Τέλος στο κυνήγι των ελληνικών αποδόσεων – Ισχυρό sell off στα ομόλογα της περιφέρειας

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, δέχονται από χθες ισχυρές πιέσεις καθώς οι ανησυχίες ότι η Ιταλία δεν θα είναι η μόνη χώρα της περιοχής που θα βρεθεί αντιμέτωπη με την εξάπλωση του κοροναϊού βρίσκονται στο “κόκκινο”. Το ράλι που κατέγραψαν το τελευταίο διάστημα οι κρατικοί τίτλοι της περιοχής έχει λάβει πλέον τέλος  καθώς ο πανικός που έχουν δημιουργήσει οι φόβοι για πανδημία βάζουν τέλος στο κυνήγι των αποδόσεων.

“Η ευρωπεριφέρεια έχει μπει σε φάση sell-off” σημειώνει η Rabobank με τον στρατηγικό αναλυτή της, Lyn Graham-Taylor, να επισημαίνει πως ο κοροναϊός δεν θεωρείται από τις αγορές ως “ιταλικό” πρόβλημα αλλά ότι θα γίνει περισσότερο ένα παγκόσμιο πρόβλημα, κάτι που οι αγορές έχουν αρχίσει να το αποτιμούν.

Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχουν αυξηθεί στο 1,136% έχοντας κινηθεί κατά σχεδόν 18% υψηλότερα από τα επίπεδα της Δευτέρας, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται πλέον στις 163 μ.β από τις περίπου 130 μ.β πριν μερικές ημέρες.

Τα ιταλικά ομόλογα έχουν βιώσει επίσης ισχυρό sell-off με την απόδοση του 10ετούς να έχει αυξηθεί κατά 16% αυτή την εβδομάδα και στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από δύο μήνες, ενώ στο +15% διαμορφώνεται η αύξηση στην απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου η οποία κινείται στο 0,246%, ενώ κατά 24% έχει εκτοξευθεί η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού τίτλου.

Η ένταση του risk-off κλίματος που επικρατεί πλέον στις αγορές αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο ισχυρό ράλι που καταγράφουν αυτή την εβδομάδα τα γερμανικά ομόλογα με την απόδοσή τους να υποχωρεί ακόμα πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος και στο 0,522%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2019, με πτώση της τάξη του 25% μέσα σε ελάχιστα 24ωρα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι επενδυτές έχουν αρχίσει και προετοιμάζονται για την πιθανότητα ισχυρού χτυπήματος στην παγκόσμια οικονομία από την εξάπλωση του κοροναϊού, αυξάνοντας τις προσδοκίες για νέες μειώσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ. Πλέον οι πιθανότητες να προχωρήσει η Λαγκάρντ σε μείωση επιτοκίων έως τον Ιούλιο έχουν αυξηθεί στο 60% από μόλις 35% πριν μία εβδομάδα. Ο αναλυτής της Moody’s, Mark Zandi, τόνισε χθες πως η παγκόσμια ύφεση είναι  πιθανή εάν ο κοροναϊός εξελιχθεί σε πανδημία.