Τελικά, τι συμβαίνει βρε παιδιά εκεί στη Μόρια της Λέσβου…

Στο επίκεντρο για άλλη μια φορά το ΚΥΤ της Μόριας και τα σχέδια για να δημιουργηθεί εκεί ένα κλειστό κέντρο. Αυτό που είναι πλέον εμφανές είναι ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και ο Υπουργός Νότης Μηταράκης (θυμάστε αυτός που είχε στείλει το ΜΑΤ στο νησί μας για να φτιάξει με τη βία τη δομή στην Καράβα) έχει επιδοθεί σε μια επικοινωνιακή τακτική πιστεύοντας ότι θα τον βοηθήσει να επιτύχει το σκοπό του.

ΠΗΓΗ: LESVOS NEWS

Ξαφνικά αυτό που ξέρουν ΟΛΟΙ οι κάτοικοι της Μόριας για την προσπάθεια εκμίσθωσης ελαιοκτημάτων στη Μόρια …δεν είναι γεγονός για το Υπουργείο Μετανάστευσης.

Όπως είχαμε αναφέρει: «Το υπουργείο δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για κατασκευή νέας δομής στη Μόρια. Ούτε έχει εκδώσει πρόσκληση για την εκμίσθωση γεωτεμαχίων και σε καμία περίπτωση δεν μελετά την επίταξη εκτάσεων» αναφέρουν με δήλωσή τους πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με αφορμή δημοσιεύματα και δηλώσεις που «καθ’ υπερβολή κάνουν λόγο για κατασκευή “ΚΥΤ Μαμούθ στη Μόρια” καθώς και σε επικείμενες επιτάξεις»

Ας δούμε όμως τι λένε οι κάτοικοι της περιοχής στην ανακοίνωσή τους… μια ανακοίνωση που ουσιαστικά ξεγυμνώνει τον Υπουργό Μετανάστευσης και αποκαλύπτει τι πραγματικά συμβαίνει.

Με αφορμή την πρόσφατη ενέργεια του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η οποία αφορούσε απόπειρα προσφοράς μίσθωσης σε ιδιοκτήτες ελαιοκτημάτων πλησίον του ΚΥΤ της Μόριας, με σκοπό την επέκταση, τη νομιμοποίηση και μονιμοποίηση του παράνομου καταυλισμού του Ελαιώνα, εμείς οι σύλλογοι της Μόριας και πολλοί κάτοικοι, στις 30/07/2020, συναντηθήκαμε με τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Μουτζούρη και το Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Κύτελη στο χωριό της Μόριας.

Τους ζητήσαμε να μας ενημερώσουν αν είχαν κάποια σχετικά στοιχεία και να τοποθετηθούν επί του θέματος. Μας είπαν ότι δεν είχαν καμία επίσημη πληροφόρηση και δήλωσαν την αντίθεσή τους σε τέτοια σχέδια. Τόνισαν ότι το υπουργείο διέψευσε (ή πήρε πίσω) την επέκταση της Μόριας και ότι, σε κάθε περίπτωση, η άμεση κινητοποίησή μας απέτρεψε οποιεσδήποτε τέτοιες βλέψεις. Εμείς τους περιγράψαμε το αληθές περιστατικό, τους μεταφέραμε τους διαλόγους στελεχών Υπουργείου και κατοίκων και εκφράσαμε τις θέσεις και την κοινή γραμμή μας.

Δηλώνουμε και δημοσίως τα εξής:
1) Είναι απαράδεκτο το επίσημο ελληνικό κράτος να αμφισβητεί ένα αληθές γεγονός που συνέβη παρουσία δεκάδων αυτοπτών μαρτύρων στους οποίους έγιναν προτάσεις εκμίσθωσης εκτάσεων από στελέχη του Υπουργείου για επέκταση του ΚΥΤ ( και ενώ υπάρχουν στη Διαύγεια, η υπ΄αριθ. 4421/15/05.20 σύμβαση, που είναι “σύμβαση ανάθεσης σε πιστοποιημένο εκτιμητή για τον προσδιορισμό της αξίας των μισθωμάτων σχετικά με τη μίσθωση εκτάσεων στην περιοχή της Μόριας του Δήμου Μυτιλήνης” και η υπ΄αριθ. 703/10.4.2020 συμφωνία παροχής υπηρεσιών σίτισης και καθαριότητας στο ΚΥΤ Μόριας έως 31.12.2022).

2) Είναι απαράδεκτο το επίσημο ελληνικό κράτος να συμπεριφέρεται όπως μια ΜΚΟ, χωρίς τη συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας και χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις συλλογικές αποφάσεις της .

3) Είναι απαράδεκτο το επίσημο ελληνικό κράτος να προσπαθεί να εξαγοράσει πληττόμενους πολίτες του (με 180 ευρώ το στρέμμα!) και σε περίπτωση που δε συμφωνούν να τους απειλεί με επίταξη των ελαιοκτημάτων τους.

4) Είναι απαράδεκτο να δημιουργείται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής οποιαδήποτε νέα δομή του ΚΥΤ της Μόριας (βλ. κέντρο υγείας σε έκταση 25 στρεμμάτων δίπλα από τον καταυλισμό του ΚΥΤ με χρηματοδότηση της ολλανδικής κυβέρνησης!) και να συζητείται η εγκαινίασή της από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη (ακόμα και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως γράφτηκε στον τοπικό τύπο στις 30/7/2020!), τη στιγμή που γίνονται ενέργειες εκκένωσης του παράνομου καταυλισμού και υπάρχουν συλλογικές αποφάσεις κλεισίματος του ΚΥΤ.

5) Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν σχεδόν καθημερινά περιστατικά εμπρησμού πλησίον του ΚΥΤ (δίπλα στα σπίτια μας!) και να μην γίνονται συλλήψεις, αλλά ούτε και να μας γνωστοποιούνται λεπτομέρειες.

6) Είναι απαράδεκτο να συνεχίζει η συντεταγμένη και ανεξέλεγκτη δράση των κερδοσκοπικών ΜΚΟ (ακόμα και των μη πιστοποιημένων) που έχουν καταπατήσει δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες.

7) Είναι απαράδεκτο να συνεχίζει η συστηματική τέλεση μιας πληθώρας αδικημάτων και η κατάλυση των νόμων στην περιοχή του ΚΥΤ και του παράνομου καταυλισμού του Ελαιώνα της Μόριας.

8) Είναι απαράδεκτο να συνεχίζουν να μεταφέρονται άτομα από όλο το νησί στον παράνομο καταυλισμό του καταπατημένου Ελαιώνα της Μόριας με την ανοχή των αρχών.

9) Είναι απαράδεκτο να μη δρομολογείται το κλείσιμο του ΚΥΤ της Μόριας βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και να μη σχεδιάζονται οι επόμενες ενέργειες διαχείρισης της κατάστασης.

10) Είναι απαράδεκτο ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής να δηλώνει εντελώς αυθαίρετα ότι “ με τη στάση τους οι περισσότεροι συναινούν στο να παραμείνει το ΚΥΤ Μόριας” , αγνοώντας τις συλλογικές αποφάσεις και ερμηνεύοντας καταστάσεις με εντελώς λανθασμένο – και βολικό γι΄αυτόν – τρόπο.

Ζητούμε:
Να σταματήσει κάθε σκέψη και προσπάθεια επέκτασης και μονιμοποίησης του ΚΥΤ της Μόριας
Να πάψει ο αντιδημοκρατικός και προσβλητικός τρόπος διακυβέρνησης που προωθείται από το υπουργείο χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας
Να επιβληθούν άμεσα κυρώσεις για τις μη πιστοποιημένες ΜΚΟ και να απομακρυνθούν οι διάφορες ομάδες που πυροδοτούν εξεγέρσεις
Να συνεχίσει και να επιταχυνθεί η μαζική αποσυμφόρηση και εντός των λίγων επόμενων μηνών να εκκενωθεί πλήρως ο καταπατημένος Ελαιώνας και να ξεκινήσουν έργα αποκατάστασης με πρωτοβουλία της Πολιτείας.
Και φυσικά:
Να κλείσει το ΚΥΤ της Μόριας έως τον ερχόμενο Μάρτιο, κάτι απολύτως αναγκαίο για πολλούς λόγους και απολύτως εφικτό υπό τις υπάρχουσες συνθήκες.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Τ.Κ. ΜΟΡΙΑΣ
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΟΡΙΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΟΡΙΑΣ
Ο ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΡΙΑΣ “Η ΔΙΧΑΛΑ”
Ο ΙΠΠΙΚΟΣ-ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΡΙΑΣ
——————
Και η ανακοίνωση από το Σύλλογο Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Μετανάστευσης όπου προσπάθησε να καθησυχάσει τους κατοίκους της περιοχής και… πέτυχε ακριβώς το αντίθετο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση :
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αρνείται συνειδητά να συνεργαστεί με την τοπική κοινωνία της Μόριας

Παρακολουθούμε γεμάτοι απορία αλλά και αγανάκτηση τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής .

Από τον Μάιο προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή μαζί του για τον προγραμματισμό κάποιων λύσεων, δίχως όμως αποτέλεσμα. Δεν ζητά «συνομιλητές», αλλά «υπαλλήλους» που να κάνουν αυτό που έχει εκείνος προγραμματίσει.

Συνομιλητές για τη διατήρηση του ΚΥΤ της Μόριας δεν θα βρει. Δεν θα βρει όσο αθετεί προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις και προσπαθεί εντέχνως να επιβάλλει τρόπους απολυταρχικής διακυβέρνησης. Το ΚΥΤ της Μόριας πρέπει να κλείσει τους επόμενους μήνες και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πρώτα ένα χρονοδιάγραμμα κλεισίματος και μετά όλα τα άλλα.

Ο υπουργός επίσης υποστήριξε ότι οι λέξεις «επίταξη» και «επέκταση» είναι προβοκατόρικες, ενώ σκοπίμως δεν αναφέρθηκε καθόλου στη συνάντηση στελεχών του υπουργείου με τους ιδιοκτήτες των ελαιοκτημάτων και στο περιεχόμενό της.

Οι λέξεις «επίταξη» και «επέκταση» είναι απολύτως ορθές και αιτιολογημένες τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε νομικό επίπεδο, μετά από τη συνάντηση των ιδιοκτητών ελαιοκτημάτων με τα στελέχη του υπουργείου, εφόσον τους ζητήθηκε εκμίσθωση εκτάσεων που οδηγεί σε αύξηση των στρεμμάτων του ΚΥΤ (επέκταση) και εφόσον υπάρξουν ενδιάμεσα ελαιοκτήματα που δεν εκμισθωθούν αυτοβούλως με αποτέλεσμα τη διάσπαση της ενότητας των σχεδίων του υπουργείου (επίταξη).

Τέλος, όσον αφορά τη δομή Υγείας διαβλέπουμε έναν ιδιότυπο εκβιασμό της τοπικής κοινωνίας που ζητά την αποσυμφόρηση του Βοστανείου στα λόγια του υπουργού: «Αν δεν θέλει η τοπική κοινωνία δεν θα την κάνουμε με το ζόρι». Όλοι καταλαβαίνουν ότι η δομή θα σημάνει την παγίωση του ΚΥΤ και της υπάρχουσας κατάστασης, στην οποία έχουν συνεισφέρει και ολλανδικές ΜΚΟ (μη πιστοποιημένες, κατά πληροφορίες), τις οποίες το ελληνικό κράτος οφείλει να ελέγξει και να επιβάλλει τις νόμιμες κυρώσεις.

Από την πλευρά μας, προτείνουμε στον υπουργό περισσότερη ειλικρίνεια, ακρίβεια, σύνεση και συνεργασία και επίδειξη μεγαλύτερου και πραγματικού σεβασμού προς τη μαρτυρική τοπική κοινωνία της Μόριας που περνάει τα πάνδεινα εδώ και 5 χρόνια, κρατώντας στις πλάτες της ένα σημαντικό πρόβλημα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.
—-
Οι κάτοικοι της Μόριας και των όμορων Κοινοτήτων που έχουν σηκώσει μόνοι τους όλο το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης αξίζουν τουλάχιστον την ειλικρίνεια. Δεν μπορεί κανένας Υπουργούς να παίζει μαζί τους. Δεν μπορεί κανένας να σχεδιάζει πίσω από την πλάτη τους.

Και θα πρέπει τόσο ο Δήμαρχος Μυτιλήνης όσο και ο Περιφερειάρχης να καταδικάσουν αυτή τη στάση του Υπουργού. Σταματήστε το χάιδεμα στον Μηταράκη! Γιατί η αλήθεια είναι με το μέρος των κατοίκων της περιοχής.

Όσο κι αν επιθυμεί ο Υπουργός κ. Μηταράκης να παρουσιάσει μια άλλη εικόνα με τα δικά του επικοινωνιακά εργαλεία δεν θα τα καταφέρει.

Ας μην ξεχνάει ότι το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τα γεγονότα της Καράβας! Τα γεγονότα της βίας και του κυβερνητικού αυταρχισμού.