Συνεδρίαση των ειδικών υπό το βάρος της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων – Ποια μέτρα εξετάζονται

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας υπό το βάρος της αλματώδους αύξησης που παρουσίασαν τα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες. Χθες ανακοινώθηκαν ειδικά μέτρα για τη διασκέδαση, αυστηρότεροι έλεγχοι και σκληρά πρόστιμα σε επιχειρήσεις, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίρες, εξετάζονται και επιπλέον μέτρα τοπικού χαρακτήρα αλλά και για τις μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα, το πρώτο που εξετάζεται είναι η μετακίνηση των μη εμβολιασμένων (με ΚΤΕΛ, αεροπλάνο, τρένο) από νομό σε νομό με υποχρεωτικό rapid τεστ ή PCR εντός 48 ωρών, κάτι που ισχύει μέχρι στιγμής για τα νησιά. Κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο στην εφαρμογή του, καθώς προϋποθέτει μπλόκα στα διόδια για τους σχετικούς ελέγχους.

Ένα δεύτερο μέτρο είναι η επιστροφή της χρήσης της μάσκας σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο δεν έχει συζητηθεί στο Μαξίμου, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που το επαναφέρουν εξαιτίας του μεταδοτικού μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, αλλά και της σχετικής χαλάρωσης που έχει παρατηρηθεί στη χρήση της μάσκας γενικότερα.

Φυσικά, στην περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο εξετάζεται και το σενάριο των τοπικών περιορισμών, δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο της μουσικής στα μαγαζιά, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος τη Δευτέρα μίλησε έπειτα από πολύ καιρό για την αύξηση που παρουσιάζουν κυρίως τρεις περιοχές της χώρας, χθες συμμετείχε και σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με θέμα τη συρροή κρουσμάτων από τη διασκέδαση αλλά και την ενίσχυση της επιχείρησης «Ελευθερία».

Σύμφωνα με τους περισσότερους Έλληνες επιστήμονες, τα σχετικά μοντέλα πρόβλεψης δείχνουν περεταίρω αύξηση στα κρούσματα το επόμενο διάστημα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο καταγραφής έως και 2.000 κρουσμάτων, ωστόσο θεωρείται ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δεν παρουσιάζουν αντίστοιχη αύξηση οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας. ασθενείς.

Σε κάθε περίπτωση η απότομη αύξηση κρουσμάτων την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το 50% των πολιτών έχει κάνει την πρώτη δόση, προκαλεί ανησυχία.

Άλλωστε φαίνεται ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει και στη χώρα μας, καθώς μπορεί να μεταδοθεί εντός δευτερολέπτων μεταξύ δύο ανθρώπων που δεν φορούν μάσκα.

Οι ειδικοί θα εξετάσουν αναλυτικά κάθε περιοχή του επιδημιολογικού χάρτη, ενώ θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην Αττική, την Κρήτη αλλά και το Νότιο Αιγαίο καθώς εκεί εμφανίζεται απότομη αύξηση νέων μολύνσεων.

Οι τρεις συγκεκριμένες περιοχές δεν είναι τυχαίες καθώς τα παραπάνω νησιά έχουν αρχίσει να δέχονται ήδη μεγάλο αριθμό τουριστών, ενώ στην Αττική οι νέοι (περισσότεροι εκ των οποίων ανεμβολίαστοι) ξεχνούν πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει όταν περνούν το κατώφλι ενός μπαρ ή κλαμπ.