Τ. Θεοδωρικάκος: Επιπλέον 60 εκατ. τετραγωνικά δηλώθηκαν μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ

Περίπου 2,6 εκατομμύρια πολίτες χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα τετραγωνικά και δήλωσαν επιπλέον 60 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, οι πολίτες που έκαναν τις δηλώσεις γλίτωσαν από τέλη και πρόστιμα περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ με τις δηλώσεις των επιπλέον τετραγωνικών, το κράτος διασφαλίζει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κάθε χρόνο 150 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν από τους δήμους είτε για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες είτε για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, ανάλογα με την επιλογή κάθε δημοτικής Αρχής.

«Μια παθογένεια δεκαετιών λύθηκε με αυτόν τον τρόπο. Οι πολίτες εμπιστεύτηκαν το κράτος και το κράτος εμπιστεύτηκε τους πολίτες» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Αναφερόμενος στις προσλήψεις στο Δημόσιο ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι χθες για πρώτη φορά το υπουργικό συμβούλιο, σε εφαρμογή του νόμου για το Επιτελικό Κράτος, προχώρησε σε συνολικό προγραμματισμό προσλήψεων για την επόμενη χρονιά. Θα προσληφθούν 8.620 υπάλληλοι το 2021, με προτεραιότητα στην Υγεία, στην Ασφάλεια, στην Παιδεία, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Μπαίνει τάξη με αυτόν τον τρόπο στις διαδικασίες των προσλήψεων. Υπάρχει πλέον ένας ετήσιος προγραμματισμός, ο οποίος ικανοποιεί κοινωνικές ανάγκες και στηρίζεται στο σωστό δημοσιονομικό πλαίσιο, γιατί συνεχίζουμε να τηρούμε την αρχή 1:1».

Σε ερώτηση «τι αλλάζει στην ιθαγένεια», νομοσχέδιο που μπαίνει σήμερα για συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι με τη νέα ρύθμιση διασφαλίζεται η χορήγηση της ιθαγένειας στους αλλοδαπούς αλλογενείς με διαφανή τρόπο και γρηγορότερα, με γραπτές εξετάσεις πανελλαδικού τύπου,  όπου οι εξεταζόμενοι θα αποδεικνύουν ότι είναι γνώστες της ελληνικής γλώσσας, της Ιστορίας και των θεσμών της χώρας μας. «Είναι μια σημαντική μεταβολή που βάζει τέλος σε ένα καθεστώς που εμπεριείχε αδιαφάνεια» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις καταλήψεις σχολείων ο υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε το δικαίωμα των παιδιών να διεκδικούν τα αιτήματά τους. Ωστόσεο επισήμανε: «Το να κρατάς το σχολείο σου κλειστό δεν βοηθά να διεκδικήσεις αυτά που θέλεις. Δεν βοηθά να πάρεις καλύτερη γνώση σε πιο ασφαλείς συνθήκες». Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τα παιδιά να κάνουν διάλογο με λογική και τόνισε: «Το χειρότερο σχολείο είναι το κλειστό σχολείο. Με τον διάλογο και τη συζήτηση μπορούν να λυθούν τα προβλήματα, γιατί υπάρχει καλή διάθεση από όλους. Και από την κυβέρνηση και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ασφαλώς, θέλω να πιστεύω, και από τα παιδιά και από τους δασκάλους τους και τους γονείς. Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με τις καταλήψεις. Πρέπει να υπάρχει μέτρο και λογική στη συμπεριφορά όλων μας», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος. Ακόμα, θύμισε την ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς με την πανδημία, υπογραμμίζοντας ότι φέτος δόθηκαν από το κράτος περίπου 30 εκατ. ευρώ περισσότερα από άλλες χρονιές για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία. Προσλήφθηκαν 9.474 υπάλληλοι καθαριότητας, από τους οποίους οι 5.000, δηλαδή 1.500 περισσότεροι από πέρυσι, είναι πλήρους απασχόλησης.