Tσίπρας και ΟΑΕΔ εκδιώκουν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες

Aκολουθώντας το παράδειγμα της εταιρίας “Καταπιστευματική” που όπως παραδέχθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός είναι μια νόμιμη εταιρία με έδρα την Κύπρο χιλιάδες Ελληνες  ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την Ελλάδα η οποία μετατρέπεται σε επιχειρηματική έρημο.

Σαν να μην έφταναν οι αυξημένοι φόροι έρχεται ο διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), να χλευάσει τους ασφαλισμένους δηλώνοντας πως “όποιος αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές σε συνδυασμό με την υπέρογκη φορολογία, και το θεωρεί πατριωτικό, ας πάρει την οικογένεια του και ας πάει στη Βουλγαρία!!!.”

18s18ts-thumb-large

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» αυτή ήταν η απάντηση του κ. Τσακίρη όταν ρωτήθηκε από ασφαλισμένο ελεύθερο επαγγελματία πώς από την 1η Ιανουαρίου με τις αλλαγές στη φορολογία αλλά και τις επερχόμενες ασφαλιστικές αλλαγές οι ασφαλισμένοι θα έχουν κίνητρο για εργασία, όταν καλούνται να πληρώσουν συνολικά το 80% του εισοδήματός τους στο κράτος.

Πάμε να δούμε τώρα τι είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής απαντώντας στον Μητσοτάκη για την κυπριακή εταιρία που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΥΓΗΣ.

«Αναφερθήκατε, επίσης, στην εφημερίδα «Αυγή» -άλλη μια δήθεν φοβερή αποκάλυψη!- και είπατε: «Να, όπως και εμείς έχουμε offshore, και εσείς έχετε offshore. Έτσι δεν είναι; Και εμείς έχουμε τον Παπασταύρου, που τον ψάχνουν για κάποια φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων, αλλά έχετε και εσείς, ρε παιδιά! Δεν έχετε; Αφού όταν αυξήσατε το μετοχικό κεφάλαιο, μπήκε μια εταιρεία offshore από την Κύπρο». Και τι πήρε; Πήρε 2,93% του μετοχικού κεφαλαίου της «Αυγής» η «Atlas Cyprus International Trust».
Κάποιοι Βουλευτές, μάλιστα, από τη Νέα Δημοκρατία έκαναν -και όφειλαν- εξονυχιστικό έλεγχο στην Κύπρο και δεν τη βρήκαν. Πολύ λογικό, διότι εξ όσων γνωρίζω η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως όλοι –φαντάζομαι- γνωρίζουμε –και μάλλον και εσείς θα γνωρίζετε- εταιρείες offshore απαγορεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έψαξαν και αλλού και πάλι δεν τη βρήκαν -και πάλι λογικό- γιατί δεν υφίσταται, κύριε Μητσοτάκη, offshore εταιρεία. Είναι νομιμότατη εταιρεία με έδρα την Κύπρο και ανήκει μαζί με άλλες εταιρείες σε ένα γκρουπ εταιρειών με τον γενικό τίτλο «καταπιστευματική». Μπορείτε να ψάξετε εκεί και να βρείτε όλα της τα στοιχεία. Άνθρακας και αυτός ο θησαυρός!»

 Σήμερα 18 Οκτωβρίου 2016 η ανταπόκριση του Στέφανου Γεωργακόπουλου από την DW είναι αποκαλυπτική του Φορολογικού και Ασφαλιστικού Άουσβιτς που μας περιμένει για το 2017:

Η οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης θα έχει ολέθριες επιπτώσεις, εκτιμά ο γνωστός στην Ελλάδα οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν σε άρθρο του στην Süddeutsche Zeitung που τιτλοφορείται «Το ελληνικό φορολογικό δράμα». Ο γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει: «Η συνεχής αύξηση της φορολογίας δεν είναι επινόηση της κυβέρνησης Τσίπρα. Οι προκάτοχοί της ξεκίνησαν ήδη από το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής το 2010 να χρησιμοποιούν αυξανόμενους φόρους ως εργαλείο για να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους. Από την ανάληψη των καθηκόντων της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει απλά όλο και περισσότερο αυτό το σύστημα.

Την ευθύνη για τα κύματα φορολογικών αυξήσεων δεν φέρει όμως μόνο η κυβέρνηση στην Αθήνα, συνεχίζει ο γερμανός ειδικός. Η φορολογική πολιτική της τελευταίας εξαετίας φέρει την σφραγίδα και των δανειστών, είτε αυτή αφορούσε την αύξηση του ΦΠΑ, είτε την εισαγωγή του ΕΝΦΙΑ, είτε την άνοδο του φόρου επιχειρήσεων. Παρά την κριτική στο φορολογικό χάος που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε την ευθύνη της τρόικας.

Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με το μέλλον της Ελλάδας. Όταν εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης αυξάνονται ανά διαστήματα διάφοροι φόροι, τότε οι επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον κανένα κίνητρο για επενδύσεις. Την ίδια στιγμή δίνονται κίνητρα σε Έλληνες, οι οποίοι είναι παραγωγικοί και σε θέση να επωμιστούν βάρη, να στραφούν είτε στην παραοικονομία, είτε να φύγουν στο εξωτερικό.

Δεν θα πρέπει επομένως να έχουμε ψευδαισθήσεις για τις επιπτώσεις αυτή της φορολογικής πολιτικής. Οι απογοητευμένοι φορολογούμενοι δεν αποκλείεται να διαμαρτυρηθούν στις επόμενες εκλογές ακόμα και με την ψήφο τους. Το σημαντικότερο είναι ωστόσο ότι: Οι συνεχώς αυξανόμενοι φόροι που επωμίζονται όλο και λιγότεροι πολίτες, αποτελούν τη συνταγή για την μεσοπρόθεσμη κατάρρευση του συστήματος. Μέχρι σήμερα καμία χώρα της ευρωζώνης δεν κατάφερε να βγει από την κρίση, μετά από επτά χρόνια ύφεσης, επιβάλλοντας φόρους. Αν η Ελλάδα προσπαθήσει να αποδείξει το αντίθετο θα ήταν σαν να αρνείται την πραγματικότητα».

Αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους  μήνες σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας δεν έχει προηγούμενο. Καταδεικνύει επίσης την ασχετοσύνη των κυβερνώντων οι οποίοι έκαναν Νόμο του κράτους το Ασφαλιστικό-λεηλασία του Κατρούγκαλου. Τουλάχιστο 3.000 Κύπριοι και Βούλγαροι δικηγόροι και λογιστές πηγαινοέρχονται στην Αθήνα ενώ ένας εξίσου εντυπωσιακός αριθμός έχει καταλύσει σε μεγάλες πολλές της Ελλάδας.

Τα ραντεβού που κάνουν με Ελληνες δικηγόρους, ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατρούς και κάθε είδους ελεύθερους επαγγελματίες δεν τους αφήνουν χρόνο ούτε να αποτελειώσουν τον καφέ τους.

-Συναντούμε καθημερινά εκατοντάδες συναδέλφους αλλά και ιδιοκτήτες μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίοι ανοίγουν εταιρίες στην Κύπρο ή ζητούν πληροφορίες για το πως μπορούν να το κάνουν. Το ίδιο και οι συνάδελφοί μας λογιστές και δικηγόροι από την Βουλγαρία. Εκείνοι συναντούν Ελληνες επιχειρηματίες αλλά και ιδιώτες που εγκαταλείπουν την Ελλάδα με τις οικογένειές τους. Οι πιο πολλοί επιλέγουν να γίνουν και φορολογούμενοι πολίτες Κύπρου ή Βουλγαρίας. Τουλάχιστο 4.000 Ελληνες έχουν μετοικήσει στην Κύπρο τα τελευταία 3 χρόνια και ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία.

-Εφυγα πριν 4 χρόνια από την Τρίπολη για την Κύπρο. Στην Λευκωσία εργάζομαι στο real estate. Δεν μετάνιωσα για την επιλογή μου να εγκαταλείψω την Ελλάδα. Δεν άντεχα άλλο να με προσβάλλει το ελληνικό κράτος και να με απαξιώνει καθημερινά σαν πολίτη. Δεν θέλω να επιστρέψω μόνιμα στην Ελλάδα, έρχομαι μόνο για να βλέπω τους συγγενείς μου…

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η κυπριακή οικονομία απογειώνεται. Στο μεταξύ σύμφωνα με δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Οικοομικών Γεωργιάδη η κυπριακή κυβέρνηση θα αποδίδει πλέον στους φορολογούμενους τα οφέλη που προκύπτουν από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα τόνισε πως η στρατηγική της κυβέρνησης αποδίδει καρπούς και αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι η κυπριακή οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 είχε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και τον τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε από την κυπριακή κυβέρνηση η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα το 2011 ενώ σχεδόν έχει καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ στο νησί.

“Παραμένουμε πολύ προσηλωμένοι και με αυστηρή συνέπεια εφαρμόζουμε μια πολιτική σταδιακών ελαφρύνσεων στη βάση των δυνατοτήτων της οικονομίας μας”, έχει δηλώσει ο Γεωργιάδης-καμμία σχέση με τον Κατρούγκαλο και τον Τσακαλώτο!