Τα 6 στα 10 νοικοκυριά που “βολεύτηκαν” και στην πανδημία (του Γιώργου Κράλογλου)

Μήπως κάτι να μας ανησυχεί ξανά στην κρατικοδίαιτη οικονομία μας αφού, παρά την πανδημία, έχουμε 6 στους 10 βολεμένους και τις αποταμιεύσεις στα ύψη;

  • Λέμε μήπως…, μιας και η αδιάψευστη Τράπεζα της Ελλάδας και οι “χαρές” της, για τις απρόσμενες και εντυπωσιακά αυξημένες καταθέσεις του 2020, είναι που μας έβαλαν σε “υποψίες”.

Μήπως…, γιατί αυτό που ξέρουμε, μια 12ετία και βάλε…, είναι πως ανάμεσα στις μεταναστεύσεις από την Ελλάδα νέων παιδιών, τεχνητών, επιστημόνων, στελεχών και επιχειρηματιών έχουμε και μετανάστευση κεφαλαίων και αποταμιεύσεων των νοικοκυραίων. Κάνουμε λάθος;

  • Και ξαφνικά… στα μέσα της πανδημίας, έχουμε αύξηση αποταμιεύσεων των νοικοκυραίων, άρα της μεσαίας τάξης και των μικρών και μεσαίων της αγοράς.

Αύξηση δηλαδή των οικονομιών τους, όταν δεν καταλαγιάσει ακόμη η λαίλαπα φόρων και εισφορών της αριστεράς και της προόδου… που εκδηλώθηκε μετά το 2015, για να εισπράξουμε (εκ των υστέρων) το γνωστό αριστερό… “Να μας συμπαθάτε. Ήταν λάθος μας .Δεν το θέλαμε…”.

  • Αύξηση καταθέσεων, πράγμα που είχαμε ξεχάσει από το 2009, μετά την (έστω και καθυστερημένα) πολιτική παραδοχή της πτώχευσης. Πτώχευση που συνόδευσε ο ξενιτεμός 42 δισ. και πλέον (ντόπιων κεφαλαίων και οικονομιών των νοικοκυριών), σε Λονδίνο, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Κύπρο και αλλού.

Πάμε παρακάτω. Και να αναζητήσουμε ίσως και στα κουσούρια της κρατικοδίαιτης οικονομίας μας απαντήσεις στις ανησυχίες των μικρομεσαίων για το οικονομικό 2021 που βρίσκει 4 στους 10 να τους έχει “στραγγαλίσει” η πανδημία.

Αντιγράφουμε τα στοιχεία από το ρεπορτάζ της έγκυρης συναδέλφου κ. Αλεξάνδρας Γκίτση (“Η πανδημία στραγγάλισε την μεσαία τάξη”) στο οποίο ο (πάντα εξαιρετικός) σχολιαστής lazoun “απορεί” (ορθότατα) τι συμβαίνει με τους 6 στους 10;

Και με ερέθισμα την “απορία” του lazoun γράψαμε το σημερινό σημείωμα, μπας και καταλάβουμε τέλος πάντων… πως οι 6 στους 10 “ξέφυγαν” από την τραγωδία των 4 στους10, της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ…

Και ακόμη πώς τα βόλεψαν οι 10 στους 100 μικρούς και μεσαίους νοικοκυραίους (που ρωτήθηκαν στην έρευνα) να αυξήσουν το εισόδημα τους, κατά 17% όταν η πανδημία βράζει.

Τι να μας πουν όμως οι άνθρωποι, όταν κανέναν δεν συμφέρει να πειράξει τους “πνεύμονες” αναπνοής της ψευτοσοβιετικής κρατικοδίαιτης οικονομίας μας.

Όταν κοντά στον κρατισμό και τη χειραγώγηση της οικονομίας κάτι μπορεί να κερδίσει, κάποια στιγμή και όποιος παλεύει (ακόμη) στην ιδιωτική οικονομία.

Ίσως (συμπέρασμα πρώτο) γι’ αυτό να σταμάτησε ο ξενιτεμός των αποταμιεύσεων, σε επίπεδο νοικοκυριών και μικρών της μεσαίας τάξης. Δεν υπάρχει πλέον λόγος. Δεν πρόκειται να αλλάξει ο κρατισμός.

Φυγάδευση κεφαλαίων, άλλωστε, κάνεις μόνο αν πρόκειται να τα επενδύσεις αλλού. Στα άλλα Βαλκάνια ίσως, όπου θα κερδίσεις και περισσότερα από τη βαλκανική Ελλάδα.

Άρα (συμπέρασμα δεύτερο) η πανδημία εξελίσσεται (πολιτικά και μόνο πολιτικά) σε μεγάλη ευκαιρία για τα κόμματα εξουσίας και για τα δεκανίκια τους. Ευκαιρία να πουλήσουν “πόνο” προς τον χειμαζόμενο λαό…

Οι πτέρυγες της Βουλής ανταγωνίζονται ήδη η μία την άλλη σε μοιρασιές, σε επιδοτήσεις, σε επιδόματα, σε χαρίσματα χρεών, σε ανεπίστρεπτες προκαταβολές…

Η αξιωματική αντιπολίτευση έτρεξε να δείξει, με το οικονομικό της πρόγραμμα, τις δικές της “μοιρασιές”!!. Μοιρασιές μπας και προλάβει και την “κούρσα” διανομής των “λεφτόδεντρων” (έτσι τα βλέπουν) των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και ας προσεύχονται να μην πάμε σε εκλογές νωρίτερα από το 2023.

Τελικό συμπέρασμα. Όσο υπάρχουν και ετοιμάζονται “μοιρασιές, τα λεφτά κάτω από τα στρώματα και στις γλάστρες, δεν έχουν λόγο να μη γυρίσουν στις Τράπεζες. Εκεί θα σμίξουν και με τα άλλα…, Επιστρεπτέες, επιδόματα, και τις άλλες κρατικές παροχές.

Οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες “παρκάρουν” κεφάλαια στην Ελλάδα καθώς με τις πολιτικές που δοκιμαστήκαν, δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Ο πολιτικός ανταγωνισμός κρατάει τις ΔΕΚΟ και τον ιστό βασικών κρατικών προμηθειών, στη σημερινή του έκταση. Οπότε πάμε μέχρι τις εκλογές του 2023 και βλέπουμε. Οι δε κρατικοδίαιτοι, του κομματικού πελατειακού δυναμικού, “παρκάρουν” λεφτά βέβαιοι ότι δεν αυξηθούν τα εισοδήματα τους, αλλά και ότι δεν θα περικοπούν!!. Τα “παρκάρουν” μόνο για κατανάλωση. Την κατανάλωση που (μετά το καλοκαίρι), μαζί με τον πιθανό τουρισμό θα παρουσιασθεί ως ανάπτυξη!!

george.kraloglou@capital.gr