ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος για την κυβέρνηση η έκθεση της ΑΔΑΕ – Αποκαλύπτει την αντιθεσμική στάση της

50

«Κόλαφο» για την κυβέρνηση χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία έκθεση της ΑΔΑΕ, καθώς όπως επισημαίνεται από το κόμμα: «Αποκαλύπτει και τεκμηριώνει την αντιθεσμική της στάση και τον άκρως επικίνδυνο για την δημοκρατία ρόλο της στην υπόθεση των υποκλοπών».

Αυτό αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, σημειώνοντας ότι η ΑΔΑΕ στηλιτεύει επίσης τη διάταξη με την οποία η κυβέρνηση άλλαξε -και μάλιστα με αναδρομική ισχύ- τον νόμο ώστε να αποκλείσει την δυνατότητα ενημέρωσης του παρακολουθούμενου.

«Είναι πια απολύτως καταφανές με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τον καθεστωτικό κατήφορο και την πρωτοφανή θεσμική εκτροπή, που πλήττουν ευθέως την λειτουργία του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών» υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο που τέθηκε προς διαβούλευση για τα παράνομα λογισμικά και την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ ουσιαστικά θεσμοθετεί την «ομερτά».

Η κοινή δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας:

«H τελευταία απολογιστική έκθεση της ΑΔΑΕ για το έτος 2021 αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς αποκαλύπτει και τεκμηριώνει την αντιθεσμική της στάση και τον άκρως επικίνδυνο για την δημοκρατία ρόλο της στην υπόθεση των υποκλοπών.

Τα δεδομένα είναι αποκαλυπτικά: Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με τον εκλεκτό της στην ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, εκτόξευσε τις παρακολουθήσεις πολιτών για λόγους εθνικής ασφάλειας, για τις οποίες δεν απαιτείται αιτιολογία, από 11.680 το 2019 σε 15.475 το 2021. Όπως όμως παρατηρεί η Ανεξάρτητη Αρχή, στη περίπτωση τέτοιων μαζικών ή χωρικών άρσεων ανακύπτουν ζητήματα συμβατότητας της εγχώριας διαδικασίας με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ΕΣΔΑ!

Η ΑΔΑΕ στηλιτεύει επίσης τη διάταξη με την οποία η κυβέρνηση άλλαξε, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, το νόμο ώστε να αποκλείσει τη δυνατότητα ενημέρωσης του παρακολουθούμενου. Όπως επισημαίνει η Αρχή “η απουσία υποχρέωσης γνωστοποίησης στο θιγόμενο σε οποιοδήποτε στάδιο είναι ασύμβατη με την ΕΣΔΑ, καθώς στερεί από τον θιγόμενο τη δυνατότητα να αιτηθεί επανόρθωση για παράνομη επέμβαση στο δικαίωμά του βάσει του άρθρου 8 και, ως εκ τούτου, καθιστά τα διαθέσιμα βάσει του εθνικού δικαίου ένδικα μέσα προσχηματικά και απατηλά, παρά πρακτικά και αποτελεσματικά”.

Είναι πια απολύτως καταφανές με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τον καθεστωτικό κατήφορο και την πρωτοφανή θεσμική εκτροπή, που πλήττουν ευθέως τη λειτουργία του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών. Το ελάχιστο που είχε να κάνει ήταν να καταργήσει άμεσα την κατάπτυστη αντισυνταγματική διάταξη που απαγορεύει την ενημέρωση του θύματος παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας, αντί να καταθέσει το πρόσφατο νομοσχέδιο που ουσιαστικά θεσμοθετεί την ομερτά».