Συνεχίζουν το ανοδικό σερί οι τιμές πετρελαίου – Σε υψηλό 1 μήνα το αμερικανικό αργό

Κέρδη για τρίτη διαδοχική ημέρα σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, στην τελευταία συνεδρίαση πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, καταγράφοντας άνοδο στην εβδομάδα καθώς αμβλύνθηκαν οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Όμικρον στη ζήτηση για καύσιμα.

Οι ειδήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών δόσεων κατά της νέας μετάλλαξης καθώς και μελέτες που δείχνουν ότι το στέλεχος Όμικρον δεν προκαλεί τόσο σοβαρή νόσηση όσο η μετάλλαξη Δέλτα, παρόλο που μεταδίδεται πιο εύκολα συνέβαλαν στη στήριξη του πετρελαίου, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, έρευνα του Imperial College του Λονδίνου ανέφερε ότι ο κίνδυνος να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομεία οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον της Covid-19 είναι 40-45% μικρότερος σε σύγκριση με εκείνους που έχουν μολυνθεί από τη Δέλτα.

 

Μια άλλη μελέτη από τη Νότια Αφρική επίσης έδειξε ότι οι άνθρωποι που διαγνώστηκαν με Όμικρον κατά την περίοδο 1η Οκτωβρίου με 3 Νοεμβρίου ήταν κατά 80% λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν σε σύγκριση με κάποιο άλλο στέλεχος.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε και η είδηση ότι τα αντιικά χάπια της Merck και της Pfizer κατά της covid-19 εξασφάλισαν το πράσινο φως για έκτακτη χρήση στις ΗΠΑ καθώς και η ανακοίνωση της AstraZeneca ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου της ενισχύει σημαντικά τα επίπεδα των αντισωμάτων κατά της Όμικρον.

 

“Οι τιμές του αργού σταθεροποιήθηκαν μετά από μια σειρά θετικών ειδήσεων για το εμβόλιο και τις θεραπείες στη μάχη κατά της Όμικρον”, ανέφερε σε σημείωμά του ο Edward Moya, αναλυτής της Oanda.

“Φαίνεται ότι όλοι οι σημαντικοί καταλύτες για το πετρέλαιο έχουν ανοδικές τάσεις μπαίνοντας στο 2022”, ανέφερε ο ίδιος. “Αυτή την εβδομάδα, οι διαταραχές στην προσφορά πετρελαίου από Λιβύη και Νιγηρία καθώς και μια bullish έκθεση της EIA έφεραν το WTI να διαπραγματεύεται άνετα πάνω από τα 70 δολάρια. Οι ΗΠΑ είναι και πάλι εξαγωγική δύναμη, η ζήτηση ντίζελ αναζωπυρώθηκε και τα αποθέματα μειώνονται”, ανέφερε.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Φεβρουαρίου πρόσθεσε 1,03 δολάρια ή 1,4% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 73,79 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τα χθεσινά κέρδη (+2,3%) και σημειώνοντας υψηλό ενός μήνα.

Σε αντίστοιχο ρυθμό κινήθηκε το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου, που ενισχύθηκε κατά 2,07% ή 1,56 δολάρια στα 76,85 δολάρια το βαρέλι.

Από την αρχή του έτους, το WTI σημειώνει ράλι της τάξης του 50% και το Brent έχει κερδίσει περίπου 46%.