Τεράστιο πρόστιμο από την Ε.Ε. στο TikTok για παραβίαση των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων ανηλίκων

Πρόστιμο ύψους 345 εκατ. ευρώ επέβασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση στο TikTok για παραβίαση των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων ανηλίκων.

Η TikTok Technology Limited καλείται να πληρώσει διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 345 εκατ. ευρώ και να συμμορφώσει εντός τριών μηνών τις δραστηριότητές της, όπως ανακοίνωσε η ιρλανδική Επιτροπή για την Προστασία των Δεδομένων (DPC), η οποία ενεργεί για λογαριασμό της Ε.Ε.

Η DPC άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2021 έρευνα στη θυγατρική του κινεζικού γίγαντα ByteDance, η οποία σήμερα έχει 150 εκατ. χρήστες στις ΗΠΑ και 134 εκατ. στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι έρευνες κάλυψαν την περίοδο μεταξύ 31 Ιουλίου και 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η ιρλανδική Αρχή υπογράμμισε στην απόφασή της ότι η εγγραφή ανηλίκων στην πλατφόρμα γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε οι λογαριασμοί τους να ορίζονται δημόσιοι από προεπιλογή.

Άλλα προβλήματα σχετίζονται με τη ρύθμιση λειτουργίας «οικογενειακή σύνδεση», η οποία επιτρέπει τη σύνδεση λογαριασμού TikTok ενός γονέα με αυτόν του παιδιού του. Σύμφωνα με την απόφαση, η εταιρεία δεν επαληθεύει αν ο συνδεδεμένος χρήστης ήταν πράγματι γονέας ή κηδεμόνας.

Επιπλέον, ενώ η πλατφόρμα προορίζεται θεωρητικά για χρήστες ηλικίας άνω των 13 ετών, η DPC θεωρεί ότι το TikTok δεν έχει λάβει δεόντως υπ’ όψιν τους κινδύνους που υπάρχουν για παιδιά μικρότερης ηλικίας που κατάφεραν να δημιουργήσουν λογαριασμό στην πλατφόρμα.

Η TikTok διαφωνεί με την απόφαση, ιδίως με το ύψος του προστίμου που επιβλήθηκε, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, διευκρινίζοντας ότι εξετάζονται τα επόμενα βήματα, χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα προσφύγει κατά αυτής.

«Οι επικρίσεις της DPC επικεντρώνονται σε λειτουργίες και παραμέτρους που ίσχυαν πριν από τρία χρόνια και τις οποίες τροποποιήσαμε» υποστήριξε επιπλέον η εταιρεία, σημειώνοντας για παράδειγμα ότι όλοι οι λογαριασμοί ατόμων κάτω των 16 ετών είναι πλέον ιδιωτικοί από προεπιλογή.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι παρακολουθεί στενά τις ηλικίες των χρηστών της και επισημαίνει ότι έχει διαγράψει σχεδόν 17 εκατ. λογαριασμούς παγκοσμίως μόνο κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, με την υποψία ότι οι λογαριασμοί αυτοί ανήκαν σε άτομα κάτω των 13 ετών.

Πρόκειται για το πρώτο πρόστιμο που επιβάλλει η ιρλανδική ρυθμιστική Αρχή στην ByteDance. Τον περασμένο Μάιο η DPC επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην εταιρεία Meta επειδή παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προστασία των δεδομένων με το Facebook.