«Ταφόπλακα για τη ρακή και την αμπελουργία η απόφαση της ΕΕ»

«Ταφόπλακα για τη ρακή και την αμπελουργία η απόφαση της ΕΕ»

  • Ο πρόεδρος Αποσταγματοποιών στο Νομό Ηρακλείου, Στάθης Φραγκιαδάκης, μέσα από τον Politica 89.8 και την εκπομπή “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη εξέφρασε την οργή του για την καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος των καζανάρηδων

Ο πρόεδρος Αποσταγματοποιών στο Νομό Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης μέσα από τον Politica 89.8 και την εκπομπή “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη εξέφρασε την οργή του για την καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος των καζανάρηδων που προβλέπει  ίδιο φορολογικό συντελεστή για όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αιθυλική αλκοόλη εντός ΕΕ

Ο πρόεδρος Αποσταγματοποιών στο Νομό Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης

Εδώ και δύο χρόνια με την τότε κυβέρνηση είχαμε καταγγελθεί από τους ποτοποιούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση  έτσι και εκδόθηκε μια απόφαση καταδικαστική για τους καζανάρηδες και αμπελουργούς που δεκαπλασιάζει το φόρο που υπάρχει.

Γίνεται ξεκάθαρο ότι πρέπει να θεσπιστούν κανόνες υγιούς ανταγωνισμού και να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή.

“Παράγουμε περίπου 6 εκ. λίτρα που είναι μικροποσότητες και πλέον λόγω του  φόρου  θα υπάρχει μείωση της παραγωγής και δεν θα συμπληρώνουμε εισόδημα γιατί θα πληρώνουμε μεγάλο φόρο οπότε θα παράγουμε λιγότερο. Πλέον δεν θα μπορούμε να κάνουμε απόσταξη έπειτα θα περάσει η ποτοπαραγωγή της ρακής σε βιομηχανίες και θα είναι πιο ακριβή η δική μας ρακί από την εισαγόμενη τσικουδιά και τσίπουρο γι αυτό και ζητήσαμε να δούμε το ζήτημα με την νέα κυβέρνηση . Η απόφαση είναι η ταφόπλακα για την ρακί και την αμπελουργία”

Το σίγουρο είναι ότι η αύξηση φόρου θα συντελέσει σε συμπίεση της ζήτησης, οδηγώντας σε μειωμένες πωλήσεις και άρα σε χαμηλότερα δημόσια έσοδα, εξανεμίζοντας δημοσιονομικά την άνοδο λόγω της υψηλότερης φορολόγησης. Θα επιφέρει επίσης χτύπημα στην ανταγωνιστικότητα αυτών των προϊόντων και κατ’ επέκταση στις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου

Η Ελλάδα αποφασίζει από μόνη της, χωρίς την έγκριση της ΕΕ, να επιβάλλει το μισό φόρο και στο τσίπουρο, όχι μόνο στο ούζο, γιατί το θεωρεί παραδοσιακό προϊόν. Η Ε.Ε. ζητάει να επιβληθεί ο κανονικός φόρος και στο τσίπουρο. Η Ελλάδα εφάρμοζε μειωμένο κατά 50% ΕΦΚ τόσο για την ρακί,  το ούζο και για το ούζο, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για εθνικά προϊόντα, κι ως εκ τούτου υπόκεινται στις εξαιρέσεις του κανόνα.

“Είμαστε σε κρίσιμο σημείο τώρα αρχίζουν τα αμπέλια να παίρνουν τα σάκχαρα που χρειάζονται θα δούμε πως θα κινηθεί η χρονιά ανάλογα και τον καιρό από δω κι έπειτα. Ο Περονόσπορος δεν μπορεί να καταπολεμηθεί εύκολα”

“Μιλήσαμε με τον κ. Αυγενάκη που θα θέσει το θέμα μας στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να γίνει μια σύσκεψη”.

“Στην Κρήτη είμαστε περίπου 800 καζανάρηδες αλλά οι αμπελουργοί που βγάζουν τσικουδιά πέραν από τους καζανάρηδες είναι 9.000 στην Κρήτη, γι αυτό μιλάμε για καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλέον αυτοί θα σταματήσουν να παράγουν ρακή”.

Print Friendly, PDF & Email