«Τέλος χρόνου» για διορθώσεις στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ – Μέχρι αύριο στις 11 το πρωί

Μέχρι αύριο στις 11 το πρωί έχουν περιθώριο οι φορολογούμενοι να «τσεκάρουν» την εικόνα της ακίνητης περιουσίας όπως αποτυπώνεται στο Ε9 και εφόσον διαπιστώσουν λάθη η παραλείψεις στα στοιχεία να προχωρήσουν σε διορθώσεις στο παρά πέντε και να προλάβουν έξτρα χρεώσεις στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Τα 7 κρίσιμα σημεία του Ε9 που πρέπει να ελεγχθούν πριν την έκδοση του τελικού λογαριασμού για τον φόρο είναι τα εξής:

– Μεταβολές στη περιουσιακή κατάσταση έως την 1-1-2022. Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν ακίνητο του 2021 θα πρέπει να το έχουν δηλώσει στο Ε9 ενώ όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητο το 2021 θα πρέπει να το διαγράψουν από το Ε9 για να μην επιβαρυνθούν με φόρο για ακίνητο που δεν έχουν στην κατοχή τους.

Επίσης στο Ε9 θα πρέπει να δηλωθούν και περιπτώσεις τακτοποίησης και νομιμοποίησης ακινήτων (αυθαίρετα, ημιυπαίθριοι κ.α )

– Ημιτελή κτίσματα. Όσοι έχουν στην κατοχή τους ημιτελή κτίσματα θα πρέπει να ελέγξουν αν τα έχουν δηλώσει ως τέτοια στο Ε9 προκειμένου να κερδίσουν έκπτωση 60% στο ποσό του φόρου


– Βοηθητικοί χώροι. Η αναγραφή τους στο Ε9 των βοηθητικών χώρων όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.α εξασφαλίζει φόρο-έκπτωση 90%.

– Εμπράγματα δικαιώματα. Απαιτείται έλεγχος για την σωστή δήλωση των εμπράγματων δικαιωμάτων (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) καθώς σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο

– Συνιδιοκτησία Λάθη η παραλείψεις στα ποσοστά «φουσκώνουν» το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

Όροφος. Αν δεν έχει συμπληρωθεί Σε περίπτωση ο αριθμός ορόφου ή ο όροφος ακινήτου ως δώμα ο φόρος υπολογίζεται με τον υψηλότερο συντελεστή που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν Ε9 στην Εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» στην ψηφιακή πύλη myAADE θα πρέπει να κάνουν τις επόμενες 10 κινήσεις:

1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής κατάστασης.

2. Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

4. Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο λογαριασμός για τον φετινό φόρο θα αποσταλεί σε πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων στα τέλη Απριλίου και η αποπληρωμή του θα γίνει σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση στα τέλη Μαΐου και τη τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022, τις νέες κλίμακες και τους συντελεστές και την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο φόρο.