Συνεδριάζουν εκτάκτως το απόγευμα οι λοιμωξιολόγοι για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων

Σε έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων σήμερα το απόγευμα θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα του ανοίγματος γυμνασίων και λυκείων που είχε αποφασιστεί για την 1η Φεβρουαρίου. Τα αυξανόμενα κρούσματα των τελευταίων ημερών αλλά και παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους εντείνουν την ανησυχία σε επιστήμονες και κυβέρνηση, και έχουν σημάνει συναγερμό.

Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι αν ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια παράλληλα με το λιανεμπόριο, μπορεί να υπάρξει δυσάρεστη ανατροπή της συνολικής επιδημιολογικής εικόνας, η οποία ούτως ή άλλως έδειξε ότι επιβαρύνθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε χθες και ο Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αλλάξει η απόφαση για τα σχολεία: «Για τα γυμνάσια και τα λύκεια υπάρχει μία ειλημμένη απόφαση για το άνοιγμά τους τη Δευτέρα αλλά  δεν αποκλείεται να αλλάξει».

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Σύμφωνα με τον κ. Αρκουμανέα, τα δεδομένα, σχετικά με την πανδημία, που θα μελετηθούν την Πέμπτη θα κρίνουν τα επόμενα βήματα της στρατηγικής.

Αναφερόμενος στα σχολεία, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε στην ΕΡΤ ότι «θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη ώστε να δούμε και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα τα αξιολογήσουμε και δούμε τα επόμενα βήματα».

Σε ότι αφορά τη λειτουργία της αγοράς  εξήγησε ότι  «περιμένουμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα καθώς ανοίξαμε και τα καταστήματα. Εμείς καθημερινά βλέπουμε τα δεδομένα και εξετάζουμε πως μπορούμε να επέμβουμε άμεσα».

Αν τελικά ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια τη Δευτέρα, αυτό θα γίνει με αυστηρούς όρους που προβλέπουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρου, διαφορετικές ώρες διαλειμμάτων, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολικούς εορτασμούς με περιορισμούς και δειγματοληπτικούς ελέγχους από τον ΕΟΔΥ.

Στις κόκκινες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν τα λύκεια και θα συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν στις ίδιες περιοχές τα λύκεια ειδικής αγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να ζητήσουν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό.