Τα ESG κριτήρια, οι ελληνικές εταιρείες και το Ταμείο Ανάκαμψης

Μας ξάφνιασε δυσάρεστα η χαμηλή βαθμολογία των μεγάλων κατασκευαστικών και ενεργειακών ομίλων της χώρας (πλην Μυτιληναίου) από την Institutional Shareholder Services (ISS) για τα ESG κριτήρια.

To ESG παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στον επενδυτικό χάρτη, ενώ όλοι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, S&P, Fitch, Moody’s και DBRS, έχουν τοποθετήσει αυτά τα κριτήρια ως έναν από τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις αξιολογήσεις των εταιρειών και των χωρών που καλύπτουν.

Οι επιχειρήσεις που ενσωματώνουν τέτοια κριτήρια στη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης και έχουν προετοιμαστεί καλά σε αυτό το μέτωπο, επιδεικνύουν μεγαλύτερη διαφάνεια και γίνονται πιο ελκυστικές για τους επενδυτές.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν και το Ταμείο Ανάκαμψης θέσει ώς προυπόθεση για την ανάληψη έργων τα ESG κριτήρια ποιό θα είναι το αποτέλεσμα για τις ελληνικές εταιρείες που περιμένουν ως μάνα εξ ουρανου τα κονδύλια της Ε.Ε.

Ως καμπανάκι θα μπορούσε να εκλάβει κανείς και την χθεσινή παρέμβαση της Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να στραφεί σε αγορές εταιρικών ομολόγων, επιχειρήσεων που είτε μολύνουν λιγότερο την ατμόσφαιρα, είτε έχουν υιοθετήσει θετική στάση υπέρ της μείωσης των εκπομπών ρύπων.

Να θυμίσουμε πως μόνο η Mytilineos λαμβάνει την υψηλότερη βαθμολόγηση, από την Institutional Shareholder Services (ISS), μεταξύ των εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης για την εταιρική διακυβέρνηση (Governance).

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες βαθμολογίες για τα ESG κριτήρια των εταιρειών που καλύπτει, η Mytilineos έλαβε το υψηλότερο σκορ στον τομέα της Εταιρικής Διακυβέρνησης, Corporate Governance, το οποίο διαμορφώνεται στο 2, ανάμεσα σε όλες τις εισηγμένες στον FTSE 25.

Ακόμα πιο σημαντική ωστόσο, είναι η βελτίωση του score της εταιρίας στον τομέα του Περιβάλλοντος, όπου έλαβε βαθμό 2, που είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των εισηγμένων (με πρώτη της Τρ. Πειραιώς με βαθμολογία 1), δεδομένου ότι στις δραστηριότητες της Mytilineos περιλαμβάνονται βαριές βιομηχανικές δραστηριότητες και παραγωγή ενέργειας που επιδρούν σημαντικά στο περιβάλλον. Τέλος, την υψηλότερη βαθμολογία (πάλι μαζί με την Πειραιώς), με 1, αποσπά και στον τομέα Social.