Τελικά, μπορείς να απαλλαγείς νόμιμα από τη στρατιωτική σου θητεία;

Αύξηση σε 12μηνο, Υποχρεωτική στράτευση στα 18, Εξαγορά, Μόνιμος Κάτοικος Εξωτερικού, Ανυπότακτος Εξωτερικού, Ι5 για λόγους υγείας. Τελικά μπορείς να απαλλαγείς νόμιμα από τη στρατιωτική σου θητεία;

Σε μια εποχή που η Ελλάδα μαστίζεται από την οικονομική κρίση και την επαγγελματική αβεβαιότητα, μια μεγάλη ομάδα του νεανικού πληθυσμού, εκείνη η οποία εγγράφεται στα Μητρώα Αρρένων κατά τη γέννησή της, υποχρεούται εκ του Νόμου να εκπληρώσει τις στρατιωτικές της υποχρεώσεις και μάλιστα στην πιο παραγωγική ηλικιακή φάση της ζωής της.

Το πρόβλημα κατά προσεχείς μήνες τείνει να γίνει ακόμα σοβαρότερο, καθώς στις δεκάδες χιλιάδες ανυπότακτους εξωτερικού και στις αναβολές λόγω σπουδών που λήγουν αυτή την περίοδο (ανάλογα με το έτος γέννησης), έχει έρθει να προστεθεί η πανδημία του Covid 19 και η παρατεταμένη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που πυροδοτεί την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης για αύξηση της στρατιωτικής θητείας σε 12 μήνες (από τους 9 μήνες που ισχύουν τυπικά έως και σήμερα)!

Η απόφαση αυτή του Γενικού Επιτελείου είναι απόλυτα επιβεβλημένη για τη στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων και την επάνδρωση των μονάδων σε όλη την χώρα, κόντρα στις διαφαινόμενες επιβουλές της Τουρκίας για αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Ωστόσο οι νέοι Έλληνες σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίοι καλούνται να υπηρετήσουν το χρέος τους προς την πατρίδα, αντιμετωπίζουν προβλήματα που διακρίνονται γύρω από τους εξής πέντε (5) άξονες:

1.Αναβολή κατάταξης για Κοινωνικούς λόγους (σ.σ εδώ εντάσσεται η κατηγορία στρατεύσιμων, η οποία κατά την ημερομηνία, που υποχρεούται για κατάταξη, έχει οικογενειακούς – προσωπικούς – οικονομικούς λόγους, για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους ή έχουν υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσουν στο άμεσο μέλλον).  Χορήγηση αναβολής λόγω φοίτησης σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

2.Κατηγορίες Σωματικής Ικανότητας. Ι1, Ι2, Ι3, Ι4, Ι5, παθολογικοί και ψυχολογικοί λόγοι. Απαλλαγή από τη στράτευση.

3.Ανυποταξία Εσωτερικού και Εξωτερικού. Εδώ το πρόβλημα είναι τεράστιο! Γιατί η κήρυξη στρατεύσιμου ως ανυπότακτου έχει μια σειρά από αλυσιδωτές κυρώσεις! Αφενός, ο ανυπότακτος {εδώ ανήκει μια μεγάλη κατηγορία στρατεύσιμων, οι οποίοι κατά την ημερομηνία της οριζόμενης κατάταξης, δεν εμφανίζονται για διαφόρους λόγους (αδυναμία εμφάνισης, λάθος διεύθυνσης κλήτευσης κ.α.) στο σημείο κατάταξης} αντιμετωπίζει πρόστιμο ύψους 6.000€, το οποίο πηγαίνει στην Εφορία και πρέπει ταχύτατα και εμπρόθεσμα να προσβληθεί με Προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια, σχηματίζεται εις βάρος του ποινική δικογραφία για το αδίκημα της ανυποταξίας και εισάγεται προς εκδίκαση στο Τριμελές Στρατοδικείο και εν συνεχεία έχει να διαχειριστεί την ήδη προβληματική και ανώμαλη εξέλιξη της στρατολογικής του υποχρέωσης, καθώς δύναται να κηρυχθεί εκ νέου ως ανυπότακτος.

4.Κήρυξη στρατεύσιμου ως Μόνιμου Κατοίκου Εξωτερικού. Η συγκεκριμένη κατηγορία στρατεύσιμου έρχεται να επιλύσει πολλές φορές με προσωρινό ή και μόνιμο τρόπο, το αντικειμενικό πρόβλημα βιοπορισμού και στράτευσης, που αντιμετωπίζουν πολλοί Έλληνες στρατεύσιμοι, που είτε φοιτούν, είτε εργάζονται σε χώρες του Εξωτερικού και ταυτόχρονα καλούνται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, με κίνδυνο να απολέσουν εισοδήματα, επαγγελματικές ευκαιρίες, ακόμα και την ίδια την προοπτική της οικονομικής και επαγγελματικής αποκατάστασής τους.

 5.Εξαγορά στρατιωτικής υποχρέωσης. Τέλος, με τους ιδιαίτερους όρους και προϋποθέσεις, πράγματι προβλέπεται στην Ελλάδα, η δυνατότητα σε στρατεύσιμους, που πληρούν τα κριτήρια, να εξαγοράσουν τη στρατιωτική τους θητεία.

Τέλος, αναμένουμε από βδομάδα σε βδομάδα τις οριστικές αποφάσεις για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας σε 12 μήνες, την υποχρεωτική στράτευση στα 18 χρόνια και τυχόν αλλαγές σε όλες τις παραμέτρους της στράτευσης.

Γιάννης Παπαδόπουλος

Δικηγόρος Αθηνών

Mini CV:  Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι νέος δικηγόρος, εκπροσωπώντας ένα νέο ρεύμα στη δικηγορία και τη νομική επιστήμη. Είναι πλαισιωμένος από ένα δίκτυο εξειδικευμένων δικηγόρων, που είναι πολύ καταρτισμένοι σε αυτό που κάνουν. Ο ίδιος έχει αναπτύξει εμπειρία και ειδικότητα σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η εξαγορά στρατιωτικής θητείας/ανυποταξία, απαλλαγή από το στρατό για μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, προσφυγή και διαγραφή στρατολογικών προστίμων ανυποταξίας 6000€,  οι φοροδιαφυγές Ελλήνων εξωτερικού κ.α. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του και με την ομάδα του στο info@epapadopoulos.com, yannis@epapadopoulos.com και pioannislaw@gmail.com