ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ και ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ στα ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ (Γράφει ο Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος)

ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ.

  • Γράφει ο Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος*

Κάποιοι, ίσως πολλοί και με το δίκιο τους, θα χαρούν για την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των εταίρων της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία. Οσοι όμως έχουν γνώση και επίγνωση των συναμειφθέντων και της εξελισσόμενης κατάστασης θα πάρουν μια απλή ανάσα.

Η απόφαση αυτή και γενικότερα οι προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης συνεπικουρούμενης από ΕΕ και ΗΠΑ έχουν καθαρά προσωρινό χαρακτήρα… Δεν βολεύει τους συνεπικουρούντες προς το παρόν μια ολοκληρωμένη διένεξη/πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ.

Το μέλλον όμως παραμένει απόλυτα αβέβαιο και η εξελισσόμενη Τουρκία σε σύγκριση με την αναλογικά αδρανή Ελλάδα διαμορφώνει ένα τραγικό μελλοντικό σενάριο. Η αναπτυξιακή και πληθυσμιακή απόσταση μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσει να μεγαλώνει…

Η Ελλάδα δεν δύναται να στηρίζεται σε υποσχέσεις που ουσιαστικά εκφράζουν τα συμφέροντα άλλων. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει μεγάλη αποτρεπτική ισχύ σε συνδυασμό με δική της τεχνολογία (ας παραδειγματιστούμε από τον τρόπο που ενεργεί στο τομέα αυτό το Ισραήλ) και ευέλικτη αλλά πραγματιστική πολιτική…

Ανεδαφικοί, ιστορικής προέλευσης, κομπλεξισμοί δήθεν υπέρ της Κύπρου, είναι ξεπερασμένοι και βλαπτικοί για τα συμφέροντα μας, ενώ αν συνεχιστούν εμμονικά θα οδηγήσουν όλη την Κύπρο υπό Τουρκική κυριαρχία… όπως οδήγησαν στο παρελθόν στην απώλεια του 40% του εδάφους της.

Αργά ή γρήγορα αυτός θα είναι ο γεωστρατηγικός στόχος των Τούρκων που θα τον επιβάλουν υπό τις όποιες ευνοϊκές για αυτούς μελλοντικές συγκυρίες, κατάσταση που θα προσφέρει πολλά προνόμια στη γείτονα, με την ομαλοποίηση των σχέσεων της με το Ισραήλ να έρχεται σε επόμενο στάδιο ανεξαρτήτως εάν αυτό γίνει με τον Ερντογάν ή τους Στρατηγούς που θα ακολουθήσουν…

Να σημειωθεί, ότι μια από τις πρώτες μελλοντικές ενέργειες των στρατηγών θα είναι και η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αίγυπτο… Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική με το τι πράττει ο Ερντογάν αλλά το τι μέλει γενέσθαι στην μετα-Ερντογανική εποχή.

Με τα σημερινά δεδομένα η προοπτική είναι μαύρη και άραχλη. Η ΑΟΖ μεταξύ του 28 παραλλήλου και της Κύπρου δεν είναι δυνατόν να αποτελεί Θερμοπύλες για την Ελλάδα την στιγμή που δεν είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε τον πλούτο της μη αμφισβητουμένης δικής μας ΑΟΖ.

Επιπλέον, η σχέση 80%/20% υπέρ των ξένων εξορυκτικών εταιρειών MOBIL, TOTAL και EXXON στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων είναι τραγικά ασύμφορη και συγκριτικά χειρότερη από μια σχέση 50% / 50% με τους Τούρκους γείτονες, πράξη και συνεργασία που θα άλλαζε δραστικά το επίπεδο σχέσεων των δυο χωρών.

Ομως, αυτό δεν εξυπηρετεί ούτε την ΕΕ ούτε τις ΗΠΑ και βρίσκεται στη ρίζα του κακού μεταξύ μας και των άσπονδων Δυτικών φίλων μας, που εκφράζεται αντανακλαστικά ως κακορίζικη σχέση με την Τουρκία!

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος

  • Πρώην Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών στην εταιρεία Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Πρώην Σύμβουλος ειδικών έργων στην εταιρεία Α.ΣΥ.Κ. Α.Ε. και Χ.Α. Α.Ε.
  • Πρώην Σύμβουλος Διοίκησης στην εταιρεία ΣΙΓΜΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.
  • Πρώην Business Management Consultant στην εταιρεία KPMG
  • Πρώην Auditor στην εταιρεία Ernst and Young