9.9.2020- Συνέντευξη Δημάρχου Σύμης: «Η Σύμη έχει κάθε μέρα Τούρκους και κορονοϊό…» (Βίντεο)

Συνέντευξη στον Χρήστο Παπαθεοφάνους

Συνηθισμένοι είναι οι κάτοικοι της Σύμης στους Τούρκους και στα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο neweconomy.gr και στον Χρήστο Παπαθεοφάνους ο Δήμαρχος του ακριτικού νησιού, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας.

Ο παλαιότερος εν ενεργεία τοπικός άρχων νησιωτικής περιοχής (κατέχει τη συγκεκριμένη θέση από το 2003) αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η προαναφερόμενη νήσος (π.χ. πλήγμα που υπέστη ο τουρισμός λόγω της πανδημίας του κορονοϊού) και εν γένει στην κατάσταση που επικρατεί εκεί, τονίζοντας ότι δεν παρατηρείται εγκληματικότητα.

Διαφωνεί όταν την αποκαλούν «Μύκονο της Δωδεκανήσου» και τονίζει την εξαγωγή… της Συμιακής νεολαίας η οποία είναι αναγκαστική. «Τα παιδιά θέλουν να μείνουν, αλλά αναγκαστικά μετακομίζουν για να επιβιώσουν, οπότε η Σύμη εξάγει νεολαία.» λέει χαρακτηριστικά.

Σύμη - Το μικρό στολίδι των Δωδεκανήσων (Βίντεο+φωτογραφίες) - TRAVEL

Ας τονιστεί ότι η Σύμη κάθε χρόνο δέχεται επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο, ενώ έχει κάνει βήματα προόδου στον αθλητισμό με τη δημιουργία αξιόλογων αθλητικών εγκαταστάσεων. Μάλιστα ο κύριος Παπακαλοδούκας κάνει πρόταση στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη για την προώθηση του αθλητικού στοιχείου στα μικρά νησιά.

«Δεν περιμέναμε τον κορονοϊό να βιώσουμε θέματα υγείας»

– Εσείς προσωπικά πώς βιώνετε τον κορονοϊό;

«Σίγουρα το πρόβλημα είναι τεράστιο κυρίως για οικονομικούς λόγους διότι εμείς ζούμε από τον τουρισμό. Δουλεύουμε 5 μήνες (το καλοκαίρι) για να μπορέσουμε να συντηρηθούμε έναν ολόκληρο χρόνο. Καταλαβαίνετε ότι η φετινή σεζόν δεν είναι αυτή που περιμέναμε, αυτή που βιώναμε τα προηγούμενα χρόνια, οπότε θα προκύψουν τεράστια προβλήματα από πλευράς οικονομίας του νησιού. Από εκεί και πέρα το θέμα της υγείας είναι για εμάς καθημερινό. Δεν περιμέναμε τον κορονοϊό να βιώσουμε θέματα υγείας, διότι όλοι γνωρίζετε ότι στα νησιά δεν υπάρχει σωστή ιατρική περίθαλψη και ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν γιατροί με ειδικότητα».

– Να σημειώσουμε ότι το 2018 ήρθατε σε επαφή με το γραφείο του τότε Πρωθυπουργού για το θέμα της έλλειψης γιατρών που παρατηρείται στη Σύμη.

«Δε συνέβη μόνο το 2018. Αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση. Κάθε χρόνο επισημαίνουμε το θέμα στους αρμόδιους υπουργούς. Έχω φτάσει μέχρι και τον Πρωθυπουργό, όμως λύση δεν έχουμε δει όχι μόνο στη Σύμη αλλά και σε άλλα νησιά, οπότε καταλαβαίνετε ότι ο κορονοϊός για εμάς δεν είναι το φόβητρο. Μπορείς να πέσεις και να χτυπήσεις, να πάθεις οτιδήποτε άλλο που είναι πιο φυσικό και πιο καθημερινό συγκριτικά με τον κορονοϊό».

– Πόσοι γιατροί υπάρχουν στη Σύμη;

«Έχει τρεις αγροτικούς γιατρούς. Δεν έχει όμως γιατρό με ειδικότητα που είναι το πιο σοβαρό θέμα και ουσιαστικά δεν υπάρχει διευθυντής, δεν υπάρχει διοικητής στο ιατρείο της Σύμης».

-Ανησυχείτε για πολεμικό επεισόδιο με την Τουρκία διότι βρίσκεστε πολύ κοντά;

«Στην αρχαία Κνίδο η οποία πλέον ονομάζεται Ντάτσα (η πιο κοντινή κατοικημένη πόλη στη Σύμη) ο δήμαρχος διοργάνωσε κολυμβητικούς αγώνες χωρίς τη συμμετοχή Ελλήνων αθλητών (έλαβαν μέρος μόνο Τούρκοι). Παρόλα αυτά ύψωσε και την ελληνική σημαία θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι δεν μας χωρίζει τίποτα και ότι οι λαοί δεν έχουν να μοιράσουν κάτι παρά μόνο οι πολιτικοί.»

-Θα σας κάνω μια τετριμμένη ερώτηση την οποία κάνω σε κάθε δήμαρχο νησιού. Γιατί κάποιος να επισκεφτεί το νησί σας;

«Αυτή η ερώτηση με πειράζει. Γιατί να επισκεφτεί τη Σαντορίνη ή τη Μύκονο. Αυτή την ερώτηση δεν την έχω ακούσει από δημοσιογράφο για τη Σαντορίνη ή τη Μύκονο. Γιατί να γίνεται αυτή η ερώτηση για τη Σύμη;»

– Αυτή την ερώτηση την έχω υποβάλει και σε άλλα νησιά όπως στην Αστυπάλαια και στα Ψαρά μιλώντας με τους δημάρχους των προαναφερόμενων νησιών.

«Τις ίδιες ομορφιές που έχουν τα νησιά στα οποία δεν κάνετε αυτή την ερώτηση έχει και η Σύμη για να μην πω ότι η Σύμη έχει περισσότερες χωρίς να θέλω να ρίξω τη Σαντορίνη και τη Μύκονο».

– Εγώ προτιμώ τη Σύμη.

«Η Σύμη έχει διατηρητέο οικισμό τον οποίο δεν έχει αγγίξει ο χρόνος. Είναι ο μεγαλύτερος διατηρητέος σε όλη την Ελλάδα. Οι Τούρκοι αποκαλούν τη Σύμη “Μπουτίκ του Αιγαίου”. Οι επισκέπτες έχουν δώσει διάφορα ονόματα στη Σύμη. Άλλο όνομα που της έχουν δώσει είναι “Πίνακας ζωγραφικής”. Από όποια πλευρά και να τη δεις είναι μια διαφορετική ομορφιά.»

«Η Σύμη δεν έχει την τρελή διασκέδαση της Μυκόνου»

– Άλλοι τη θεωρούν “Μύκονο της Δωδεκανήσου”.

«“Μύκονος της Δωδεκανήσου” δεν είμαστε. Δεν έχουμε την τρελή διασκέδαση που έχει η Μύκονος, όχι ότι διαφωνώ σε αυτό».

– Μήπως από άποψη τιμών των καταλυμάτων διότι είναι ακριβά;

«Οι Τούρκοι την ονόμασαν έτσι διότι διασκεδάζουν από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ, το πολύ να πάει 1 μετά τα μεσάνυχτα. Αυτή είναι η διασκέδασή τους. Οι Τούρκοι τρώνε και διασκεδάζουν. Πάνε για ύπνο 1 μετά τα μεσάνυχτα. Δεν είναι σαν και εμάς που βγαίνουμε 1 π.μ. ή και στις 2 π.μ. Στη Μύκονο ξέρουμε ότι όλο το 24ωρο είναι διασκέδαση κυρίως μετά τις 2 π.μ. Έχει διασκέδαση η Σύμη, όχι όμως τη διασκέδαση της Μυκόνου. Η Σύμη έχει ποιοτικό τουρισμό. Έχει ασφάλεια. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσεις κάπου το κινητό τηλέφωνο και να το χάσεις ή να δώσεις σε κάποιο παιδάκι π.χ. 5000 ευρώ να πάει για ψώνια τα οποία να κυματίζει… και να του τα κλέψουν. Αυτό το φαινόμενο δεν το βλέπουμε μόνο το καλοκαίρι, αλλά και τον Χειμώνα. Παιδιά λιμενικών, αστυνομικών, στρατιωτικών και εκπαιδευτικών των οποίων οι γονείς υπηρετούν στη Σύμη, κλαίνε όταν φεύγουν και θέλουν να επιστρέψουν. Να πούμε για τις παραλίες του νησιού που πέρα από την άγρια ομορφιά τους, είναι απάνεμες, δεν τις αγγίζει το κύμα οπότε προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές. Η Σύμη δεν έχει μεγάλα ξενοδοχεία. Έχει μικρά που παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια και ησυχία. Δεν έχεις στη διπλανή πόρτα άλλον γείτονα. Μένεις στο διαμέρισμα μόνος σου και έχεις την ησυχία σου.»

– Γιατί τα καταλύματα είναι ακριβά;

«Δεν είναι ακριβά. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αυτό και ανεβαίνουν οι τιμές. Φέτος που δεν υπάρχει ζήτηση οι τιμές έχουν κατέβει».

– Το χρώμα της Σύμης είναι το κίτρινο το οποίο βλέπω να έχουν πολλά σπίτια;

«Πριν από πολλά χρόνια είχε καθιερωθεί η ώχρα. Τώρα έχει αλλάξει και έχει γίνει πολύχρωμος πίνακας ζωγραφικής, ενώ παλιά ήταν μονότονο χρώμα χωρίς να θέλω να κατηγορήσω τις Κυκλάδες που έχουν το λευκό. Η Σύμη είναι δεύτερη σε πράσινο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Υπάρχει το κυπαρισσόδασος το οποίο έχει κυπαρίσσια που μοιάζουν με έλαταΗ Σύμη προσφέρεται και για θρησκευτικό τουρισμό. Διαθέτει 190 μοναστήρια τα οποία είναι όλα περιποιημένα και καθαρά. Πιο γνωστή είναι η Μονή του Πανορμίτη η οποία έχει παγκόσμια εμβέλεια. Κάθε χρόνο δέχεται πάνω από 250.000 επισκέπτες. Συνολικά η Σύμη δέχεται μισό εκατομμύριο επισκέπτες. Επίσης κάθε μέρα το νησί έχει γιορτή, έχει πανηγύρι».

Σύμη Φωτογραφίες Αρχείου, Royalty Free Σύμη Εικόνες | Depositphotos®– Για την ανάπτυξη του νησιού τα τελευταία χρόνια μήπως έπαιξαν ρόλο τα γυρίσματα γνωστών τηλεοπτικών σειρών;

« Έχει διαφημιστεί και προβληθεί πάρα πολύ από το 2004 και μετά. Πρώτα με “Τα σύνορα της αγάπης” που γύρισαν εδώ οι Τούρκοι και μετά “Η Ιωάννα της καρδιάς” (ελληνικό έργο βασισμένο σε μυθιστόρημα). Δεν είναι μόνο αυτό Η Σύμη δέχεται επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο π.χ. από την Ινδία, Άραβες, Τούρκους, Καναδά, Αμερική, από μέρη που δεν μπορεί να σκεφτεί κανένας. Ο τουρισμός που κάνει τη διαφορά στη Σύμη είναι τα σκάφη αναψυχής. Το ρεκόρ είναι 16000 – 17000 σε ένα χρόνο. Άλλα καλοκαίρια δέχεται τουλάχιστον 250 σκάφη ημερησίως. Είναι το πρώτο νησί σε αφίξεις σκαφών».

Το νησί της Σύμης | ΔΗΜΟΣ ΣΥΜΗΣ

– Είστε ικανοποιημένος από την προβολή που κάνουν στη Σύμη τα Μ.Μ.Ε.;

«Η Αθήνα είναι πολύ μακριά από εμάς. Τα κανάλια της Αθήνας δεν παίζουν… τη Σύμη όπως τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Κρήτη. Εμείς είμαστε από τα ευνοούμενα νησιά. Η Σύμη παίζεται… στα κανάλια. Το θέμα είναι ότι υπάρχει άνιση αντιμετώπιση στα Δωδεκάνησα και κυρίως απέναντι στη Ρόδο τη ναυαρχίδα… του τουρισμού. Νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσει να προβάλλεται ξανά η Ρόδος η οποία έφερε τον τουρισμό στην Ελλάδα. Τα Δωδεκάνησα είναι πολύ μακριά για την Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο για τους Έλληνες που έρχονται για να κάνουν εδώ διακοπές. Τα εισιτήρια είναι πανάκριβα. Πρέπει το κράτος να δώσει κίνητρα στους Έλληνες για να γνωρίσουν τα Δωδεκάνησα. Για να πας στην Κάρπαθο, στην Κάσο, στη Χάλκη, στη Ρόδο χρειάζεσαι το λιγότερο 12 ώρες κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να ταξιδέψεις σε καμπίνα με συνέπεια να αυξάνεται το κόστος του ταξιδιού».

«Πρέπει σε κάθε νησί να ανοίξουν σχολές»

– Από τι ζει το νησί και πώς μπορεί να κρατήσει τη νεολαία;

«Καλώς ή κακώς ζει από τον τουρισμό γι’ αυτό και πρέπει το κράτος να σκύψει… σε αυτά τα νησιά και να μην περιμένει μόνο από τον τουρισμό. Πρέπει σε κάθε νησί να γίνει μια μαρίνα ώστε Χειμώνα Καλοκαίρι να υπάρχει δουλειά. Πρέπει σε κάθε νησί να ανοίξουν σχολές. Η Σύμη φημίζεται για τη ναυπηγική της τέχνη, για τους ναυτικούς της, η Τήλος για άλλα πράγματα, η Χάλκη για άλλα κλπ. Πρέπει λοιπόν να δοθούν κίνητρα ώστε τα παιδιά όχι μόνο να μείνουν στη Σύμη, αλλά να έρχονται και από αλλού. Δεν μπορείς αυτά τα νησιά όταν ανοίγεις μια σχολή σε μια μεγάλη πόλη της Ελλάδας».

-Ποια είναι τα προβλήματα της Σύμης;

«Η υγεία είναι το μεγάλο πρόβλημα. Χωρίς δήμαρχο, αστυνομικό, λιμενάρχη μπορείς να ζήσεις. Χωρίς γιατρό δεν μπορείς. Πρέπει να καταλάβει το κράτος ότι πρέπει να εξοπλίσει τα μικρά νησιά με γιατρούς με ειδικότητα και αν δεν μπορεί το Υπουργείο Υγείας γιατί δεν εισακούγεται, τότε πρέπει το Υπουργείο Άμυνας να αναλάβει αυτή την υποχρέωση που δίνει την εντολή στο προσωπικό του και εκτελεί».

«Τα παιδιά θέλουν να μείνουν, αλλά αναγκαστικά μετακομίζουν για να επιβιώσουν, οπότε η Σύμη εξάγει νεολαία.»

– Υπάρχει κίνητρο για να μείνει η νεολαία στη Σύμη; Επιμένω σε αυτό το ζήτημα.

«Υπάρχουν 500 παιδιά στα σχολεία. Αν ρωτήσεις τη Σύμη και τα μικρά νησιά τι εξάγεις θα σου απαντήσουν νεολαία. Τα παιδιά θέλουν να μείνουν, αλλά αναγκαστικά μετακομίζουν για να επιβιώσουν, οπότε η Σύμη εξάγει νεολαία.»

– Είστε και μακάρι να κάνω λάθος, το μοναδικό ακριτικό νησί που έχει αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τον αθλητισμό. Υπάρχουν γήπεδο ποδοσφαίρου το οποίο περιλαμβάνει και χώρο για στίβο, κλειστό γυμναστήριο, σύλλογο ποδοσφαίρου (Α.Ο. Σύμης που μετέχει στο πρωτάθλημα της Δωδεκανήσου) και κατασκευάζεται εγκατάσταση για το τένις. Πώς θα μπορούσε ο Υπουργός Αθλητισμού (τον περασμένο Αύγουστο έκανε ολιγοήμερες διακοπές στη Σύμη) να τονώσει το αθλητικό στοιχείο στη Σύμη;

«Πρέπει να καταλάβει η Πολιτεία ότι οι επιδοτήσεις που βάζει δεν μπορεί να είναι το ίδιο με την Αθήνα. Για να συντηρηθεί εδώ ο αθλητισμός (πάλι καλά που υπάρχουν οι χορηγοί και ταξιδεύουν σχεδόν δωρεάν τα σωματεία) πρέπει να επιδοτηθεί όχι με 1000 και με 1500 ευρώ. Το κόστος της ομάδας ποδοσφαίρου του νησιού είναι 45000 με 50000 ευρώ το χρόνο διότι τα ταξίδια είναι πολλά. Τα έξοδα καλύπτονται από τους χορηγούς διότι ούτε και οι Δήμοι μπορούν. Καλό είναι να στηριχτούν η νεολαία και οι αθλητικοί όμιλοι διότι ο Δήμος δεν μπορεί να βοηθήσει».

«Έπρεπε ο κύριος Αυγενάκης να φέρνει στα μικρά νησιά παλιούς αθλητές για να μιλούν στα παιδιά για τον αθλητισμό»

– Θα μπορούσατε εσείς ως Δήμος Σύμης να καλέσετε ολυμπιονίκες και εν γένει παλιούς αθλητές όπως ο Γκάλης και ο Χατζηπαναγής για να μεταδώσουν στα παιδιά τις αξίες του αθλητισμού;

«Τον προηγούμενο χρόνο παρουσίασε εδώ τη βιογραφία του ο Κελεσίδης (πρώην διεθνής τερματοφύλακας του Ολυμπιακού). Από εδώ κατάγονται ποδοσφαιριστές που έχουν παίξει στην πρώτη κατηγορία (Ρίκκα, Κυριακίδης). Έπρεπε το ίδιο το κράτος να κάνει την κίνηση και να πάρει παλιούς ποδοσφαιριστές και αθλητές γενικότερα, π.χ. τον Χατζηπαναγή τον οποίο εμείς οι παλιοί γνωρίζουμε ποιος είναι και να τους συμπεριλάβει σε ένα πρόγραμμαΈπρεπε ο κύριος Αυγενάκης (Υπουργός Αθλητισμού) ο οποίος έκανε διακοπές στο νησί μας, να τους φέρνει στα μικρά νησιά για να μιλούν στα παιδιά για τον αθλητισμό. Δεν είναι κόστος αυτό».

φωτογραφίες από τη ΣύμηΣημειώνουμε ότι από τον Φεβρουάριο του 2020 έχει ξεκινήσει το τριετές πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά» μέσω του οποίου το Υφυπουργείο Αθλητισμού με τη συμμετοχή ολυμπιονικών και παλαίμαχων αθλητών γενικότερα, προωθεί τις αξίες του Αθλητισμού στην κοινωνία και ειδικότερα στη νέα γενιά.

– Ο Χατζηπαναγής μαζί με τον Νίκο Φράγκο (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Καλαμαριάς) επισκέπτονται διάφορα μέρη της Ελλάδας για να μεταδώσουν στα παιδιά τα μυστικά του ποδοσφαίρου.

«Νομίζω ότι το κράτος πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει αυτούς τους ανθρώπους. Να μην τα περιμένει όλα από τον εθελοντισμό. Πρέπει να συμβάλει το κράτος και να στέλνει τέτοιους παλαίμαχους να μιλάνε στα παιδιά για τον αθλητισμό.»

«Θέλουμε να είναι και η Σύμη στο προορισμό των Ελλήνων»

– Θα θέλαμε να κάνετε εσείς τον επίλογο αυτής της συνέντευξης.

«Το μήνυμα που θα στείλω είναι το εξής: Να ξέρουν οι Έλληνες ότι εδώ παλεύουμε κάθε μέρα. Εμείς τον Τούρκο τον έχουμε στο κεφάλι μας κάθε μέρα, τον κορονοϊό… (εννοώ να πέσεις να χτυπήσεις, να πάθεις κάποιο έμφραγμα) τον βιώνουμε κάθε μέρα. Θέλουμε οι Έλληνες να μας βοηθήσουν και να είναι στο μυαλό τους μέσα ότι και η Σύμη είναι στο προορισμό τους. Σίγουρα το κόστος είναι λίγο παραπάνω και όχι μόνο στη Σύμη, αλλά και στα ακριτικά νησιά γενικότερα. Παλεύουμε για να επιβιώσουμε και για να μείνουμε στο σπίτι μας και όταν έχει 8 μποφόρ και αρρωστήσουμε, καταλαβαίνετε, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε στη Ρόδο όπου βρίσκεται το πλησιέστερο νοσοκομείο. Εκεί παρακαλάς τον Πανορμίτη να σε έχει καλά».

Ολόκληρη η συνέντευξη του δημάρχου Σύμης στο παρακάτω βίντεο.