Τα πολύτιμα μέταλλα και το δολάριο (από τον Απόστολο Μάνθο) – 05.01.2021

Τα πολύτιμα μέταλλα και το δολάριο

Aπό τον Απόστολο Μάνθο
Τα 900 δισ. δολ του νέου σχεδίου για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την ιστορική οριστικοποίηση της εμπορικής συμφωνίας  Βρετανίας- ΕΕ, δίχως πικρό αντίο, εξασθένησε περαιτέρω το αμερικανικό δολάριο σπρώχνοντας δια της βίας το δείκτη βασικών μετάλλων του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου (LMEX) να γράψει την υψηλότερη τιμή της τελευταίας επταετίας.
  • Ο δείκτης φαίνεται διαγραμματικά να έχει περάσει με άνεση πάνω από τη ζώνη αντίστασης των 3400 μονάδων χτυπώντας την πόρτα των 3500 με 3520 μονάδων. Επόμενος στόχος η μακρινή περιοχή των 3800 μονάδων με ότι αυτό θα σημαίνει για τις τιμές των μετάλλων που συνθέτουν τον εν λόγω δείκτη.

Το συμβόλαιο του χρυσού (ZG) με τη τιμή πέριξ των 1880 δολ ετοιμάζεται να κλείσει τη χρονιά με ετήσια κέρδη της τάξεως του 21,4%. Στο διημερήσιο διάγραμμα συλλαμβάνεται να «κεντάει» τον 55άρη Fibo απλό κινητό μέσο στην προσπάθειά του να τον καταστρατηγήσει για να μπορέσει να κινηθεί ανοδικά προς την περιοχή αντίστασης των 1965 με 2000 δολ.

Όσο η τιμή του χρυσού παραμένει πάνω από το επίπεδο στήριξης των 1800 με 1780 μονάδων τόσο θα εντείνεται η επιθυμία των αγοραστών για μια ανηφορική  επίσκεψη  προς το επίπεδο των 1965 δολ.


Με σημαντικά ετήσια κέρδη άνω του 46% πάει να κόψει το νήμα του 2021 το δεύτερο στη σειρά πολύτιμο μέταλλο το ασήμι (ZI). Η τιμή του μετά από  ένα σύντομο “break” της έντονης ανοδικής του πορείας προς τα 30 δολ από τη βάση του  περασμένου Μάρτιου των 11,64 δολ. παρουσιάζεται στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών  να έχει «πατήσει» για τα καλά πάνω στα 22,50 δολ και να ξανα προσπαθεί να διασπάσει ανοδικά την περιοχή αντίστασης των 26,40 δολ. Πιθανή επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση θα ωθήσει τη τιμή του συμβολαίου στο όριο των 30 δολ. Από εκεί και πάνω οι πύλες είναι ανοιχτές για τα 34 δολ.


Ιδιαίτερα θετικά εξελίχθηκε το 2020 και για το χαλκό (HG) με το συμβόλαιό του να πιάνει ετήσια κερδοφορία υψηλότερη και από αυτή του χρυσού στο +26%. Εδώ στο μηνιαίο διάγραμμα του συμβολαίου αυτό που εντοπίζουμε είναι το ανοδικό πέρασμα της τιμής πάνω από τα υψηλά του Δεκεμβρίου του 2017, στα 3,30 δολ.

Η δε γωνία κλίσης της ανοδικής διάτρησης δίνει σημαντικούς πόντους στο στρατόπεδο των Bulls εκθέτοντας ως επόμενο επιθετικό στόχο την περιοχή αντίστασης της διετίας 2012 – 2013 των 3,80 με 3,87 δολ.


Όμως ένας από τους πλέον βασικούς χορηγούς της σημαντικής αυτής ανόδου των πολύτιμων μετάλλων είναι η συνεχής διολίσθηση του αμερικανικού δολαρίου. Χαρακτηριστικό στοιχείο της όλης κατάστασης είναι το γνωστό Dollar Index (DXY), όπου μέσα σε μια τόσο  δύστροπη χρονιά πάει να κλειδώσει ετήσιες απώλειες της τάξης του -6,45% με τη τιμή του να διαμορφώνεται στα χαμηλά κοντά 1000 ημερών πέριξ των 90 δολ.

  • Τα διαγραμματικά σημάδια φανερώνουν τη συνέχιση της εξελισσόμενης καθοδικής κίνησης του DXY προς το επόμενο ισχυρό σημείο στήριξης των 88,20 δολ, περιοχή όπου άντεξε το πτωτικό σφυροκόπημα της περιόδου του 2018. Κάτω από εκεί τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ για το αμερικανικό δολάριο καθώς το επόμενο επίπεδο σοβαρής στήριξης διακρίνεται στις πρώην τοπικές κορυφές της περιόδου 2012 – 2013, στα 84,50 δολ.

  • Θετικό  στοιχείο, που μπορεί να επιφέρει ένα βραχυχρόνιο ανοδικό σκίρτημα είναι η oversold κατάσταση του  τεχνικού δείκτη Σχετικής Ισχύος (RSI), όπου στις τελευταίες εβδομάδες αρχίζει και λαμβάνει τιμές χαμηλότερα από το 40, κάτι που είχε να το δει από τα μέσα του … 2008.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ