Τα ιρανικά δεξαμενόπλοια, «φιλί ζωής» για τη Βενεζουέλα του Μαδούρο

Στο λιμάνι του Guaraguao, ανατολικά της Βενεζουέλας, κατέπλευσε ένα ακόμη ιρανικό δεξαμενόπλοιο την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Πρόκειται για μία από τις απόπειρες του προέδρου Νικολά Μαδούρο να επαναφέρει τα αποθέματα βενζίνης της χώρας σε βιώσιμα επίπεδα, με τα ιρανικά tankers που κατέφθασαν στη Βενεζουέλα την περασμένη εβδομάδα να μεταφέρουν συνολικά 820.000 βαρέλια βενζίνης.

Η κατάσταση σχετικά με τις ελλείψεις καυσίμων στη χώρα φαίνεται πως έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos de Venezuela (PDVSA), η οποία κάποτε παρήγαγε 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, έχει σχεδόν αναστείλει πλήρως την πετρελαιοπαραγωγή της. Παράλληλα, πολλές είναι οι διαμαρτυρίες των πολιτών του νοτιοαμερικανικού κράτους, οι οποίοι τον περασμένο μήνα σχημάτισαν ουρές στα πρατήρια καυσίμων της χώρας, πολλές φορές χωρίς να καταφέρουν να ανεφοδιάσουν τα οχήματά τους.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Μαδούρο, «το πλάνο για την ανάκαμψη της διανομής καυσίμων έχει ήδη τεθεί σε ισχύ», με την κυβέρνηση να αναφέρει ότι οι ποσότητες που έχουν παραχθεί στα διυλιστήρια της Βενεζουέλας, σε συνδυασμό με τις ποσότητες που έχουν μεταφέρει τα ιρανικά δεξαμενόπλοια, θέτουν τις βάσεις για την πετρελαϊκή ανάκαμψη της χώρας.

Οι οικονομικές σχέσεις του Καράκας με την Τεχεράνη έχουν σημειώσει σημαντική άνθηση φέτος, με αμφότερες τις χώρες να συνεχίζουν να αγνοούν τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον.