Τελεσίγραφο τριών μηνών από τη Μόσχα στον ΟΗΕ για να επιστρέψει στις συνομιλίες για τα σιτηρά

Τελεσίγραφο τριών μηνών έδωσε η Ρωσία στα Ηνωμένα Έθνη, διαμηνύοντας ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι όροι ενός μνημονίου που θα διευκολύνει τις ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, ώστε να ξαναμπεί σε διαδικασία συνομιλιών η Μόσχα για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας που είχε επιτευχθεί πριν από έναν χρόνο με διαμεσολαβητή τον ΟΗΕ, και η οποία επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η Μόσχα αποσύρθηκε από τη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, υποστηρίζοντας πως η Δύση δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της, οι οποίες απέρρεαν από μια παράλληλη συμφωνία διευκόλυνσης των εξαγωγών ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων, παρά τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι το βάρος πέφτει τώρα στα Ηνωμένα Έθνη να εφαρμόσουν τους ρωσικούς όρους, αν θέλουν να επιστρέψει η Μόσχα σε συνομιλίες για να συνδράμει στη διευκόλυνση των ουκρανικών εξαγωγών.

Σημειώνεται ότι χθες ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουτζάριτς δήλωσε πως υπάρχει ένας «αριθμός ιδεών που εξετάζονται» για να βοηθηθεί η μεταφορά ουκρανικών και ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές μετά την απόφαση της Μόσχας να καταγγείλει τη συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα.

Χθες Τρίτη είχαν συνομιλίες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας Σεργκέι Λαβρόφ και Χακάν Φιντάν για διαδρομές εξαγωγών των ρωσικών σιτηρών «οι οποίοι δεν θα υπόκεινται στον κίνδυνο από πλευράς Κιέβου και του σαμποτάζ της Δύσης».

Η συνέχιση των εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όπως προτείνει το Κίεβο, θα σήμαινε «ορισμένους κινδύνους ασφαλείας», προειδοποίησε το Κρεμλίνο χθες. «Απουσία των κατάλληλων εγγυήσεων ασφαλείας, τίθενται ορισμένοι κίνδυνοι» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας: «Αν γίνει κάτι χωρίς τη Ρωσία, αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να ληφθούν υπ΄όψιν».