Τα μισά εμβόλια κατά του Covid έχουν προαγοράσει πλούσιες χώρες

Σε μια προσπάθεια να προμηθεύσουν άμεσα τους πολίτες τους με το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, μόλις αυτό γίνει διαθέσιμο, πλούσιες χώρες ανά τον κόσμο έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες με τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες προαγοράζοντας μεγάλες ποσότητες δόσεων, προκειμένου να «πετύχουν» τουλάχιστον ένα εμβόλιο αποτελεσματικό.
Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam, αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν μόλις το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού, ωστόσο έχουν προαγοράσει τις μισές από τις δόσεις μελλοντικών εμβολίων.

Η έκθεση υπογραμμίζει τη δυσκολία που κατά συνέπεια θα έχει μια μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού να βρει εμβόλια την αρχική περίοδο της διάθεσής τους, την ώρα που ο μηχανισμός COVAX -που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και έχει στόχο να διευκολύνει την αγορά και τη δίκαιη κατανομή στον κόσμο των εμβολίων- μποϊκοτάρεται από την Ουάσινγκτον και στερείται χρηματοδότησης.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Ελβετία αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της έχουν υπογράψει συμβόλαια που εγγυώνται εκ των προτέρων την παραγωγή και την παράδοση δόσεων εμβολίων, αν οι τρέχουσες κλινικές δοκιμές αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους. Από την άλλη πλευρά, ο όμιλος AstraZeneca, εταίρος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έχει υπογράψει τα περισσότερα από αυτά τα συμβόλαια δημοσίως, αλλά και οι Sanofi, Pfizer, Johnson & Johnson, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, το κινεζικό εργαστήριο Sinovac και το ρωσικό ινστιτούτο Gamaleïa έχουν επίσης προπωλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις στον κόσμο.

Οι ΗΠΑ με πληθυσμό 330 εκατ. κατοίκους έχουν κάνει κράτηση συνολικά 800 εκατομμυρίων δόσεων σε έξι παρασκευαστές και η Ε.Ε. (450 εκατ. κάτοικοι) έχουν αγοράσει τουλάχιστον 1,5 δισεκ. δόσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του AFP.

«Η ζωτικής σημασίας πρόσβαση στα εμβόλια δεν θα πρέπει να εξαρτάται από το μέρος στο οποίο κατοικεί κάποιος ούτε από τα χρήματα που έχει» δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του ο Ρόμπερτ Σίλβερμαν της Oxfam.

Ειδικοί της δημόσιας υγείας έχουν προτείνει πολλούς τρόπους παγκόσμιου καταμερισμού: ο ΠΟΥ θα ήθελε να δώσει σε κάθε χώρα ποσότητα ικανή για τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού της, ενώ μια ομάδα ειδικών που ασχολούνται με θέματα ηθικής φύσεως πρότεινε να δοθεί προτεραιότητα στις χώρες, στις οποίες ο ιός έχει στοιχίσει τη ζωή στους περισσότερους ανθρώπους.