Τεχνικές εκτιμήσεις εν όψει των αμερικανικών εκλογών για S&P, Dow, Dax, Oil & Gold

Το ρολόι μετράει αντίστροφα για το χρόνο των 17 ημερών που απομένουν για να  διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ήδη κάμποσα εκατομμύρια Αμερικάνων έχουν ήδη ψηφίσει προμηνύοντας σύμφωνα με το Unites States Elections Project, που καταρτίζει στοιχεία για τις πρώιμες ψήφους, ότι σε αυτές τις εκλογές η συμμετοχή θα χτυπήσει κόκκινο.

Μέσα σε αυτόν τον επερχόμενο εκλογικό ορυμαγδό, τα media έχουν επιδοθεί σε ένα συνεχόμενο «κουίζ» σε οικονομικούς αναλυτές προσπαθώντας να εκμαιεύσουν όχι μόνο το αποτέλεσμα της κάλπης αλλά κυρίως τη συμπεριφορά της Wall Street την επόμενη μέρα.

  • Από τη μέχρι τώρα σφυγμομέτρηση η πλειοψηφία των αναλυτών προβλέπει νίκη του Joe Biden επί του Donald Trump και, από εκεί και έπειτα το 50% παρά κάτι ψιλά τείνει τον αντίχειρα καθοδικά  στο δείκτη S&P 500 ενώ στους εναπομείναντες επικρατεί ο απόλυτος διχασμός με το 25% να προβλέπει ράλι κόντρα στο άλλο 25% της σταθεροποίησης.

Στατιστικά πάντως μετά από κάθε εκλογική διαμάχη στις HΠA, το χρηματιστήριο της  Wall Street αντιδρά πτωτικά, καθώς οι επενδυτές θεσμικοί και μη προσπαθούν να εκτιμήσουν τις κινήσεις του νέου πρόεδρου αν και αυτή τη φορά ο μπαλαντέρ είναι η Fed και το «εύκολο» χρήμα.


  • Από τα μέχρι τώρα τεχνικά δεδομένα ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 δείχνει να έχει τμήσει ανοδικά όχι μόνο τη βραχυχρόνια γραμμή αντίστασης “Q” αλλά και το διαγραμματικό βραχνά των προηγούμενων εβδομάδων των 3425 μονάδων ανοίγοντας το ανοδικό περιθώριο για την επόμενη αντίσταση των 3490 με 3500 μονάδων.

Από εκεί και πάνω μια επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση θα προκαλέσει βίαιο “squeeze” σε όσους επενδυτές πίστεψαν το καθοδικό σενάριο προσέγγισης του απλού κινητού μέσου όρου των 200 ημερών στις 3110 μονάδες. Το φαινόμενο αυτό με λίγο σπρώξιμο από τα ρομποτικά αλγοριθμικά Fund μπορεί να καλλιεργήσει προϋποθέσεις νέων ιστορικών υψηλών άνω των 3600 μονάδων.


Ο άλλος «επιφανής» αμερικανικός δείκτης Dow Jones έχει πραγματοποιήσει στις τελευταίες συνεδριάσεις μια εκ νέου ανοδική τμήση της μακροπρόθεσμης γραμμής αντίστασης “R” , στις 27950 μονάδες δηλώνοντας ισχυρή την παρουσία των αγοραστών.

  • Τώρα μένει να δούμε κατά πρώτον εάν κρατήσει και στην ερχόμενη εβδομάδα το σημείο των 28000 με 27950 μονάδων και κατά δεύτερον εάν θα έχει τις κατάλληλες δυνάμεις για να βρεθεί στο διαγραμματικό κατώφλι της καθοδικής γραμμής αντίστασης που ενώνει τις δύο προηγούμενες τοπικές κορυφές, στις 29150 μονάδες.
  • Εάν τώρα περάσει πάνω από τις 29150 μονάδες θα αρχίζει να ατενίζει τις 30000 μονάδες. Στην αντίθετη των περιπτώσεων μια καθοδική λύση των 27950 μονάδων θα προκαλέσει έντονη δυσμένεια στο στρατόπεδο των Bulls.

Ο γερμανικός δείκτης DAX 30 έχει περάσει μετά κόπων και βασάνων πάνω από την περιοχή αντίστασης των 12900 μονάδων δίνοντας ανοδικό αέρα για τιμές άνω των 13000 μονάδων.

Η διακράτηση της εν λόγω περιοχής στήριξης θα ανοίξει τις διαγραμματικές πύλες για την ισχυρή αντίσταση των 13250 μονάδων. Το αποτυπωμένο ανοδικό κανάλι στο ημερήσιο chart τιμών μας πλοηγεί στην εν εξελίξει ανοδική κίνηση.


Το συμβόλαιο του Crude Oil WTI  παρουσιάζεται στο 5ωρο διάγραμμα τιμών να έχει τμήσει ανοδικά τη καθοδική γραμμή τάσης “Z” στα 39,70 δολάρια και να δοκιμάζει τις αντοχές πάνω στη σαθρή αντίσταση του επιπέδου των 41 δολαρίων.

Διαμόρφωση πατήματος πάνω στα 41 δολάρια μπορεί να απλώσει ανοδικό δίχτυ για την πολύ ισχυρή περιοχή αντίστασης των 42,50 με 43,52 δολαρίων.


GOLD: Την βάση στα 1850 δολάρια δείχνει να ισχυροποιεί στις τελευταίες συνεδριάσεις το συμβόλαιο του χρυσού πραγματοποιώντας διερευνητικές κινήσεις γύρω από το επίπεδο των 1900 δολαρίων. Το σημείο που θα προκαλέσει έγερση στους αγοραστές είναι η επιτυχής ανοδική τμήση του βραχυχρόνιου καθοδικού στροφέα στα 1970 δολάρια. Απόδραση από το εν λόγω σημείο θα θέσει ως επόμενο στόχο τη διαγραμματική έκταση των 2075 με 2100 δολαρίων.

Του Απόστολου Μάνθου