Tα νούμερα της ΤΕΝΕΡΓΑ ήταν συγκλονιστικά! Η εταιρεία είναι η πεμπτουσία της παραγωγής μετρητών

ALERT : ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΓΕΚ ΚΑΙ ΤΕΝΕΡΓΑ

Φίλοι μικρομέτοχοι, από τότε που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατήργησε την υποχρέωση να βγάζουν ισολογισμό κάθε 3μηνο οι εισηγμένες, το οποίο το θεωρούμε ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, πρέπει να ξεψαχνίζουμε τα δελτία τύπου των εταιρειών.

Στην προκειμένη περίπτωση η ΓΕΚ και η ΤΕΝΕΡΓΑ έβγαλαν αρκετά αναλυτικό δελτίο Α’ τριμήνου 2018, εν αντιθέσει με τον ΑΝΕΜΟ που το δελτίο τύπου εκθείασε τον κύκλο εργασιών, τα EBITDA και τα κέρδη αλλά για τον καθαρό δανεισμό μούγκα στην στρούγκα.

Φίλοι μικρομέτοχοι, τα νούμερα της ΤΕΝΕΡΓΑ ήταν συγκλονιστικά. Η εταιρεία είναι η πεμπτουσία της παραγωγής μετρητών.

 • Δεν είναι ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 29% από 55.5 εκ ευρώ σε 71.7 εκ ευρώ,
 • δεν είναι ότι τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 29.2% από 35.3 εκ ευρώ σε 45.6 εκ ευρώ
 • (εδώ να σας θυμίσουμε ότι η AXIA SEC και η NBG securities που έχουν δώσει τιμή στόχο τα 6.50€ στη μετοχή, εκτιμούν ότι τα EBITDA θα αυξηθούν κατά 10% το 2018)
 • ούτε ότι η ΤΕΝΕΡΓΑ αύξησε τα ΚΜΦΔΜ κατά 23.6% από 9.3 εκ ευρώ σε 11.5 εκ ευρώ.

Η πιο σημαντική όμως πληροφορία φίλοι μικρομέτοχοι κρύβεται στον καθαρό τραπεζικό δανεισμό ο οποίος μειώθηκε από 563.8 εκ ευρώ στο τέλος του 2017 σε 528.5 εκ ευρώ στο τέλος του Α’ τριμήνου του 2018.

Αυτό σημαίνει φίλοι μικρομέτοχοι ότι η εταιρεία ΠΑΡΗΓΑΓΕ ΜΙΝΙΜΟΥΜ 45.3 εκ ευρώ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ. Ο ΑΝΕΜΟΣ δεν μας ενημέρωσε για τον καθαρό τραπεζικό δανεισμό για να μπορέσουμε να βγάλουμε συμπέρασμα. Ακόμα και η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ που είναι γνωστό ATM είχε αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές το Α’ τρίμηνο. Το απίστευτο φίλοι μικρομέτοχοι είναι ότι πολλοί λίγοι επενδυτές ασχολούνται με τα fundamentals.

 • Οι περισσότεροι είναι κερδοσκόποι και φανατικοί της τεχνικής ανάλυσης.
 • Χθες η ΤΕΝΕΡΓΑ υπέγραψε τη σύμβαση ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα Πελοποννήσου.
 • Αυτό για εμάς δίνει επιπρόσθετη αξία στην ΤΕΝΕΡΓΑ, είναι χρυσάφι τα σκουπίδια…
 • Μετά τα αποτελέσματα Α’ τριμήνου και την υπογραφή της σύμβασης συνεχίζουμε να θεωρούμε την ΤΕΝΕΡΓΑ το απόλυτο VALUE και GROWTH PLAY του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Όσοι έχετε καλή μνήμη θα θυμάστε ότι στις 30 Ιανουαρίου 2018 είχαμε βγάλει άρθρο με τίτλο «ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΕΝΕΡΓΑ ΚΑΙ ΓΕΚΤΕΡΝΑ». Η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓΑ έπαιζε στα 4.89€ και της ΓΕΚ στα 5.48€. Τότε εκτιμούσαμε ότι η στρέβλωση που υπήρχε είναι θέμα χρόνου να αποκατασταθεί και η ΤΕΝΕΡΓΑ να παίζει με το premium που της αρμόζει έναντι της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Το δελτίο τύπου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ έρχεται να επιβεβαιώσει την πρόβλεψή μας. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η ΓΕΚΤΕΡΝΑ ανέβηκε 11 φορές από τα χαμηλά της, από τα 0.50€ στα 5.50€. Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 32.6% από 262.4 εκ ευρώ σε 348 εκ ευρώ, τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 9.8% από 68.9 εκ ευρώ σε 75.6 εκ ευρώ αλλά τα ΚΜΦΔΜ μειώθηκαν κατά 60% από 17.8 εκ ευρώ σε 7.1 εκ ευρώ.

 • Το χειρότερο όμως είναι ότι ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός αυξήθηκε κατά 5.16% από το 1.084 δις ευρώ σε 1.14 δις ευρώ.
 • Δηλαδή η εταιρεία είχε μίνιμουμ αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξης των 56 εκ ευρώ.

Από εδώ και πέρα θεωρούμε ότι το γκανιάν του ομίλου χρηματιστηριακά θα είναι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, όπως παλαιότερα (από τα επίπεδα του 1.10€)  πιστεύαμε ότι το γκανιάν ήταν η ΓΕΚ. Φίλοι μικρομέτοχοι να θυμάστε πάντα, η εμπιστοσύνη καλή αλλά ο έλεγχος καλύτερος.

 • Από τον ειδικό συνεργάτη του μ/μ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.Απόψεις γνώμες και εκτιμήσεις που τυχόν εκφράζονται σε κείμενα συνεργατών, δεν απηχούν κατ ανάγκη εκείνων της συντακτικής ομάδας του mikrometoxos.gr

Print Friendly, PDF & Email