Συνθήκη του Μοντρέ: Η Τουρκία κλείνει τα Στενά για πολεμικά πλοία

Ραγδαίες εξελίξεις φέρνει η ανακοίνωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία προειδοποίησε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες ότι δεν θα αφήσει πολεμικά πλοία να περάσουν από τα στενά.

Η Τουρκία ενημερώνει όλα τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας και τα κράτη εκτός Μαύρης Θάλασσας ότι δεν θα επιτρέψει σε πολεμικά πλοία τη διέλευση από τα Στενά, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο  Ερντογάν επανέλαβε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, εν μέσω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει ένα σύμφωνο για τη διέλευση από τα θαλάσσια χωρικά της ύδατα για να αποτρέψει την κλιμάκωση του πολέμου.

«Μέχρι σήμερα, πέντε χιλιάδες πολίτες μας έχουν εγκαταλείψει το έδαφος της Ουκρανίας και έχουν φτάσει στην Τουρκία και σε άλλες χώρες» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Φυσικά, δεν θα υποχωρήσουμε από τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά δεν θα παραμελήσουμε τόσο την περιφερειακή όσο και την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων» συμπλήρωσε.