Τάζει λαγούς και πετραχήλια** – Ποιοί όμως θα πληρώσουν τον λογαριασμό;

  • Σας τάζει μείωση εισφορών, μείωση φόρου κερδών επιχειρήσεων, ΕΝΦΙΑ κλπ. Κοστολόγηση γύρω στα 5 δις.

Αυτά θα τα πάρει ως μέτρα και θα τα αντισταθμίσει με μείωση δαπανών για να έρθουν επενδύσεις.

  • Μείωση δαπανών σημαίνει ότι τον πρώτο χρόνο θα πρέπει να κόψει μισθούς και συντάξεις ή δαπάνες του κοινωνικού κράτους.

Αυτόματα αυτό θα επιφέρει μείωση αγοραστικής δύναμης άμεσα. Βλέπετε οι επενδύσεις μέχρι να γίνουν, αν γίνουν, θέλουν χρόνο.

  • Το χρονικό αυτό διάστημα η αγοραστική δύναμη θα μειωθεί γιατί το διαθέσιμο εισόδημα 4-5 εκ. ανθρώπων (άνεργοι,συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι +οι οικογένειες τους) θα μειωθεί από τη μείωση δαπανών.

Αυτόματα θα μειωθεί η κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών. Επομένως, οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν τα ίδια κέρδη που έχουν μέχρι σήμερα.

Επομένως το κράτος εισπράττει πολύ λιγότερους φόρους εξ αιτίας της μείωσης κατανάλωσης.

Όλα τα κράτη στον πλανήτη ζουν επειδή αυξάνεται η κατανάλωση και οι επενδύσεις. Όταν μειώνεις δαπάνες χωρίς πρώτα να έχεις εξασφαλίσει ότι αυτή η μείωση θα καλυφθεί από αντίστοιχες επενδύσεις που θα καλύψουν το χαντικαπ παίρνεις ένα τεράστιο ρίσκο.

Οι επενδύσεις έρχονται πάντα σταδιακά. Δεν θα έρθουν όλες σε 1 χρόνο. Το 4% ανάπτυξη που σας τάζει σε μια ευρωζώνη που έχει μηδενική αυτή την στιγμή είναι μάλλον δύσκολο να έρθει για να καλύψει τη διαφορά.

Επομένως το πρόγραμμα θα πέσει έξω, τα σπρεντ θα ανέβουν και θα γυρίσουμε εκτός αγορών.

Ο Τσίπρας από την άλλη λέει λελογισμένη μείωση φόρων χωρίς μείωση δαπανών, ακριβώς γιατί καταλαβαίνει ότι αν το κάνεις απότομα δεν θα καλύψεις το κενό.

Παράλληλα απέδειξε, ότι στα δημοσιονομικά έκανε καλή δουλειά, δεδομένου ότι πέτυχε όλους τους δημοσιονομικούς στόχους και αύξησε παράλληλα τις δαπάνες για κοινωνική πολιτική από 700 εκατ. στα 3 δις, έσωσε τα δημόσια νοσοκομεία κάνοντας τα πλεονασματικά και η χώρα δανείζεται με επιτόκιο καλύτερο από ποτέ.

Εσείς θα διαλέξετε τι θέλετε.

Καλό ξημέρωμα

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Υ.Γ. Επειδή δεν έγινα οικονομολόγος ξαφνικά, εννοείται κάθε άποψη σεβαστή. Μόνο ήρεμα, χωρίς τσιτατα και με νούμερα.

**

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού και πώς βγήκε η φράση «Τάζω λαγούς με πετραχήλια»;

Χρησιμοποιώντας την έκφραση, εννοούμε ότι κάποιος υπόσχεται κάτι που μπορεί να ακούγεται εφικτό αλλά ουσιαστικά και στην πράξη, είναι ανέφικτο ή σχεδόν ανέφικτο.

Η λέξη «πετραχήλι», λοιπόν αποτελεί παραφθορά της λέξης «επιτραχήλιον».

Αν και σήμερα η λέξη αυτή είναι ταυτόσημη με το μακρόστενο άμφιο των ιερέων, παλιά τη χρησιμοποιούσαν για το λουρί που έβαζαν στον λαιμό των ζώων για να τα κρατάνε δεμένα.
Το να έβαζε κάποιος το πετραχήλι σε ζώα οικόσιτα, όπως για παράδειγμα την κατσίκα, τον σκύλο, τον γάιδαρο, ήταν σχετικά εύκολο και συνηθισμένο.

  • Ακατόρθωτο όμως ήταν να συμβεί με τα ζώα που ζουν ελεύθερα στη φύση.
  • Όπως οι λαγοί, που το βάζουν αμέσως στα πόδια μόλις αντικρίσουν άνθρωπο.
  • Έτσι λοιπόν ένας λαγός με πετραχήλι, ήταν κάτι αδύνατον και πρακτικά ανέφικτο.
Print Friendly, PDF & Email