμμετέχοντες. Τις ονόμασαν «Σοκ του Νίξον» επειδή εκφράστηκαν από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον και ήταν απροσδόκητες για άλλες χώρες.

Στις 13 Αυγούστου 1971, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον πραγματοποίησε μυστική συνάντηση στο Καμπ Ντέιβιντ με δεκαπέντε από τους συμβούλους του. Ανάμεσά τους ο διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού (OMB) Τζορτζ Σουλτς, ο υπουργός Οικονομικών Τζον Κόνελι, ο αναπληρωτής του Πολ Βόλκερ (μελλοντικός επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ) και ο τότε επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Άρθουρ Μπερνς.

Ο Μπερνς συνέστησε την υποτίμηση του δολαρίου, αυξάνοντας την τιμή του χρυσού πάνω από 35 δολάρια η ουγγιά (αυτή ήταν μια αρκετά ριζοσπαστική πρόταση· η ισοτιμία χρυσού του δολαρίου, που ορίστηκε το 1944, θεωρήθηκε η «ιερή αγελάδα» του Μπρέτον Γουντς).

Οι προτάσεις του Connelly και του Schultz ήταν ακόμη πιο ριζοσπαστικές. Πρότειναν να εγκαταλειφθεί η ισοτιμία του δολαρίου με τον χρυσό, να αφαιρεθεί το «χρυσό φρένο» από το «τυπογραφείο» της Fed και να αρχίσει να αυξάνεται η προσφορά δολαρίου για να αναζωογονηθεί η αμερικανική οικονομία. Στην πραγματικότητα, αυτό σήμαινε την πλήρη εξάλειψη του συστήματος του Bretton Woods.

Οι προτάσεις του Connelly και του Schultz ήταν ακόμη πιο ριζοσπαστικές. Πρότειναν να εγκαταλειφθεί η ισοτιμία του δολαρίου με τον χρυσό, να αφαιρεθεί το «χρυσό φρένο» από το «τυπογραφείο» της Fed και να αρχίσει να αυξάνεται η προσφορά δολαρίου για να αναζωογονηθεί η αμερικανική οικονομία. Στην πραγματικότητα, αυτό σήμαινε την πλήρη εξάλειψη του συστήματος του Bretton Woods.

Ο Νίξον έγειρε υπέρ των προτάσεων του Υπουργού Οικονομικών και του Διευθυντή της ABU. Είχαν ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, το οποίο περιλάμβανε τρία βασικά σημεία.

– Πάγωμα τιμών και μισθών για 90 ημέρες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στη χώρα (το μέτρο αυτό εισήχθη για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο).

– Επιβολή πρόσθετου δασμού 10% στα εισαγόμενα προϊόντα.

– Τερματισμός της ανταλλαγής δολαρίων ΗΠΑ που έχουν συσσωρευτεί στα συναλλαγματικά αποθέματα άλλων χωρών για αμερικανικό χρυσό.

Δύο ημέρες αργότερα, την Κυριακή, 15 Αυγούστου, ο Πρόεδρος Νίξον απευθύνθηκε στον αμερικανικό λαό στην τηλεόραση με μια προηγουμένως απροειδοποίητη ομιλία. Αυτή ήταν μια έκτακτη έκκληση που είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση ενός δημοφιλούς κυριακάτικου προγράμματος. Μέσα σε 15 λεπτά, ο Νίξον περιέγραψε την ουσία της μεταρρύθμισης, υποσχόμενος στους Αμερικανούς πιο αργό πληθωρισμό και χαμηλότερη ανεργία.

Και κυριολεκτικά με μια φράση είπε ότι η μετατροπή του δολαρίου σε χρυσό σταμάτησε «προσωρινά». Για τους Αμερικανούς, αυτές οι πληροφορίες δεν ήταν πολύ σχετικές, αφού είχαν ήδη ξεχάσει τι ήταν ο χρυσός (το 1933, υπό τον Πρόεδρο Φράνκλιν Ρούσβελτ, έγινε η λεγόμενη κατάσχεση χρυσού από ιδιώτες· τα δικαιώματα ιδιοκτησίας χρυσού αποκαταστάθηκαν μόλις το 1974 -75). Αλλά για τους αρχηγούς άλλων χωρών και τους επικεφαλής κεντρικών τραπεζών και υπουργείων Οικονομικών άλλων χωρών, η ανακοίνωση της διακοπής της ανταλλαγής δολαρίων με χρυσό προκάλεσε πραγματικό σοκ.

Αν και ο Νίξον είπε ότι η διακοπή της ανταλλαγής δολαρίων με χρυσό ήταν ένα «προσωρινό» μέτρο, δεν υπήρξε περαιτέρω ανταλλαγή. Στην πραγματικότητα, αυτό σήμαινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είχαν χρεοκοπήσει.

Φαίνεται ότι το δολάριο ΗΠΑ κινδύνευε ήδη με θάνατο το 1971. Όχι ως εθνικό νόμισμα, αλλά ως παγκόσμιο νόμισμα. Αυτό όμως δεν συνέβη. Λίγοι μιλούν για αυτό το παράδοξο. Γεγονός είναι ότι αυτή την στιγμή οι σύμμαχοι και εταίροι των ΗΠΑ είχαν ήδη καταφέρει να καταπιούν το άγκιστρο του δολαρίου. Συσσώρευσαν τεράστια ποσά δολαρίων, τα οποία, δυστυχώς, δεν πρόλαβαν να τα μετατρέψουν σε χρυσό. Αντί να στείλουν το δολάριο στην κόλαση των ΗΠΑ, άρχισαν να βοηθούν την Ουάσιγκτον να το υποστηρίξει. Για να μην υποτιμηθούν οι αποταμιεύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Peter Bernstein έγραψε γι ‘αυτό πολύ απλά και ξεκάθαρα:

«Με το χρυσό παράθυρο κλειστό, ο Nixon και η Connelly παρουσίασαν στις ξένες κεντρικές τράπεζες μια σειρά από επικίνδυνες εναλλακτικές λύσεις: στους αντιπάλους τους που κρατούσαν τις καρδιές, οι Αμερικανοί δίπλωσαν το μπαστούνι ως βασίλισσα. Οι ξένες κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αγοράζουν δολάρια που προσφέρονται προς πώληση, αλλά αυτό θα αύξανε το πλεόνασμα δολαρίων – θα υπήρχε πλεόνασμα δολαρίων, κατά την γλώσσα της Wall Street. Ωστόσο, εάν είχαν αποφύγει να αγοράσουν, η ισοτιμία του δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων θα είχε μειωθεί. Αυτό σήμαινε σοβαρές απώλειες για τους συμπολίτες τους που είχαν προηγουμένως αποκτήσει και συνέχιζαν να διατηρούν περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια…» Bernstein P. The Power of Gold. The History of Obsession. – M., 2004, σελ. 307.

***
@OWL /terrapapers.com /2009-2024

Πηγή: terrapapers.com