Τα σχέδια της ΙΚΤΙΝΟΣ – Πώς η κρίση γίνεται ευκαιρία

Των φρονίμων τα παιδια πριν πεινάσουν μαγειρεύουν λέει η λαϊκή παροιμία και αυτό φαίνεται να το ακολουθούν κατα γράμμα στην διοίκηση της ΙΚΤΙΝΟΣ

Η εταιρεία πλέον απευθύνεται σε νέες αγορές  για τις εξαγωγές των μαρμάρων της, μετά τη μεγάλη μείωση των πωλήσεών της στην Κίνα, η αγορά της οποίας λειτουργεί από το 2020 σε συνθήκες lockdown, με τα ταξίδια να έχουν ουσιαστικά σταματήσει και το «πλασάρισμα» προϊόντων να γίνεται με …φωτογραφίες και βίντεο.

Το κενό που προέκυψε, η εταιρεία επιδιώκει να το καλύψει με τις εξαγωγές ογκομαρμάρων στην Ινδία, την Αίγυπτο και την Τυνησία (στις δύο τελευταίες μάλιστα τα μάρμαρα φεύγουν χύδην πάνω στα πλοία και όχι σε εμπορευματοκιβώτια), αλλά και έτοιμων και ημιέτοιμων προϊόντων σε χώρες της Νότιας Αμερικής όπως το Μεξικό, στις ΗΠΑ και τον Αραβικό Κόλπο.

Βέβαια η Ιουλία Χαϊδά έχει κάθε λόγο να είναι αισιόδοξη καθώς  η κινεζική αγορά δείχνει να ανακάμπτει, γεγονός που επιτρέπει την σταδιακή ανάκτηση της.

Την ίδια ώρα, αν και η παραγωγή της εταιρείας εξάγεται κατά 97% σε χώρες του εξωτερικού, εντούτοις βλέπει ανάκαμψη και της ελληνικής αγοράς, καθώς είναι σε εξέλιξη έργα με κυριότερα τα τουριστικά projects.

Η εταιρεία τρέχει τρία επενδυτικά προγράμματα, μεταξύ αυτών και 8,2 εκατ. ευρώ στο λατομείο του Βώλακα, στο οποίο έχει ξεκινήσει η επένδυση με την παραγγελία μηχανολογικού εξοπλισμού ύψους 800 χιλ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται να λάβει την άδεια επέκτασης του λατομείου κατά 100 στρέμματα προκειμένου να συνεχίσει την υπόγεια εξόρυξη.

Επίσης, μέχρι το τέλος του έτους η Ικτίνος αναμένεται να λάβει άδεια επέκτασης 200 στρεμμάτων και στο λατομείου του Νέστου.