Τα ελληνικά ομόλογα δεν φοβούνται το lockdown, νέο ισχυρό ράλι

Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές - Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Επιφυλακτικότητα επικρατεί στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης σήμερα, με εξαίρεση τους… ελληνικούς τίτλους.

  • Όλες οι αγορές, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ομολόγων, κινούνται σήμερα με το βλέμμα στραμμένο στις αμερικανικές εκλογές και τους επενδυτές να αποφεύγουν να προχωρήσουν σε σημαντικές τοποθετήσεις και μεγάλα ανοίγματα, με τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων του πυρήνα της ευρωζώνης να αυξάνονται και τις αποδόσεις στα περισσότερα ομόλογα της περιφέρειας να υποχωρούν, αλλά ελαφρώς.

Ωστόσο τα ελληνικά ομόλογα ξεχωρίζουν και πάλι σημειώνοντας ισχυρό ράλι.

  • Πιο αναλυτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί κατά 6,3% και στο 0,879% επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρισκόταν κατά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου στις 21 Οκτωβρίου, ενώ το spread έναντι του γερμανικού 10εοτύς διαμορφώνεται στις 149 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου (λήξης 2024) σημειώνει εντυπωσιακή βουτιά κατά 26% και στο 0,159% το οποίο αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό για τον τίτλο, ενώ η απόδοση του 15ετούς βυθίζεται κατά 7% στο 1,098%.

  • Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα ασκήθηκαν πιέσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης μετά το ιλιγγιώδες ράλι που κατέγραφαν πριν, εν αναμονή των αμερικάνικων εκλογών καθώς και λόγω των καθυστερήσεων γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης, τη στιγμή που η πανδημία σημείωνε νέα έξαρση διεθνώς.

Ωστόσο, το μήνυμα-δέσμευση της ΕΚΤ πριν μερικές μέρες για περαιτέρω παρεμβάσεις τον Δεκέμβριο, ενθάρρυνε τους επενδυτές οι οποίοι ποντάρουν στην περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των τίτλων της περιφέρειας.

  • Χθες, οι ελληνικοί τίτλοι υποαπέδωσαν έναντι των υπόλοιπων ομολόγων της ευρωζώνης που είδαν τις αποδόσεις του να υποχωρούν σημαντικά λόγω της στροφής των επενδυτών στα πιο ασφαλή assets που έφερε η επιβολή όλο και περισσότερων lockdowns στις ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα όπως φαίνεται είναι η σειρά των ελληνικών τίτλων.

Το ράλι ωστόσο αυτό αναμένεται να έχει και συνέχεια, σύμφωνα με τους αναλυτές. Η Capital Economics εκτιμά πως η απόδοση του ελληνικού 10ετούς θα βρεθεί στο 0,50% στα τέλη του 2020 και στο 0% στα τέλη του 2021, ενώ όπως σημειώνει σε πρόσφατη έκθεσή της, ακόμα και αν η διάθεση των επενδυτών για ρίσκο χαθεί λόγω της έξαρσης της πανδημίας, οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας δεν αναμένεται να αυξηθούν αλλά αντίθετα – χάρη στη συνεχή στήριξη της ΕΚΤ – τα spread θα μειωθούν περαιτέρω, και αυτό αναμένεται να είναι το σκηνικό στην αγορά για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια.

capital.gr