Ταμείο αλληλεγγύης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας σχεδιάζει η Κομισιόν

Τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ουκρανίας, σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να αναμένουν να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους, όπως μετέδωε το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κομισιόν εργάζεται πάνω στη δημιουργία ενός μέσου που θα εστιάζει στις μακροπρόθεσμες ανάγκες της χώρας αντί για ένα πολυμερές εργαλείο, δεδομένου ότι το μπλοκ θα πληρώσει μεγάλο μέρος του λογαριασμού, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση της κατάστασης. Κατά το πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης για τα κράτη-μέλη λόγω πανδημίας, θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, αλλά δεν είναι σαφές τι θα παρασχεθεί μέσω επιχορηγήσεων ή δανείων, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Δεδομένου ότι ο πόλεμος βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η Ε.Ε. δεν είναι πρόθυμη ακόμη να τιμολογήσει το έργο, αλλά η Κομισιόν ανέφερε σε πρεσβευτές της Ε.Ε. ότι θα χρειαστούν εκατοντάδες δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετιών.

Τα θέματα της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης και των πιθανών πολεμικών αποζημιώσεων αναμένεται να συγκεντρώσουν την προσοχή τις επόμενες εβδομάδες, καθώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον σχεδιάζουν να συζητήσουν τρόπους οικονομικής στήριξης του Κιέβου και να διασφαλίσουν ότι το τεράστιο ποσό των χρημάτων δεν θα χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά, δήλωσαν αξιωματούχοι της Ε.Ε.

Την Πέμπτη, η Παγκόσμια Τράπεζα θα φιλοξενήσει υπουργική σύνοδο για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις αναμένεται να συμμετάσχει, δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε.

Είναι δύσκολο για τις χώρες να προχωρήσουν πολύ μακριά σε οποιοδήποτε σχέδιο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται σε ουκρανικές πόλεις, αλλά ακόμη και αν τελειώσει ο πόλεμος, θα υπάρξουν σημαντικά εμπόδια. Η διαφθορά της Ουκρανίας και η έλλειψη ισχυρών μηχανισμών εποπτείας αποτελούν δύο από τα μεγαλύτερα «αγκάθια». Η Ολλανδία έχει προτείνει ότι οποιοδήποτε νέο εργαλείο ανασυγκρότησης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην εφαρμογή δομών διακυβέρνησης στη χώρα που θα την έφερναν πιο κοντά στην Ε.Ε. και θα εξομάλυνε την ενδεχόμενη ενταξιακή πορεία της, ανέφεραν οι πηγές.

Αρχικά, η Κομισιόν θα προβεί σε ενδελεχή αξιολόγηση των χρηματοδοτικών αναγκών από κοινού με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι καταστροφές των ρωσικών δυνάμεων στο έδαφός της ανέρχονται σε 1 τρισ. δολάρια.

Το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής βοήθειας θα κατευθυνόταν προς την ανοικοδόμηση των υποδομών και τη στήριξη της παροχής δημόσιων υπηρεσιών. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι η κυβέρνησή του χρειάζεται 5 έως 7 δισ. δολάρια τον μήνα για να καλύψει μισθούς και άλλες κοινωνικές δαπάνες.

Η Κομισιόν εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο της επέκτασης των εγγυήσεων για να βοηθήσει τις ουκρανικές εταιρείες. Η Ουκρανία εκτιμά ότι περίπου το ένα τρίτο των επιχειρήσεων έχουν σταματήσει εντελώς τις δραστηριότητές τους και το 45% έχουν μειώσει την παραγωγή τους.

Ειδικότερα, ο πόλεμος έχει πλήξει τον αγροτικό κλάδο, μία από τις πιο κεντρικές οικονομικές δραστηριότητες της Ουκρανίας, καθώς μεγάλα τμήματα γης δεν μπορούν να  χρησιμοποιηθούν, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξανόμενο κόστος και οι εξαγωγές παρεμποδίζονται.

Ορισμένα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Σουηδίας και της Σλοβενίας, πρότειναν να διερευνηθούν τρόποι ανακατεύθυνσης των ρωσικών κεφαλαίων προς την Ουκρανία, για παράδειγμα με τη συγκέντρωση των πρόσθετων κερδών από τις υψηλές τιμές της ενέργειας ή με τη χρήση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων ολιγαρχών στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Το μπλοκ έχει ήδη εκταμιεύσει 600 εκατ. ευρώ σε ευνοϊκά δάνεια από την έναρξη του πολέμου και επιταχύνει την έγκριση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ που θα μπορούσαν να έρθουν μέχρι το καλοκαίρι, δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε. Η Ε.Ε. επεξεργάζεται επίσης ένα πρόσθετο πακέτο δανείων που θα μπορούσε να είναι αντίστοιχου μεγέθους.

Ξεχωριστά, το ΔΝΤ ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,4 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, ενώ ακύρωσε 2,2 δισ. δολάρια από το προηγούμενο δάνειο ύψους 5 δισ. δολαρίων της Ουκρανίας, καθώς ήταν σαφές ότι η χώρα δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις μεταρρυθμίσεις και στους όρους που απαιτούνται για να λάβει το υπόλοιπο του δανείου, μεταξύ άλλων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.