16/11- Τα απόλυτα “GREEK PLAYS” με οδηγό την Goldman Sachs και το deal της Nexans

 • Τα απόλυτα “GREEK PLAYS” με οδηγό την Goldman Sachs και το deal της Nexans

Φίλοι μικρομέτοχοι, όσοι έχετε καλή μνήμη θα θυμάστε ότι στις 23 Απριλίου, μέσα στο χάος βροντοφωνάξαμε “Ποιες είναι τώρα οι (7) μετοχές που υπόσχονται τρελές αποδόσεις” (https://www.mikrometoxos.gr/poies-einai-tora-oi-7-metoches-poy-yposchontai/).

 • Ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσιμο στις 22 Απριλίου στις 595.41 μονάδες.Την Παρασκευή έκλεισε στις 655.28 μονάδες. Μία απόδοση της τάξης του 10.05%. Ο απλός μέσος όρος των 7 μετοχών που σας προτείναμε έχει μια απόδοση της τάξης του 20.52%. 2 φορές τον Γενικό Δείκτη, η πεμπτουσία της επιτυχίας.

Η μετοχή με την χαμηλότερη απόδοση είναι της ΕΥΑΠΣ (κλείσιμο 22/04 3.76€ – κλείσιμο 13/11 4.00€) με 6.38% και η μεγαλύτερη σε απόδοση η μετοχή της ΔΕΗ (κλείσιμο 22/04 2.40€ – κλείσιμο 13/11 5.55€) με απόδοση 131.25%. Έτσι είναι. Ενώ όλοι σας έλεγαν πουλήστε, η στήλη “Έχουμε Άποψη” πήγε για μια ακόμα φορά κόντρα στο ρεύμα και μετά από 7 μήνες όσοι την ακολούθησαν δρέπουν τους καρπούς της επενδυτικής τους κίνησης. Αυτό φίλοι μικρομέτοχοι είναι η πεμπτουσία της αξιοπιστίας.

 • Τώρα όμως φίλοι μικρομέτοχοι η Goldman Sachs στο 20σέλιδό της report δίνει το στίγμα της νέας τάξης πραγμάτων για το τι στρατηγική πρέπει να ακολουθήσουν οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Η βασική της στρατηγική είναι overweight σε μετοχές αξίας (value) και σε κυκλικές (cyclicals) και underweight σε αμυντικές (defensives) (βλέπε πίνακα παρακάτω). Αυτή τη φορά κάνει ιδιαίτερη μνεία στη σελίδα 8 του report (βλέπε πίνακα παρακάτω) στο να τοποθετηθούν οι επενδυτές σε μετοχές εμπορευμάτων.

 • Η ομάδα εμπορευμάτων της Goldman Sachs προβλέπει ότι τα περισσότερα μέταλλα το 2021 θα είναι σε έλλειμμα (deficit) με αποτέλεσμα επειδή η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη της προσφοράς οι τιμές τους θα οδηγηθούν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Εκτός όμως από τις μετοχές εμπορευμάτων, η GS είναι overweight στις εταιρείες αυτοκινήτων και στις εταιρείες εξαρτημάτων αυτοκινήτων, στις τράπεζες και κάνει ιδιαίτερη μνεία στις μετοχές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το απίστευτο όμως είναι φίλοι μικρομέτοχοι ότι στο καλάθι (βλέπε πίνακα παρακάτω) των μετοχών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει και εταιρείες που δεν παράγουν ενέργεια από τον ήλιο ή τον αέρα αλλά έχει μέσα και εταιρείες που βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας από ήλιο και αέρα. Παράδειγμα η VESTAS WIND SYSTEMS που φτιάχνει ανεμογεννήτριες, η SIEMENS GAMESA και η NEXANS. Η γνωστή γαλλική εταιρεία που φτιάχνει καλώδια ενδιαφέρεται να εξαγοράσει τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ.

 • Την Παρασκευή είδε το φως της δημοσιότητας ότι η NEXANS είναι έτοιμη να εξαγοράσει τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ με μια επιχειρηματική αξία (Enterprise Value) στα 800 εκ ευρώ. Δηλαδή, οι Γάλλοι πληρώνουν με βάση τις εκτιμήσεις του 2020 ένα EV/EBITDA = 10 για να αποκτήσουν το 100% των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΛΩΔΙΩΝ. Αυτό κατ’ αρχάς φίλοι μικρομέτοχοι είναι μια τεράστια επιτυχία του ομίλου Στασινόπουλου.

Επειδή μας αρέσει να είμαστε ακριβοδίκαιοι, το 2011 τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ είχαν εξαγοράσει το εργοστάσιο της Fulgor στο Σουσάκι Κορινθίας το οποίο για να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη, το είχε χτυπήσει και η NEXANS αλλά τελικά κατάφερε και το πήρε ο όμιλος των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΛΩΔΙΩΝ. Ο οποίος προχώρησε στην υλοποίηση ενός εκτεταμένου επενδυτικού προγράμματος ύψους 60 εκ ευρώ ώστε το εργοστάσιο να μπορεί να παράγει υποβρύχια καλώδια υψηλής τάσης.

 • Μετά από 10 χρόνια έρχεται το πλήρωμα του χρόνο και ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ γράφει ιστορία. Καταφέρνει εν μέσω COVID να πουλήσει ελληνικό asset με ένα πολλαπλασιαστή EV/ EBITDA=10. Εφόσον υλοποιηθεί η πώληση, αυτό δείχνει ότι ο όμιλος Στασινόπουλου ξέρει να φτιάχνει υπεραξία για τους μετόχους του.

Όμως, φίλοι μικρομέτοχοι, αυτό το deal είναι σαν φυσικό επακόλουθο της νέας τάξης πραγμάτων με την βούλα της Goldman Sachs. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι επενδυτές θα έχουν όλο και μεγαλύτερη όρεξη για “πράσινες” μετοχές. “Πράσινες” μετοχές, όπως μπορείτε να δείτε και από τον πίνακα παρακάτω, δεν είναι μόνο οι εταιρείες ΑΠΕ αλλά είναι και οι εταιρείες ενέργειας, κατασκευαστική, εταιρείες καλωδίων κλπ.

 • Η πώληση των ΕΛΚΑ έχει να κάνει με την “πράσινη” ανάπτυξη μέσω καλωδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η “πίτα” των έργων ενεργειακών διασυνδέσεων στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 200 δις ευρώ την επόμενη δεκαετία. Ένας αντίστοιχος κλάδος που ετοιμάζεται να πάρει φωτιά στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική και σ’ όλο τον κόσμο είναι η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.

Όπως αντιλαμβάνεστε φίλοι μικρομέτοχοι, αυτοί που κερδίζουν άμεσα από το “πράσινο” story είναι αυτοί που ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ το εκάστοτε επενδυτικό πρόγραμμα πχ αυτοί που κατασκευάζουν το φωτοβολταϊκό έργο ή αυτοί που προμηθεύουν τα καλώδια. Αυτοί παίρνουν το κέρδος τους αμέσως ενώ οι gridάδες κάνουν υπομονή.

 • Φίλοι μικρομέτοχοι, το νέο ότι η NEXANS θα εξαγοράσει τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ με ένα EV/EBITDA 2020 = 10 έδωσε φτερά και στον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ έκλεισε την Παρασκευή στα 3.78€ έχοντας μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 979.73 εκ ευρώ. Με την εκτίμηση ότι θα βγάλει 252.61 εκ ευρώ EBITDA το 2020 έχοντας μέσα και τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ και με εκτιμώμενο καθαρό δανεισμό στο τέλος του 2020 1.721 δις ευρώ, αυτό σημαίνει ότι στην τιμή κλεισίματος η ΒΙΟΧΑΛΚΟ παίζει με ένα εκτιμώμενο EV/EBITDA 2020e = 10.69.

Η αγορά όπως βλέπετε της έδωσε κατευθείαν την αξία που θα ήταν αν πουλιόταν όλος ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Φίλοι μικρομέτοχοι, εάν ολοκληρώσει την πώληση των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΛΩΔΙΩΝ αποκτά τεράστια αξιοπιστία ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ και έτσι θεωρούμε ότι δικαιολογεί να παίζει με ένα EV/EBITDA 2020= 10.69. Όμως φίλοι μικρομέτοχοι, προσέξτε τώρα.

 • Ο συνδυασμός του report της Goldman Sachs και του deal της NEXANS με τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ βγάζει τεράστιο λαβράκι για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η μετοχή που ευνοείται τα ΜΕΓΙΣΤΑ είναι η μετοχή του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ γιατί προσέξτε φίλοι μικρομέτοχοι, ενώ η ελληνίδα αναλύτρια της Eurobank βλέπει την τιμή του αλουμινίου στα 1800 $/tn το 2021 και το 2022, η Goldman Sachs έχει άλλη άποψη και το ταμπλό συμφωνεί με την Goldman Sachs. Το αλουμίνιο παίζει πάνω από τα 1930 $/tn και είναι ένα βήμα πριν περάσει τα 2000 $/tn.

 • Αλλά, ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ όπως ήδη γνωρίζετε δεν είναι πλέον μόνο μετοχή εμπορευμάτων-αλουμινάδικο αλλά και μετοχή ενέργειας που κι εδώ δίνει overweight η Goldman Sachs και οσονούπω θα γίνει και “πράσινη” μετοχή κατασκευάζοντας μεγάλα project φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο.

Συγχρόνως, είναι θέμα χρόνου να γίνει η εξαγορά της ΕΓΝΑΤΙΑ ΙΚΕ με αντικείμενο την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων 1480 MW στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα από τον όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ. Αυτό φίλοι μικρομέτοχοι είναι το μυστικό που θα κάνει τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ να “πρασινίσει” σε χρόνο dt.

 • Δηλαδή, για να σας το κάνουμε και πιο λιανά φίλοι μικρομέτοχοι, αγοράζοντας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ αγοράζετε και μετοχή εμπορευμάτων (basic resources) – αλουμινάδικο και ενέργειας (energy) και ΑΠΕ (renewables), 3 σε 1.

Και επειδή ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ παίζει τώρα με EV/EBITDA 2020= 10.69, θεωρούμε ότι με το που βγει η επίσημη ανακοίνωση για την εξαγορά της ΙΚΕ και κάποιο μεγάλο project κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου στο εξωτερικό, η μετοχή πρέπει όσο κουφό και αν σας φαίνεται να πάει να παίξει με ένα EV/EBITDA 2020e = 10.69.

 • Γιατί εάν γίνει η εξαγορά των ΕΛΚΑ, τότε φανταστείτε πως θα κοιτάνε όλες οι μεγάλες εταιρείες εμπορευμάτων τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ. Σαν ξερολούκουμο. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει μόνο το 26.54% της εταιρείας του. Με βάση τώρα τη συντηρητική ανάλυση της Eurobank για τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ που προβλέπει για το 2020 EBITDA 298.3 εκ ευρώ και καθαρό δανεισμό 525 εκ ευρώ, για να παίξει ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με το ίδιο EV/EBITDA που παίζει τώρα η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, δηλαδή EV/EBITDA 2020= 10.69, η μετοχή πρέπει να πάει στα 19.27€ !!! Όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται, τα νούμερα είναι αμείλικτα.

Οπότε φίλοι μικρομέτοχοι, όσοι έχετε μετοχές του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ, ΜΗΝ ΠΟΥΛΑΤΕ ΛΕΠΙ. Έτσι για να έχετε μια αίσθηση αναλογικότητας, μια άλλη μετοχή που αγαπάμε πάρα πολύ και είναι το απόλυτο “πράσινο” play του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓΑ.

 • Η Euroxx σε πρόσφατό της report εκτιμάει ότι η ΤΕΝΕΡΓΑ θα έχει φέτος EBITDA της τάξης των 219.4 εκ ευρώ και καθαρό δανεισμό 641.2 εκ ευρώ. Εάν υπολογίσουμε τους tax equity investors τότε ο καθαρός δανεισμός πηγαίνει στα 935.6 εκ ευρώ. Για να παίξει η ΤΕΝΕΡΓΑ με ένα EV/EBITDA 2020e = 10.69 υπολογίζοντας στον καθαρό δανεισμό και τους tax equity investors η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 12.16€. Από τα 11.50€ που είναι τώρα αυτό είναι μια απόδοση της τάξης του 5.73%.

Εμείς όμως πιστεύουμε ότι δεν πρέπει στον καθαρό δανεισμό να υπολογίζουμε τους tax equity investors. Με αυτή την παραδοχή, για να παίξει η ΤΕΝΕΡΓΑ με ένα EV/EBITDA 2020e = 10.69 η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 14.70€. Δηλαδή μια προσδοκώμενη απόδοση 27.82%. Την οποία κατά την άποψή μας την δικαιολογεί απόλυτα.

 • Όμως φίλοι μικρομέτοχοι, για να παίξει ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με ένα EV/EBITDA 2020= 10.69 η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 19.27€ !!!!! Με κλείσιμο Παρασκευής 9.90€ αυτό σημαίνει μια προσδοκώμενη απόδοση της τάξης του 94.64% !!!!! Αν ήταν μαζεμένος ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και δεν είχε τέτοιο free float, με τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ να παίζει με ένα EV/EBITDA 2020e = 10.69, θα ήταν θέμα μερικών μηνών να πάει η μετοχή στα 19.27€.

Δυστυχώς όμως, επειδή έχει πάρα πολύ μεγάλο free float η διαδικασία είναι πιο επίπονη. Αλλά αυτή τη στιγμή το σύμπαν, η Goldman Sachs και η NEXANS δηλαδή, συνωμοτεί υπέρ του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ. Για εμάς φίλοι μικρομέτοχοι είναι θέμα χρόνου και μόνο να πάει στα 19.27€ ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

 • Όμως φίλοι μικρομέτοχοι, δεν είναι μόνο αυτές οι 2 εταιρείες στο ελληνικό χρηματιστήριο που μπορούν να παίξουν το “πράσινο” story. Υπάρχει και το απόλυτο turnaround story, η ΔΕΗ που έχει βάλει και αυτή στόχο να “πρασινίσει”.

Υπάρχουν και οι 3 κατασκευαστικές με έκθεση στις ΑΠΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ. Και ακόμα, υπάρχει το μικρό διαμάντι του ελληνικού χρηματιστηρίου που ακούει στο όνομα ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ που στο portfolio του έχει την BYD, την απόλυτη “πράσινη” μετοχή σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτές είναι μερικές ενδεικτικά μετοχές που μπορούν να παίξουν το “πράσινο” story. Φυσικά υπάρχουν κι άλλες.

Φίλοι μικρομέτοχοι σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

Από τον Ειδικό Συνεργάτη του μ/μ 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.