Tο “SELL IN MAY AND GO AWAY”{αν και δεν αποτελεί αξίωμα}πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη…

O χρηματιστηριακός Απρίλιος, μας αποχαιρέτησε με μικρά κέρδη στον Γ.Δ. περίπου +1,13% και στον Δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης επίσης με οριακά κέρδη +1%. Η ανοδική προσπάθεια της αγοράς βρήκε αντίσταση στις 610 μονάδες του Γενικού Δείκτη.
Ο τραπεζικός κλάδος, παρά την υπερβολική πτώση του προηγουμένου διαστήματος, δεν διαφοροποιήθηκε, δίνοντας ελαφρώς μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη 1,85%.
Παρά την τεχνικά συγκρατημένη θετική εικόνα της αγοράς, όλοι οι εμπλεκόμενοι αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης. Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το κλείσιμο της πολυ αναμενόμενης αξιολόγησης και η καθυστέρηση, μόνο ως προάγγελος νέων προβλημάτων και μεγεθυντής  των παλαιών  μπορεί να εκληφθεί από την επενδυτική κοινότητα, παρά την επιφανειακή ηρεμία που επικρατεί.
Οι συνεχείς αρνητικές εκθέσεις & προειδοποιήσεις διεθνών οίκων για την την Ελληνική οικονομία  και τα αρνητικά μακροοικονομικά μεγέθη που συνεχίζουν να δημοσιοποιούνται (συρρίκνωση ΑΕΠ, συνεχιζόμενη μείωση καταθέσεων, πτώση εγχώριας ζήτησης, συρρίκνωση της πιστωτικής επέκτασης, αύξηση κόκκινων δανείων), απεικονίζουν την δραματική κατάσταση της. Λαμβάνοντας υπόψη και το νέο αναμενόμενο δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων της αξιολόγησης, τα περιθώρια αισιοδοξίας για την πραγματική οικονομία εκμηδενίζονται.
Ακόμα όμως και αν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα έχει το θλιβερό καθήκον να ψηφίσει αλλά κυρίως να εφαρμόσει ότι εντέλει συμφωνηθεί,  με αμφίβολο αποτέλεσμα επιτυχίας, αφού η φοροδοτική εξάντληση της οικονομίας, είναι πλέον εμφανής και τα νούμερα των νέων ανείσπρακτων υποχρεώσεων έχουν ήδη εκτοξευτεί σε νέα ιστορικά υψηλά, όπως και οι οφειλές του Δημοσίου προς τον Ιδιωτικό τομέα.
Τεχνικά αξιολογώντας την χρηματιστηριακή εικόνα, βλέπουμε ότι οι επόμενες αντιστάσεις του Γενικού Δείκτη, οριοθετούνται στις 610-615 μον. Τυχόν ανοδική διάσπαση του δίνει στόχους την περιοχή των 631-645 μον. Αντίθετα αν το ψυχολογικό επίπεδο στήριξης των 570 μον. δεν διατηρηθεί οι επόμενοι στόχοι εντοπίζονται στα επίπεδα των 535-540 μον. αποτελώντας  κοντινό stop loss. Παραβίαση των 535 μον. οδηγεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Αντίστοιχα ο Δείκτης  FT25  εμφανίζει αντιστάσεις στο επίπεδο των 170-175 μον., με επόμενο σημείο αντιστάσεων τις 185-190 μονάδων. Κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 150-145 μον.  Ημερήσια διάσπαση των 145 μον. θα οδηγήσει στα χαμηλά επίπεδα των  135-125 μον που αποτελούν και επίπεδοFibonacci  61.80% & 76.40% αντίστοιχα της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά των 110 μον.. 
Τέλος δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει, ότι οι αποδόσεις του 10ετούς όσο και του 3ετούς Ελληνικού Ομολόγου, αν και αποκλιμακώθηκαν, παραμένουν σε απαγορευτικά επίπεδα 9,70% και 10,88% αντίστοιχα , ενώ το risk premium του Ελληνικού σε σχέση με το Γερμανικό επιτόκιο, κινείται άνω των 850 μονάδων σε σχέση με τις 1000 plus του κοντινού παρελθόντος,  εκπέμποντας  μικρά σημάδια αισιοδοξίας.
Συμπερασματικά, αν και η τεχνική εικόνα στην Ελληνική χρηματιστηριακή και  ομολογιακή  αγορά αρχίζει να εμφανίζει ψήγματα αισιοδοξίας, δεν πρέπει να μας ξεγελά.
Οι Πολιτικές εξελίξεις καθορίζουν αποκλειστικά τις επόμενες κινήσεις της Ελληνικής χρηματαγοράς. Η ταχύτητα κλεισίματος, ψήφισης και εφαρμογής των μέτρων αξιολόγησης θα επιδράσουν καταλυτικά και στην τεχνική εικόνα. Σε περίπτωση αποτυχίας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η μορφή που θα επιλεγεί για άρση του αδιεξόδου (εκλογές- δημοψήφισμα ) θα επιδράσουν διαφορετικά & άμεσα στην Αγορά.
Συνεπώς θα πρέπει οι επενδυτές να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, λειτουργώντας με σαφή Stop Loss αν ακολουθούν τις βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις και ίσως θα πρέπει να περιμένουν την ολοκλήρωση των εξελίξεων για να τοποθετηθούν, πληρώνοντας ένα premium  στις  τιμές και μειώνοντας τους εξωγενείς πολιτικούς κινδύνους.
Υπενθυμίζουμε δε ότι στατιστικά  ο Μάιος  έχει αρνητικό παρελθόν , στην Ελληνική αλλά & τις Διεθνείς αγορές και το “SELL IN MAY AND GO AWAY” αν και δε αποτελεί αξίωμα στις επενδυτικές αποφάσεις μας πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη..
Λουκάς Παπαϊωάννου
Head Corporate Officer –  Μέλος  Δ.Σ.

ff