ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση παραίτηση Αγοραστού για πρόκληση ρήγματος στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη με εντολή της Περιφέρειας

Την άμεση παραίτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά τις «αποκαλύψεις-κόλαφο», όπως τις χαρακτηρίζει, για την πρόκληση ρήγματος στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν ότι τη νύχτα της μεγάλης πλημμύρας μηχάνημα μισθωμένο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκάλεσε ρήγμα στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, ώστε τα νερά να κατευθυνθούν στον Παλαμά. Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA μετέδωσε χθες μαρτυρία του χωματουργού, που έσπασε το φράγμα με σκαπτικό μηχάνημα, ο οποίος αναφέρει ότι η εντολή για την παρέμβαση δόθηκε από την Περιφέρεια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι οι αποκαλύψεις αυτές προστίθενται και ενισχύουν τις καταγγελίες των κατοίκων, που ήδη αποτελούν αντικείμενο της έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και τονίζει: «Μετά από όλα αυτά, ο κ. Αγοραστός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί σήμερα κιόλας από περιφερειάρχης Θεσσαλίας… Αν δεν το κάνει ο ίδιος, οφείλει να του το ζητήσει ο αρχηγός του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης… Αλλιώς είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει -εκτός από τις δικές του- και τις εγκληματικές ευθύνες του εκλεκτού του περιφερειάρχη».

«Θυμίζουμε μάλιστα ότι μόλις πριν λίγες ημέρες και ο κ. Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσαν για fake news. Οι αποκαλύψεις όμως είναι κόλαφος και η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Κ. Αγοραστός: «Καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη» η παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Για τα πυρά που δέχεται η διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας με αφορμή τις πλημμυρισμένες περιοχές που προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, απάντησε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη» την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, προκειμένου -όπως είπε- να σταματήσουν τα τερατώδη ψέματα και να λάμψει η αλήθεια.

Οι στοχευμένες έρευνες στη Θεσσαλία που παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη αφορούν συγκεκριμένα έργα που δεν έγιναν ή που έγιναν με κακοτεχνίες, με αποτέλεσμα τις τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία «Daniel. Η εισαγγελέας ζητεί επίσης να γίνει έρευνα σε βάθος για κονδύλια εκατομμυρίων που διατέθηκαν μετά τον «Ιανό», κυρίως στις δημοτικές Αρχές της Καρδίτσας, αλλά και σε άλλους δήμους καθώς και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ερωτηθείς για την κατάρρευση της γέφυρας του Ξηριά μόλις έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, ο Κ. Αγοραστός υποστήριξε πως οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας αφορούσαν την ενίσχυση της κοίτης του ποταμού. «Η γέφυρα έπεσε γιατί δεν άντεξε το φαινόμενο» είπε ο κ. Αγοραστός, ενώ για την περίπτωση του Ενιπέα υποστηρίξε ότι δεν είναι αρμόδια η Περιφέρεια, αναφέροντας παράλληλα πως κάθε έργο έχει κωδικό και εντάσσεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ψηφίζεται από το περιφερειακό συμβούλιο, την οικονομική επιτροπή και παρακολουθείται από ελεγκτικούς μηχανισμούς.