Tο ελληνικό “θρίλερ” καθηλώνει και τρομάζει!

Αν η τελευταία εβδομάδα που ζήσαμε ήταν το πρώτο μέρος μιας ταινίας θρίλερ, παραδέχομαι ότι οι θεατές θα είχαν καθηλωθεί, παρακολουθώντας το με έντονο ενδιαφέρον και μεγάλη αγωνία. Οι εκπλήξεις πολλές, το σκηνοθετικό στυλ πρωτόγνορο αλλά θελκτικό, και με εναλλαγή τοπίων που θυμίζει Da Vinci Code και Illuminati. Mε άγνωστους πρωταγωνιστές αλλά με διάσημους “ηθοποιούς” σε δεύτερους ρόλους , δημιουργήθηκε  ένα σύνολο που εν πρώτοις μοιάζει αταίριαστο και παρδαλό. Αυτές όμως οι προφανείς αντιθέσεις είναι και οι καταλύτες της αγωνίας.

Το περίεργο όμως με αυτή την – έως τώρα-  καταπληκτική ταινία είναι ότι έχει καθηλώσει τους πάντες χωρίς η πλοκή να έχει προχωρήσει ούτε εκατοστό. Αν μου επιτρέπετε την παρομοίωση θα τολμούσα να πω ότι ,λίγο πριν το διάλειμμα, παρακολουθούμε άλαλοι ένα θρίλερ αναζητώντας το δολοφόνο ενώ ακόμη δεν έχει διαπραχθεί ούτε καν ο φόνος!

Unknown

Ο Τσίπρας έχει ταξιδέψει σε 3 μέρες περισσότερο απ’ όσο είχε ταξιδέψει σε όλη του τη ζωή. Επισκέφτηκε πρώτα την Κύπρο. Τυπική, σχετικά ανούσια αλλά μάλλον υποχρεωτική επίσκεψη. Κανένα νέο. Μετά πήγε στη Ρώμη. Τα ‘πε με το συμμαθητή του, τσίμπησε και τη γραβατούλα του, αλλά ως εκεί.

Σήμερα είδε τον πανίσχυρο φίλο του Σαμαρά , Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Χέρι – χέρι μεν, τίποτα ουσιαστικό δε. Τα ίδια μετά και με τον Μάρτιν Σουλτς. Σ’ εκείνο το σημείο απέκτησε κι ένα συγκινητικό στοιχείο το “φιλμ”. Ήταν όταν ο πρωθυπουργός μας, μίλησε στα Αγγλικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου. Κακό αποτέλεσμα αλλά ανθρώπινη η προσπάθεια. Με λάθη αλλά και θάρρος μαζί… Είναι αυτό που μας έλεγαν στο σχολείο: ” Όπου βρεις ευκαιρία, μίλα τα, κάνε πράκτις! Κι ας κάνεις λάθη! “

Unknown-1

Η ταινία εξελίσσεται σε δύο πεδία . Στο δεύτερο  πρωταγωνιστεί ο Γιάννης ο Βαρουφάκης. Ξεχωριστή περίπτωση. Παρότι είναι η πρώτη του “ταινία” δείχνει ξεβγαλμένος και κινείται με τουπέ βεντέτας. Πολύ αγαπητός  στο νεανικό κοινό , ευχόμαστε η καριέρα του να διαρκέσει…

Ταξιδεύει ταυτόχρονα με τον πρωθυπουργό, και προσπαθεί να πείσει τους ομόλογούς του να ακολουθήσουν την οικονομική πολιτική που αυτός συνέλαβε πριν από λίγα χρόνια και που θεωρεί ότι είναι η μόνη σωστή για την ενωμένη Ευρώπη.

Ο Βαρουφάκης είναι εξαιρετικός στο ρόλο του, δεδομένου ότι βασικά εκείνος προξενεί τον τρόμο στο κοινό αλλά και στους ομολόγους του. Το σουρεαλιστικό ντύσιμό του σε συνδυασμό με χειρονομίες και χαμόγελο ημίτρελου, κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη δημιουργούν στους συνομιλητές του. Πόσω μάλλον όταν το ζητούμενο η εμπιστοσύνη στους Έλληνες κυβερνώντες και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας.

Είδε Γάλλο, Άγγλο, Ιταλό και τον Ντράγκι. Βρήκε περιορισμένη κατανόηση και εισέπραξε μόνο αρνήσεις.  Το χειρότερο είναι ότι πολλοί δεν βρίσκουν λογική σ’ αυτά που λέει. Ζήτησε για παράδειγμα αύξηση ορίου κατά 10 δις για έκδοση έντοκων γραμματείων –  δεν έγινε δεκτή- που αν ολοκληρωνώταν επιτυχώς  θα πληρώναμε επιτόκιο 5%. Η δόση όμως των 7,5 δις που απορρίψαμε επιβαρύνεται με 1%!

images

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι το Βερολίνο απορρίπτει κάθε απόκλιση από τα συμφωνηθέντα σχετικά με ιδιωτικοποιήσεις, κατώτατο μισθό, απολύσεις, φορολογικό και συντάξεις ( Τώρα είναι που πλησιάζει η ώρα του “φόνου” και το άγχος απογειώνεται!). Οι Γάλλοι φυσικά σιγοντάρουν και συμφωνούν.

Είμαστε λοιπόν στο σημείο απ’όπου ξεκινήσαμε. Η πλοκή δεν έχει προχωρήσει καθόλου. Το χρηματιστήριο βέβαια ανέβηκε 14% σε δυο μέρες , χωρίς λόγο. Οι επενδυτές αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά τη λαιμαργία τους…

Η προσπάθεια όμως συνεχίζεται. Μακάρι να πετύχει και η ελληνική ταινία να τελειώσει με happy end. Στην αντίθετη περίπτωση όμως, κάποιοι πρέπει να προσέξουν πολύ! Γιατί στην αποτυχία, το ” Γουάο, οκ γυρίζω στο Τέξας” δεν θα είναι αποδεκτό…όπως είπε κι ο Φαήλος Κρανιδιώτης.

Με αγάπη

Ο Είρων