ΤΑΙΠΕΔ: Το αναθεωρημένο πλάνο για τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις – Οι εκκρεμότητες για το Ελληνικό

Το αναθεωρημένο πλάνο για τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις έδωσε στην δημοσιότητα το ΤΑΙΠΕΔ, αναλύοντας την τρέχουσα κατάσταση αλλά  και τα επόμενα βήματα.

Σε ό,τι αφορά στο μεγάλο project του Ελληνικού, τρεις σημαντικές εκκρεμότητες παραμένουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τη Lamda Development για την παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.

Η μια από τις εκκρεμότητες είναι να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση ιδιωτών από την έκταση, ενώ αναμένεται ακόμη η διανομή δικαιωμάτων κυριότητας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ επί της έκτασης καθώς και η μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό ΑΕ.

ΔΑΑ

Στο άλλο μεγάλο project, που αφορά στην πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, όπου κατατέθηκαν δέκα προτάσεις, εκκρεμεί η «υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των υφιστάμενων μετόχων, σχετικά με σειρά ζητημάτων που τροποποιούν τη συμφωνία μετόχων καθώς και για τυχόν δικαιώματα που θα συνοδεύουν το προς πώληση 30% των μετοχών.

Νέοι διαγωνισμοί

Τους τελευταίους 3 μήνες του 2019, το ΤΑΙΠΕΔ προγραμματίζει νέους διαγωνισμούς, όπως αυτός για το ακίνητο της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου. Για τα δέκα περιφερειακά λιμάνια στο ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνουν πως εκκρεμεί η τροποποίηση του νόμου που ψήφισε στις αρχές του χρόνου η προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε «να καλύπτει τις εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης παραχώρησης, δηλαδή μέσω: (α) υποπαραχώρησης δραστηριοτήτων (β) ολικής παραχώρησης δραστηριοτήτων, για κάθε Οργανισμό Λιμένα». Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε μόνο υποπαραχωρήσεις.

Εκκρεμεί, επίσης, η «προτεραιοποίηση λιμένων και έναρξη διαγωνιστικών διαδικασιών από το ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τις εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησής τους». Το Ταμείο ανέθεσε τον Σεπτέμβριο 2019 στους Συμβούλους του έργου, την εκπόνηση μελέτης διερεύνησης μεταξύ τριών εναλλακτικών προτάσεων αξιοποίησης.

Δείτε εδώ το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης