Tagesspiegel: Δεν υποχωρούν οι δανειστές, είμαστε σε πόλεμο δήλωσε ο Βαρουφάκης

 

Η ελληνική πλευρά έχει ξεπεράσει πολλές από τις κόκκινες γραμμές της, έτσι ώστε να προσεγγίσει την πλευρά των δανειστών. Από την άλλη, όμως, αναφέρει πως ανάλογες κινήσεις δεν έχει κάνει η άλλη πλευρά με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις σε «πόλεμο».

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν διαπραγματευόμαστε με τη Γερμανία και με τους εταίρους μας και αυτό είναι το εκνευριστικό μέρος της διαπραγμάτευσης. Διαπραγματευόμαστε με την Τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν). Δεν είναι αληθές ότι έχουν κάνει παραχωρήσεις – εμείς έχουμε κάνει κι εκεί υπάρχει το αδιέξοδο. Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο εμφανίστηκαν με πολλές από τις προτάσεις που εμφανίζουν και τώρα. Εν συνεχεία πέρασαν αρκετοί μήνες διαπραγματεύσεων με το Brussels Group και υπήρξε περαιτέρω σύγκλιση».

Ξεπεράσαμε κόκκινες γραμμές

Σε ερώτηση γιατί δεν προχώρησε η συμφωνία, ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί: «Κάναμε ένα σχέδιο στα σημεία που συμφωνούμε και σε εκείνα που δεν συμφωνούμε. Καταγράψαμε τη θέση μας και κάναμε μια σειρά παραχωρήσεων για να πλησιάσουμε την άλλη πλευρά. Αυτή είναι η πρόταση που παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό που παρουσίασε ο κ. Γιούνκερ στον κ. Τσίπρα με την υποστήριξη της κ. Μέρκελ και του κ. Ολάντ ήταν μια επιστροφή στο αρχικό σημείο, σαν να μην είχαν υπάρξει μέχρι τώρα καθόλου διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι μια πρόταση που κάνεις όταν δεν θέλεις συμφωνία. Δεν της θεωρούμε εποικοδομητική, τη στιγμή που εμείς πήγαμε ενάντια σε πολλές από τις υποσχέσεις μας και ξεπεράσαμε πολλές από τις κόκκινες γραμμές μας».

Πρωτογενές πλεόνασμα και ΦΠΑ

Ο κ. Βαρουφάκης έδωσε δύο παραδείγματα στα οποία η ελληνική πλευρά έκανε πίσω. «Τους προσφέρουμε πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία εγώ δεν πιστεύω. Μόνο και μόνο για να έρθουμε πιο κοντά στις θέσεις τους. Τους προσφέραμε μια αύξηση στον ΦΠΑ αν και θα είναι προβληματικό για εμάς. Υπήρξαν κινήσεις καλής θέληση θέλοντας να δείξουμε ότι επιθυμούμε συμφωνία. Θα προσπαθήσω να μείνω αισιόδοξος μέχρι και την τελευταία στιγμή, αλλά είναι σαφές ότι η άλλη πλευρά πρέπει να έρθει στο… πάρτι τώρα».

Ο δημοσιογράφος ρωτάει τον κ. Βαρουφάκης αν μπορεί να υπάρξει γέφυρα ανάμεσα στις δύο προτάσεις. Ο κ. Βαρουφάκης απαντάει: «Η διαφορά είναι αν είναι να σκοτώσει κανείς ό,τι έχει μείνει από την ελληνική οικονομία και το να μην το σκοτώσει. Είμαστε σε μια κατάσταση διαρκούς συρρίκνωσης εδώ και επτά χρόνια. Εάν προχωρήσουμε σε μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσουμε τη φορολογία για να πιάσουμε το στόχο των τριών δισ. ευρώ που ζητάει η άλλη πλευρά, θα έχουμε μεγαλύτερο έλλειμμα την επόμενη χρονιά. Είναι σαν να χτυπάς μια άρρωστη αγελάδα και να της ζητάς να παράγει περισσότερο γάλα – θα την σκοτώσει. Ακόμη και η δική μας πρόταση για πλεόνασμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ είναι υπερβολική. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ισορροπημένους προϋπολογισμούς».

Διαγραφή χρέους

Ο κ. Βαρουφάκης επαναφέρει το θέμα της διαγραφής χρέους λέγοντας: «Τα δημοσιονομικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις είναι μόλις το 1/3 του πακέτου που διαπραγματευόμαστε. Είμαστε σαφείς: χρειαζόμαστε μια αναδιάρθρωση του χρέους για να μπορούν να γίνουν οι πληρωμές βιώσιμες. Και χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό πακέτο. Αυτό, σύμφωνα με την πρότασή μας, πρέπει να έρθει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Υπήρξαν κάποιες θετικές γνώμες των δανειστών πάνω σε αυτές τις προτάσεις, αλλά η άλλη πλευρά πρέπει να κατανοήσει ότι οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που εμείς προτείνουμε πρέπει να είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πλάνου για να τερματιστεί η ελληνική κρίση. Το θέμα δεν είναι να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα, διότι αυτοί είναι που θέλουν οι γραφειοκράτες».

Το τρίτο πακέτο

Όσο για την πιθανότητα ενός τρίτου πακέτου, σημειώνει: «Δεν θέλουμε ούτε ένα νέο ευρώ. Αυτό που προτείνουμε είναι ανταλλαγή ομολόγων που είναι το μεγάλο πρόβλημα και μας απαγορεύσει να μετέχουμε στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Θα πρέπει να λάβουμε ένα δάνειο από το ESM που θα πάει κατευθείαν στην ΕΚΤ. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Αν θέλουμε μια αναλυτική συμφωνία δεν μπορούμε να αφήσουμε το χρέος εκτός».

Το έκαναν πόλεμο

Όσο για τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία, ο κ. Βαρουφάκης απαντάει: Ρωτήστε την Τρόικα, ρωτήστε τους θεσμούς. Εμείς θέλουμε συμφωνία, αλλά δεν έχουμε πάρει εντολή να διαιωνίσουμε την κρίση».

Επί προσωπικού, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως τίποτα από όσα γράφτηκαν για το Eurogroup στη Ρίγα δεν είναι αληθές ή ότι δεν ηγείται τις διαπραγματευτικής ομάδας. Καταφέρεται, δε, κατά της άλλης πλευράς σημειώνοντας πως έχασαν την ευκαιρία που τους πρόσφερε η Ελλάδα μετατρέποντας την διαπραγμάτευση σε πόλεμο. Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πιέζεται από τους δανειστές να μην νομοθετεί ακόμη και για πράγματα που έχουν συμφωνηθεί, διότι αυτές οι ενέργειες χαρακτηρίζονται μονομερείς.

Η λίστα Λαγκάρντ

Για τη Λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως υπάρχουν και νέες λίστες τις οποίες επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση και περιμένει καλά αποτελέσματα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, επανέφερε καλά την πρόταση του προς την κ. Μέρκελ να απευθύνει ένα λόγο ελπίδας προς τον ελληνικό λαό λέγοντας πως η Γερμανία πρέπει να έχει ηγετικό ρόλο.