Συνέντευξη στο Αl Arabiya από τον αρχισυντάκτη και γεωπολιτικό αναλυτή του Πενταπόσταγμα Αν.Μουντζουρούλια

Συνέντευξη συνεργάτη του Πενταπόσταγμα στο Al Arabiya

  • Συνέντευξη στο Αl Arabiya παραχώρησε ο αρχισυντάκτης και γεωπολιτικός αναλυτής του Πενταπόσταγμα Ανδρέας Μουντζουρούλιας. Το συγκεκριμένοκ δίκτυο είναι το μεγαλύτερο της Μ. Ανατολής και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
  • Τι ανέφερε για την άσκηση ”ΜΕΔΟΥΣΑ 10” 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, Ελλάδα, ΗΑΕ, Γαλλία, Αίγυπτος και Κύπρος στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα μέσω της άσκησης στην Τουρκία. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο φρεγάτες, ένα αρματαγωγό, τέσσερα αεροσκάφη F-16 και ένα αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ.

Η διμερής διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», στην οποία συμμετέχουν επίσης η Κύπρος, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει σκοπό τη συνεκπαίδευση και την προαγωγή της συνεργασίας των μονάδων τους και συμβάλλει στην εδραίωση της ασφάλειας και τη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελληνοτουρκικά 3

Συνεργάτης του Πενταπόσταγμα σε ΜΜΕ των ΗΑΕ: ”Αθήνα & Αμπού Ντάμπι ενώθηκαν στρατιωτικά κατά της Τουρκίας”

Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στέλνουν δυνάμεις στην πιο μεγάλη άσκηση συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια συμβολική αλλά ταυτόχρονα και ουσιαστική κίνηση.   
  • Τι ανέφερε για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΑΕ 

Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ανεξαρτησία κάποιας από τις δύο χώρες, αποτελεί ίσως το πλέον σημαντικό αποτέλεσμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπού Ντάμπι.

  • Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συμβάλλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, κυριαρχίας, ενότητας, προστασίας και εδαφικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας και των ΗΑΕ, στον βαθμό του εφικτού και όπου είναι πρακτικά δυνατόν.  

Υπογραμμίζεται ότι από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και έπειτα, η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες αντίστοιχου χαρακτήρα.

Αν και στη συμφωνία τονίζεται ρητώς ότι οι προβλέψεις της, δεν στρέφονται κατά τρίτων, είναι σαφές πως υπογράφηκε από Αθήνα και Αμπού Ντάμπι με το βλέμμα στον αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news