Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Υπέρ Φιλιππίδη και κατά Δημοσίου οι μικρομέτοχοι της τράπεζας

Παράσταση Πολιτικής Αγωγής δήλωσαν στη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τα λεγόμενα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μικρομέτοχοι της Τράπεζας οι οποίοι στρέφονται κατά του Δημοσίου και των διοικητών του ιδρύματος, πλην του κατηγορούμενου Άγγελου Φιλιππίδη.

Πέντε μικρομέτοχοι του ΤΤ (οι μικρομέτοχοι του Ταμιευτηρίου υπολογίζονται σε 72.000), δήλωσαν στο δικαστήριο δια του δικηγόρου τους Γιάννη Κυριακόπουλου παράσταση Πολιτικής Αγωγής για τις ζημιές που υπέστησαν από τη διαχείριση και το κλείσιμο της τράπεζας, εξαιρώντας ωστόσο τον άλλοτε επικεφαλής του ιδρύματος Άγγελο Φιλιππίδη, κατά τη δικογραφία βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση, από τις απαιτήσεις τους.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο, οι εντολείς του αποδίδουν δομικές ευθύνες στο Δημόσιο και στις διοικήσεις του Ταμιευτηρίου για την πορεία και εξέλιξη που είχε, ενώ τονίζουν ότι υπέστησαν τεράστια ζημιά. Σύμφωνα με την δήλωση των μικρομετόχων, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΤΤ, Άγγ. Φιλιππίδης πρέπει να εξαιρεθεί από τις ευθύνες καθώς η διοίκησή του «τίμησε το δημόσιο συμφέρον και άφησε το ΤΤ σε εξαιρετική κατάσταση καθώς στα τέλη του 2010 ήταν η τράπεζα με τις λιγότερες επισφάλειες».

Ο συνήγορος εξέφρασε την άποψη πως δεν θα έπρεπε το Δημόσιο να παρίσταται ως Πολιτική Αγωγή στη δίκη, καθώς είναι «ο θύτης και όχι το θύμα της υπόθεσης» και έκανε λόγο για «θράσος του Δημοσίου να επιθυμεί τώρα να παρασταθεί ως Πολιτική Αγωγή».

Η δίκη ξεκίνησε πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς η προηγούμενη διαδικασία, που είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2016, οδηγήθηκε σε πλήρες αδιέξοδο τον Μάρτιο του 2018 οπότε και είχαν παραιτηθεί δύο μέλη του δικαστηρίου.

Για τα επισφαλή δάνεια του ΤΤ κατηγορούνται συνολικά 35 πρόσωπα μεταξύ των οποίων και ο πρώην επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Άγγελος Φιλιππίδης, στελέχη της τράπεζας, γνωστοί επιχειρηματίες κ.ά.

Η δικογραφία αφορά δανειοδοτήσεις στις οποίες είχε προβεί το ΤΤ την περίοδο 2008 έως και το 2010 οι οποίες φέρεται να ζημίωσαν την τράπεζα καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.

Οι κατηγορούμενοι καλούνται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών να λογοδοτήσουν για βαριές κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

 

Print Friendly, PDF & Email